Hirdetés

Összeomlott Amerika, zuhan a Konzum, mi történik?

Fellegi Tamás, 2018. október 11., 09:17

Szabadesésbe váltottak az amerikai tőzsdék, a Nasdaq fontos szintet tört át. Ázsiában is adtak mindent, az indexek 4-5 százalékkal zuhantak, a piacok ízelítőt adnak a 10 évvel ezelőtti eseményekből. Itthon a nagyok közül csak a Mol és az OTP esik, nem jött be viszont a Konzumnál a részvény felaprózási spekuláció.

Ázsiát is elérte a zuhanás csütörtökön - fotó: EPA / Roman Pilipey
Ázsiát is elérte a zuhanás csütörtökön - fotó: EPA / Roman Pilipey

Mégis csak van méltó megemlékezés a 10 évvel ezelőtti drámai októberről: a tőzsdék most bemutatják, milyen egy pánikszerű eladási hullám, amikor az egyensúly teljesen felborul, és a kereslet hirtelen elenyésző lesz az óriási kínálathoz képest.

Időszerű korrekció

Ebben most ugyanakkor semmi meglepő nincs, legfeljebb a mértéke nagyobb, mint amire számítani lehetett: az amerikai tőzsdék túl hosszú ideje emelkedtek megszakítás nélkül, a legnagyobb technológiai és internetes papírokban pedig kifejezetten túlértékeltség alakult ki, egyfajta lufi fújódott, még ha messze nem is akkora, mint 19 éve.

Hirdetés

A 10 évvel ezelőtti eseményekhez képest van ugyanakkor egy döntő eltérés: most egy régóta érlelődő, kiadós korrekcióról van szó, ami a világméretű monetáris szigorítás törvényszerű velejárója, de normál esetben a jelenlegi kedvező világgazdasági helyzetet nem befolyásolja.

Múlt héten kezdődött

Nézzük, mi is történt konkrétan: már a múlt héten váratlanul magasra ugrott az amerikai 10 éves államkötvény hozama, ami jelezte, hogy csökkenőben az eddigi világméretű pénzbőség. Múlt csütörtök óta már a Nasdaq Composite index esetében is látható volt a folyamat: május óta először átesett az 50 napos mozgóátlagon. A folyamat tegnap begyorsult: az index 4 százalékos zuhanás után a 200 napos mozgóátlag alatt zárt, ami annyiból különlegesség, hogy 2016 közepe óta nem került erre sor, tehát egy rendkívül masszív, hosszú emelkedő trend tört meg.

Nasdaq Composite
Nasdaq Composite

A vezetők

Az egyes részvények közül megemlíthető az Amazon, amely 6 százalékkal zuhant 1755 dollárig. Ez a papír volt az egyik legdrágább fundamentális alapon, mivel bármilyen nagyra is nőtt a cég, nm látszik, hogy idővel akkora profitot tudni termelni, mint a hasonló összértékű Apple. Az iPhone gyártója is esett tegnap 4,6 százalékot, de mivel előtte csúcsa közelében volt, ez kevéssé viselte meg az árat. Ez az egyetlen a nagy papírok közül, amelyik nem túlértékelt: hatalmas profitja indokolja az árat.

Az utóbbi idők többi kedvence is nagyot esett: a Netflix 8, a Microsoft és a Google 5, a július vége óta már eső trendben lévő Facebook 4 százalékkal. Az S&P 500 index a Nasdaqnál kisebb, 3,3 százalékos mértékben esett vissza 2785 pontig, és megközelítette, de nem érte el a 200 napos mozgóátlagot, amely az idei éve korábbi korrekciói során eddig mindig megtartotta.

Reakciók

Az amerikai eseményeket követően Ázsiában is összeomlásszerű fejlemények zajlottak: a kínai indexek és a Nikkei bő 4, Tajvan 6 százalékkal kerültek lejjebb.

Friss adatok: Európa egyáltalán nem omlott össze a nyitásban >>

Európában már tegnap lezajlott egy komolyabb esés, hisz a piacok még nyitva voltak az amerikai kereskedés első két órájában, mindazonáltal a DAX 1,4 százalékos mínuszban nyitott.

A hazai piac reakciója eddig nem drámai: a BUX 2 százalékos eséssel nyitott, a Mol 2,6 százalékkal van lejjebb 2940 forinton, az OTP 2 százalékot esik 9950 forintig, a Richter és a Telekom viszont alig esnek. Szakad viszont a felaprózás ellenére a Konzum: 6 százalékkal van lejjebb, 278 forinton. A papír esetében tipikusan a pletykára venni, hírre adni (buy on rumor, sell on news) esetét láthatjuk, a részvény felaprózás előtt jól bevásároltak a papírból a befektetők, most nincs aki megvegye tőlük.

Mint forrás a patakot

És hogy mindez miért most, pont a 10 évvel ezelőtti drámai október kerek évfordulóján zajlik? Szerepet játszhat a lélektan is, de sokkal lényegesebb lehet a pénzmennyiség változása. A pénz élteti a tőzsdét, mint forrás a patakot, hogy André Kostolany, a magyar származású tőzsdeguru elhíresült mondását idézzük, és az elmúlt években a nagy jegybankok eszközvásárlási programjai ontották a pénzt, most viszont megfordult a folyamat.

Az amerikai FED immár havi 50 milliárd dollárt kivon a piacról, az Európai Központi Bank már csak havi 15 milliárd eurót bocsát a piacra, januártól azt is megszünteti, a japán jegybank pedig az utóbbi hónapokban gyakorlatilag szüneteltette az eszközvásárlást.

A mai kereskedés mindazonáltal döntő lesz a továbbiak szempontjából: ha a Nasdaq Composite vissza tudna kapaszkodni a 200 napos mozgóátlag fölé, megnyugodnának a piacok, ha viszont alatta marad, az további eladásokat generálhat.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Padlót fogott Merkel pártja – keresik az új vezért

Padlót fogott Merkel pártja – keresik az új vezért

Hozták magukat a szocdemek, nagyot mentek a Zöldek, tovább süllyednek a kereszténydemokraták – így összegezhető a hétvégi hamburgi választás eredménye. A törvényhozásba becsusszant a radikális bal- és jobboldal, valamint a liberális párt is. A CDU másfél évtized alatt elvesztette helyi szavazóinak háromnegyedét, Angela Merkel fokozatos háttérbe vonulása óta pedig nincs valódi vezére. A párt ma előrehozta a tisztújítást.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?