6p
Kevés szó esett a kriptodevizákról, sokkal több a blokklánc más gyakorlati alkalmazásairól a keddi Blockchain Budapest konferencián. Egészen meglepő megoldásokról lehetett hallani például az egészségügyben, az élelmiszer-biztonság terén vagy a médiában, amiből az látszik, hogy a bitcoin árfolyama csak a jéghegy csúcsa. A kriptodevizák mögött komoly gazdasági erő kezd kialakulni.
Hodl=Hold=Tartani, a bitcoin-hívők egyik jelmondata

Szabó Dávid, a Superposition Alap kezelője, blokklánc-szakember arról beszélt, hogy nemcsak valós, hanem virtuális dolgokat is lehet a blokkláncon tárolni. Maga a bitcoin is ilyen virtuális dolog, de az egyedi tulajdonságokkal rendelkező kriptocicák (cryptokitties) is ide tartoznak. Ezek játéknak tűnnek, de sokkal messzebbre vezetnek.

A kriptoállatoknak elődje is létezik, a kriptopunk-ok vagy kriptopunk-tokenek. Annak ellenére, hogy ezeket a kis műalkotásokat tetszés szerint lehet másolni, az embereknek valahogy jó érzést okoz, hogy birtokolhassák őket. Másodlagos piacuk alakult ki, és a ritkább példányok meglepően magas áron cserélnek gazdát.

A kriptocicákkal is kereskedni lehet, etherért árulják, de már szaporítani, házasítani is lehet őket. (Erről korábban itt is írtunk.) A “szaporító okos szerződés” két macska DNS-éből csinál egy harmadikat, aminek a DNS-ét az Ethereum blokkláncában tárolják. Ez az első igazán sikeres Ethereum-alkalmazás.

Leonardo a cybertérben?

A kriptomacskák azonban azért is érdekesek, mert ezzel a technikával sok minden mást is lehet értékesíteni. Szabó Dávid egy Leonardo da Vincinek tulajdonított festményt említett példaként, amely nemrég 400 ezer dollártért kelt el, de további 50 ezer dollárt vittek el a tranzakciós költségek.

Ezért bocsátották ki az Art Token nevű digitális érmét egy Maecenas nevű cégnél, amely a művészeti alkotások tulajdonjogát tartja nyilván és piacot teremt nekik. Ami igazán nagy dolog ebben, az Szabó szerint az, hogy ezzel a technikával nemcsak egész művekre, hanem egy részükre, töredékükre is lehet licitálni, tulajdonrészt szerezni bennük. Például egy százalékos tulajdonrészt venni egy Leonardo-festményben. Ezzel is lehet arra spekulálni, hogy a műkincs ára majd felmegy.

Reneszánsz-ETF?

Ha pedig valakinek már van egy ilyen tulajdona, akkor elvileg óvadékba is lehet adni, például hitelt venni fel rá. Jól diverzifikált, sokfelé megosztott művészeti portfóliót lehet összeállítani. Reneszánsz ETF-et, Picasso ETF-et, műtárgyalapot is létre lehet hozni a technika által.

Cseh György, aki korábban neves befektetési alapkezelő társaságokat igazgatott, az Etheal nevű cég vezérigazgatójaként most az egészségügy decentralizálásával foglalkozik. A cég egy 180 millió dolláros pre-ICO-t (heal token nevű érmék eladása) hajtott végre nemrég, a fő tőkebevonás (main sale) márciusban lesz. A vállalkozás célja, hogy a pácienseket és az orvosokat összekösse a piacon.

Doktor úr, fent van a listán?

Szerintük 40-60 százalékos költségmegtakarítást jelenthet, ha az ügyfelek egy adatbázisban meg tudják találni a megfelelő orvosokat. Nincs ugyanis ma sztenderdizált nemzetközi szempontrendszer, amely lehetővé tenné az orvosok tevékenységének összehasonlítását – mondta el Cseh György.

A cég már most is évi 2,5 millió látogatóval rendelkező platformot működtet Doklist néven. Az exponenciálisan növekvő gyógyturizmus is kiemelt területük, amitől jelentős bevételt várnak.

Örökre fent marad

A blokklánc segítségével ez könnyebben megoldható, egy blokkláncon helyeznék el az orvosokról szóló véleményeket. Ezzel akár egymilliárd ember életminősége is javítható. A cég okos szerződéseit (smart contract) egy nemzetközi céggel auditáltatja. A blokklánc egyik nagy előnye, hogy az oda bekerülő információk  többé nem törölhetők. (Mint korábban létrehozott más orvos-értékelő oldalakról, hálapénz-fórumról – a szerk.)

Malacok a blokkláncon

Csendes Dániel, a Te-Food nevű cégnél a blockchain-technológiának az élelmiszer-biztonságban való alkalmazásán dolgozik. Évente 400 ezer ember meghal, 70 millió kórházba kerül szerinte a világban élelmiszer-mérgezés miatt. Az ágazatban a profit nagy része a kereskedelemben csapódik le, nem a termelőknél.

A szakember szerint nem az építőipar, hanem az élelmiszeripar a legkorruptabb a világon. A Te-Food rendszere az élelmiszerek, élőállatok útjának nyomon követését szolgálja. De mi szükség van a blokkláncra? Az információ a blokkláncon megmásíthatatlan, ezért hiteles, ezen kívül publikus.

“Jogotok van tudni, mit esztek” – hangzott el. Vitalik Buterin, az ethereum egyik alapítója is az élelmiszer-ipart említette alkalmazási területnek. A Te-Food februárban ICO-val von majd be tőkét (token sale).

Kommentekért jutalomfalat

A média és a blockchain kapcsolatáról beszélt Mogyorósi Attila, aki szerint a Steem a blokklánc Facebook-ja, ahol saját kriptovalutával jutalmazzák azokat, akik posztolnak, kommentelnek. A Musicoin a zenei streamelést igyekszik forradalmasítani, anélkül, hogy közvetítőket, zenekiadókat vennénk igénybe, akik jelentős sápot vesznek le belőle. A hallgatók és a zenészek közvetlenül tudnak tranzakciókat bonyolítani.

A Hubii a szerzői jog által védett tartalmakat védi blokklánc-alapú decentralizált alkalmazással. A Kin pedig egy chatprogram, amelyen belül kriptodevizával digitális szolgáltatásokat lehet vásárolni. (Matricákat, játékokat, zenét.) A szolgáltást főleg fiatalok használják, akik számára a digitális tartalom használata már természetes.

Kesztyűt dobnának a Google-uralomnak

A digitális hirdetési piac ma nagyon koncentrált, a Google és a Facebook a hiretési piac 73 százalékát birtokolják. Hatalmas bevétel-kiesést okoz a többi cégnek, a hirdetők pedig sokszor nem tudják, mire is költenek. Rengeteg a kéretlen hirdetés és a felesleges hirdetési költség.

A Brave böngésző ennek a forradalmasítását ígéri, csak azokat a hirdetéseket engedi át, amelyeketet kérjük, és sokkal gyorsabb versenytársainál. A rendszer a hirdetési pénzek egy részét a felhasználók között osztja fel.

A BAT kriptovaluta is a digitális hirdetési piacot szeretné megreformálni, a BAT tokenen keresztül jobban pozicionált hirdetéseket lehet vásárolni.

(A konferenciáról, a blokklánc felhasználási lehetőségeiről írtunk még itt»»» és itt»»» is.)

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17415 17065 17440 +2,11% 0 0 5 891 478 025 HUF 2024-04-23 17:11:28
MOL 2940 2940 2990 -1,34% 0 0 1 908 682 268 HUF 2024-04-23 17:13:27
MTELEKOM 940 935 944 +0,21% 0 0 600 409 757 HUF 2024-04-23 17:06:51
RICHTER 8960 8635 9025 +3,58% 0 0 2 291 045 060 HUF 2024-04-23 17:14:46
OPUS 400 395 404 0,00% 0 0 79 143 984 HUF 2024-04-23 17:07:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mit szólt a forint Matolcsy Györgyék döntéséhez?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 19:04
Délutánra erősödött a főbb devizákkal szemben a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Már most fáj a Molnak a kormány terve
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 18:11
Újra bevezethetik az ársapkát, a lépés a Mol-részvények keddi kereskedésére is hatott. 
Részvény / Deviza / Áru Az MNB-n a forinttulajok szeme, nem szabad leírni az elektromos autókat?
Eidenpenz József | 2024. április 23. 12:23
Az európai tőzsdék hangulata jó, amihez egy kedvező menedzserindex sokat tehetett hozzá. A BUX is jól néz ki, de a Mol esik. A forintpiac feszült nyugalommal várja az MNB kamatdöntését, nagyot esett az arany, drágulnak az energiahordozók. Tesla- és GM-eredmények, elektromosautó-eladások, magyar kamatdöntés van még a láthatáron.
Részvény / Deviza / Áru Néhány fillért hozott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 06:51
Minimálisan erősödött a forint a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben. 
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha még egyszer megnézi, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 19:04
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egyáltalán nem volt hétfői hangulat a tőzsde parkettjén
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 17:25
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 80,46 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel 65 125,52 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Két fontos hírt vár a forint a héten, mindenütt esnek a Teslák árai
Eidenpenz József | 2024. április 22. 12:33
A részvénypiac egy pocsék hét után éledezik kissé Európában és Magyarországon is. A forint reggel biztatóan beerősödött, de azután gyengült. Csúcson a réz, de olcsóbb az olaj, a gáz, az arany, és pozitív jelek láthatók a kriptopiacon is. Mindenütt esnek a Teslák árai. Rosszaknak látszanak Magyarországon a növekedési kilátások.
Részvény / Deviza / Áru Legszívesebben visszafeküdne aludni, ha meglátja, mennyit kell fizetni egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 07:35
Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a baj a csokoládéval
Buksza blog | 2024. április 21. 16:01
A csokoládégyártók tapasztalatai szerint jelentősen csökkent a kereslet a termékük iránt annak nyomán, hogy több tényező, főként a kakaó irtózatos drágulása felfelé hajtja a csoki árát.
Részvény / Deviza / Áru Pénzeső: váratlanul nagy osztalék juthat egyes részvényeseknek
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 19:24
Az Alteo rendkívüli osztalékot fizet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG