Hirdetés
Hirdetés

Összeomlott Amerika, zuhan a Konzum, mi történik?

Fellegi Tamás, 2018. október 11., 09:17

Szabadesésbe váltottak az amerikai tőzsdék, a Nasdaq fontos szintet tört át. Ázsiában is adtak mindent, az indexek 4-5 százalékkal zuhantak, a piacok ízelítőt adnak a 10 évvel ezelőtti eseményekből. Itthon a nagyok közül csak a Mol és az OTP esik, nem jött be viszont a Konzumnál a részvény felaprózási spekuláció.

Ázsiát is elérte a zuhanás csütörtökön - fotó: EPA / Roman Pilipey
Ázsiát is elérte a zuhanás csütörtökön - fotó: EPA / Roman Pilipey

Mégis csak van méltó megemlékezés a 10 évvel ezelőtti drámai októberről: a tőzsdék most bemutatják, milyen egy pánikszerű eladási hullám, amikor az egyensúly teljesen felborul, és a kereslet hirtelen elenyésző lesz az óriási kínálathoz képest.

Időszerű korrekció

Ebben most ugyanakkor semmi meglepő nincs, legfeljebb a mértéke nagyobb, mint amire számítani lehetett: az amerikai tőzsdék túl hosszú ideje emelkedtek megszakítás nélkül, a legnagyobb technológiai és internetes papírokban pedig kifejezetten túlértékeltség alakult ki, egyfajta lufi fújódott, még ha messze nem is akkora, mint 19 éve.

Hirdetés

A 10 évvel ezelőtti eseményekhez képest van ugyanakkor egy döntő eltérés: most egy régóta érlelődő, kiadós korrekcióról van szó, ami a világméretű monetáris szigorítás törvényszerű velejárója, de normál esetben a jelenlegi kedvező világgazdasági helyzetet nem befolyásolja.

Múlt héten kezdődött

Nézzük, mi is történt konkrétan: már a múlt héten váratlanul magasra ugrott az amerikai 10 éves államkötvény hozama, ami jelezte, hogy csökkenőben az eddigi világméretű pénzbőség. Múlt csütörtök óta már a Nasdaq Composite index esetében is látható volt a folyamat: május óta először átesett az 50 napos mozgóátlagon. A folyamat tegnap begyorsult: az index 4 százalékos zuhanás után a 200 napos mozgóátlag alatt zárt, ami annyiból különlegesség, hogy 2016 közepe óta nem került erre sor, tehát egy rendkívül masszív, hosszú emelkedő trend tört meg.

Nasdaq Composite
Nasdaq Composite

A vezetők

Az egyes részvények közül megemlíthető az Amazon, amely 6 százalékkal zuhant 1755 dollárig. Ez a papír volt az egyik legdrágább fundamentális alapon, mivel bármilyen nagyra is nőtt a cég, nm látszik, hogy idővel akkora profitot tudni termelni, mint a hasonló összértékű Apple. Az iPhone gyártója is esett tegnap 4,6 százalékot, de mivel előtte csúcsa közelében volt, ez kevéssé viselte meg az árat. Ez az egyetlen a nagy papírok közül, amelyik nem túlértékelt: hatalmas profitja indokolja az árat.

Az utóbbi idők többi kedvence is nagyot esett: a Netflix 8, a Microsoft és a Google 5, a július vége óta már eső trendben lévő Facebook 4 százalékkal. Az S&P 500 index a Nasdaqnál kisebb, 3,3 százalékos mértékben esett vissza 2785 pontig, és megközelítette, de nem érte el a 200 napos mozgóátlagot, amely az idei éve korábbi korrekciói során eddig mindig megtartotta.

Reakciók

Az amerikai eseményeket követően Ázsiában is összeomlásszerű fejlemények zajlottak: a kínai indexek és a Nikkei bő 4, Tajvan 6 százalékkal kerültek lejjebb.

Friss adatok: Európa egyáltalán nem omlott össze a nyitásban >>

Európában már tegnap lezajlott egy komolyabb esés, hisz a piacok még nyitva voltak az amerikai kereskedés első két órájában, mindazonáltal a DAX 1,4 százalékos mínuszban nyitott.

A hazai piac reakciója eddig nem drámai: a BUX 2 százalékos eséssel nyitott, a Mol 2,6 százalékkal van lejjebb 2940 forinton, az OTP 2 százalékot esik 9950 forintig, a Richter és a Telekom viszont alig esnek. Szakad viszont a felaprózás ellenére a Konzum: 6 százalékkal van lejjebb, 278 forinton. A papír esetében tipikusan a pletykára venni, hírre adni (buy on rumor, sell on news) esetét láthatjuk, a részvény felaprózás előtt jól bevásároltak a papírból a befektetők, most nincs aki megvegye tőlük.

Mint forrás a patakot

És hogy mindez miért most, pont a 10 évvel ezelőtti drámai október kerek évfordulóján zajlik? Szerepet játszhat a lélektan is, de sokkal lényegesebb lehet a pénzmennyiség változása. A pénz élteti a tőzsdét, mint forrás a patakot, hogy André Kostolany, a magyar származású tőzsdeguru elhíresült mondását idézzük, és az elmúlt években a nagy jegybankok eszközvásárlási programjai ontották a pénzt, most viszont megfordult a folyamat.

Az amerikai FED immár havi 50 milliárd dollárt kivon a piacról, az Európai Központi Bank már csak havi 15 milliárd eurót bocsát a piacra, januártól azt is megszünteti, a japán jegybank pedig az utóbbi hónapokban gyakorlatilag szüneteltette az eszközvásárlást.

A mai kereskedés mindazonáltal döntő lesz a továbbiak szempontjából: ha a Nasdaq Composite vissza tudna kapaszkodni a 200 napos mozgóátlag fölé, megnyugodnának a piacok, ha viszont alatta marad, az további eladásokat generálhat.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lőttek Orbán kétkulacsos politikájának – történelmi bejelentés jött

Lőttek Orbán kétkulacsos politikájának – történelmi bejelentés jött

Trump bejelentése megváltoztatja hazánk stratégiai környezetét és alaposan leszűkíti a magyar miniszterelnök kétkulacsos biztonságpolitikai játszmájának mozgásterét. Washingtont és Moszkvát is idegesíti, hogy Peking egyre növekvő nukleáris arzenálja éppen az INF egyezmény hatálya alá tartozó 500–5500 kilométeres hatótávolságú rakétákra koncentrálódik. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Ez már a mánia? Robbant az ingatlanalapok vagyona

    2018. október 17., 17:37
    Ez már a mánia? Robbant az ingatlanalapok vagyona

    Szédítő sebességgel emelkedik az ingatlanalapok vagyona, már az 1400 milliárd forintot ostromolja, és az emelkedés gyorsulni látszik. Az egyes alapok teljesítménye nagyon vegyes, 2-től 14 százalékig. A nagyobb hozam azonban lehet, hogy egyben magasabb kockázatot is jelent.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?