Hirdetés

Ma is majdnem megdőlt a forintcsúcs, már a járvány megszűnésére spekulálnak

Eidenpenz József, 2020. január 28., 18:50

Szép emelkedést mutatnak a tőzsdék, a befektetők között az optimizmus kerekedett felül. A BUX index viszont kivétel, az OTP húzta vissza főleg, és a forint is gyenge. Pont az MNB kamatdöntése után kezdett veszíteni értékéből, de a hétfő esti szintet nem érte el. Vannak, akik már azt latolgatják, mi lesz jó üzlet, ha elmúlik a járvány.

A hétfői nagy esés után kedden magukhoz tértek a tőzsdék és szép emelkedésbe kezdtek. A befektetők valamivel pozitívabban látják a jövőt annak nyomán, hogy az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO pozitívan nyilatkozott a járvány megfékezésének kilátásairól. Az áldozatok száma ugyanakkor tovább emelkedett, legalább 106-ra.

Tőzsdezárás után jelent majd az Apple, amelyre a befektetők árgus szemekkel figyelnek. A részvények már most 2,4 százalékos pluszban vannak, ez a papír a emelkedés motorja az USA-ban. Az amerikai tőzsdeindexek 0,8-1,6 százalékos pluszban vannak. A prímet megint a technológiai papírok viszik, az ipari részvények teljesítménye szerényebb. A német index 0,9, a francia 1,1 százalékkal ment fel.

Hirdetés

Budapesten viszont 0,6 százalékkal süllyedt a BUX index. Az OTP 1,2 százalékkal esett, a Richter is fél százalékkal gyengült. A Mol és a Magyar Telekom kissé emelkedni tudott.

Nincs senki meglepve a forinton

Majdnem megint rekordot döntött viszont a forint, persze negatív értelemben. A mai maximális euróárfolyam 338,66 volt. A tegnapi 338,80 forintos csúcsot viszont nem érte el. Délelőtt még 337 körül volt az árfolyam, a gyengülés egyértelműen az MNB döntése után, délután kettő órakor kezdődött.

A forint újabb és újabb gyengülő időszakainak, az euróár csúcsainak egyik fontos jellemzője, hogy valójában nem nagyon csodálkoznak rajta a szakemberek. Már a 2018 júniusi nagyobb forintgyengülés után olyan magyarázatok hangzottak el, amelyek zömmel a mai napig érvényesek. Ilyen elsősorban a Magyar Nemzeti Bank szuper laza monetáris politikája, az alacsony hazai rövid távú kamatok.

Megéri eladni a forintot

Ezek miatt az intézményi befektetőknek nem éri meg forintot tartani. Sőt, amit nemrég írtuk, már megéri forintban hitelt felvenni – vagyis eladni, shortolni a forintot. Ebből a forrásból pedig magasabb kamatozású devizákat, például török lírát vagy lengyel zlotyt vásárolni. (Olvassa el itt: Mellbevágó, mennyire elszakadt a forint a környékbeli devizáktól)

Az MNB mai kommunikációjából az elemzők megint azt a következtetést vonták le, hogy egyelőre nem várható a forintárfolyam stabilizálására irányuló lépés. Hacsak a forintgyengülés komolyabban be nem gyorsul.

Öt dolog miatt túlzott a pánik

A Marketwatch öt pontban szedte össze azt, hogy miért tartják túlzottnak a korona-vírussal kapcsolatos aggodalmakat. Az első, hogy a közelmúltban a hasonló járványokat sikerült féken tartani, még mielőtt azok komolyabban befolyásolták volna a világgazdaságot. Ráadásul azóta a világ egészségügyi hatóságai sokat tanultak arról, hogyan kell a vírusok terjedését megfékezni.

A második pontban azt írták, hogy a karanténok, közlekedési zárlatok csak Kína egy kis részét érintik. Mintegy 60 millió embert az 1,4 milliárdból. A leginkább érintett Hubei tartomány pedig csupán Kína GDP-jének 4,7 százalékát állítja elő.

Újévi jószerencse

Harmadikként úgy vélik, a vírus vírusos járvány kitörése gazdasági szempontból jókor történt. Ugyanis a mintegy egy hétig tartó újévi ünnepségek miatt amúgy is minimális a gazdasági aktivitás. Ilyenkor szezonális mélypontra esik a termelékenység az országban.

Negyedszer megjegyzik, hogy a nagyközönség általában túlreagálja az egészségügyi fenyegetéseket, amiket ráadásul a média is felnagyít. Nem a kockázat nagyon magas, hanem az érzékelt kockázat. De a média egy bizonyos ponton túl majd mással kezd el foglalkozni, és a félelmek enyhülni fognak. Hozzáteszik hogy a befektetői hangulat egyébként is extrém jó volt a tőzsdéken, így a piac sérülékeny volt bármiféle rossz hír hírre.

Mit kéne most vásárolni?

Ötödikként azt említik, hogy ha lesz is neki gazdasági következménye – például visszaveti az utazásokat, a turizmust, más fogyasztói költéseket –, az várhatóan nem lesz hosszú életű. Hasonló esetekben általában pár hónap alatt normalizálódni szokott a helyzet – idézik a Goldman Sachs szakértőjét.

A Marketwatch mindezek fényében azt javasolja, hogy vásároljunk olyan részvényeket, amelyeket különösen megviseltek az események. Például a luxus hajóutakat szervező társaság, a Royal Caribbean Cruises részvényei. Vagy olyanokat, amelyek kínai kitettsége magas, ezért estek sokat. Ilyen a Starbucks, a Walt Disney, a Nike, több szállodavállalat vagy például a filmekkel foglalkozó IMAX.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést

Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést

A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?