Hirdetés
Hirdetés

Mi lesz, ha a világ elkezd szabadulni a dollártól?

2018. október 11., 15:47

Miután az amerikai elnök sok egyezményből kivonul, kereskedelmi háborúkba bocsátkozik különböző országokkal, és Amerika eddigi szoros szövetségeseivel is romlik a kapcsolata, sok ország megfontolja, hogy mennyi dollárt, sőt amerikai államkötvényt tartson. Ha erősen csökkentik az arányt, felborulhat a kötvénypiac és a dollár is zuhanhat.

Ha Amerika erőteljesen visszahúzódik a világkereskedelmen és a pénzügyi rendszeren belül, legalábbis Trump elnöksége alatt, akkor ez közvetve az amerikai államkötvényhozamok további erősödéséhez és a dollár gyengüléséhez vezethet a globalcapital.com által megkérdezett szakértők szerint.

Politikai döntés is

A különböző országok devizatartalékai között jelentős a dollár aránya, és ezen leginkább amerikai állampapírokat vesznek. Igen ám, de egy jegybank nem csak aszerint hoz döntést a devizatartalékokról, hogy befektetési szempontból mennyire előnyös, hanem politikai szempontok is szerepet játszanak. Ha egy ország baráti, sőt szövetségesi viszonyban van Amerikával, nagyobb arányban tart dollár eszközöket, ha viszont megromlik a viszony, akkor már sokkal kevésbé szívesen teszik ezt. Erre remek példa volt, amikor idén év közben Oroszország szinte egyszerre kiszórta amerikai államkötvényeit, leverve annak árfolyamát, ekkor emelkedett meg hirtelen 3 százalékig a 10 éves amerikai állampapír hozama, sok év után.

Hirdetés

Hogy a mostani újabb nagy hozamugrásban, melynek során 3,23-ig szaladt fel az érték, van-e hasonló tényező, azt nem tudjuk, mindenesetre több olyan országgal romlott Trump kapcsolata, mellyel korábban kiegyensúlyozott volt: ezek közül a legfontosabb Kína, amely az amerikai állampapírok legnagyobb befektetője, vagy Törökország, mellyel NATO-tagként sok évtizede szoros kapcsolata állt fenn a szuperhatalomnak. A szakértők felsorolják még Németországot, Japánt, Dél-Koreát, Szaúd-Arábiát és Tajvant mint lehetséges eladókat.

Ha nem maradna szövetséges

Egy számítás szerint, ha Amerika jelenlegi, vagy inkább közelmúltbeli szövetségesei semleges országként kezdenének Amerikára tekinteni, tartalékaikon belül 30 százalékponttal csökkentenék a dollár arányát, ami azt jelentené, hogy 800 milliárd dollár összegben dobnának a piacra amerikai állampapírt, ami a hosszabb hozamoknál 80 bázispontos emelkedést okozhatna.

Elsőre ugyan nem tűnik valószínűnek, hogy mindenki kiszórna ennyi amerikai kötvényt, de egy-egy országgal előfordulhat, hisz Oroszország is kiszórta 100 milliárd dollárnyi kötvényét, fel is verte vele a hozamot. Így egyáltalán nem irreális, hogy ha ebből az okból mások is eladnak, az valóban jócskán megtolhatja a 10 éves állampapír hozamát, ami a nemzetközi hitelek drágulásához és a befektetési kedv csökkenéséhez vezethet világszerte, és persze már a részvénypiacot is komolyabban megviselné, amiből épp ma kaptunk ízelítőt.

De mit vesznek helyette?

Az említett országok, illetve jegybankok persze nem csak az amerikai állampapírt adnák el, hanem magát a dollárt is más valutára cserélnék. Ilyen mennyiségnél ez már a dollár komolyabb gyengülését is okozhatja, igaz, hogy ennek Trump fölöttébb örülne, és végső soron valóban logikus folyamat egy olyan ország esetében, amely komoly kereskedelmi hiányt halmoz fel. A kérdés csak az, hogy más valuták, mint az euró vagy a kínai jüan át tudják-e venni a dollár szerepét, vagyis az eladó országok hajlandók-e más valutából ilyen mennyiséget megvenni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Egy amerikai tömeggyilkosság anatómiája

Egy amerikai tömeggyilkosság anatómiája

Az amerikai gyógyszeripar kilóra vette meg a politikai osztályt, nem számít évi több tízezer ember halála sem. A túladagolásos halálesetek száma 2006 és 2016 között 400 százalékkal nőtt abban az Ohióban és Pennsylvaniában, amely két szövetségi államnak kulcsszerepe volt Trump két évvel ezelőtti győzelmében Hillary Clinton felett.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Ez már a mánia? Robbant az ingatlanalapok vagyona

    2018. október 17., 17:37
    Ez már a mánia? Robbant az ingatlanalapok vagyona

    Szédítő sebességgel emelkedik az ingatlanalapok vagyona, már az 1400 milliárd forintot ostromolja, és az emelkedés gyorsulni látszik. Az egyes alapok teljesítménye nagyon vegyes, 2-től 14 százalékig. A nagyobb hozam azonban lehet, hogy egyben magasabb kockázatot is jelent.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?