Hirdetés
Hirdetés

Most jelentkeznek a Richternél a korábbi nehézségek

Fellegi Tamás, 2018. november 08., 10:20

Viszonylag gyenge negyedéves eredményt tett közzé a Richter, de ez várható volt, miután egyik legfontosabb gyógyszerével kapcsolatos nehézségek most jelentkeztek az árbevételben. A cég négy legfontosabb piaca stabil, közülük a kínai eladások szépen növekednek. A részvény árazása nagyjából megfelel a fundamentumoknak.

Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke és Orbán Gábor vezérigazgató a Richter Gedeon Nyrt. áprilisi közgyűlésén. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke és Orbán Gábor vezérigazgató a Richter Gedeon Nyrt. áprilisi közgyűlésén. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Árbevétel

Ez volt az a negyedév amikor már látszottak a korábbi gondok: az Esmya forgalmának visszaesése és a romániai nagykereskedelmi leánycég árbevételének visszaesése. A Richter árbevétele a negyedévben 324 milliárd forint lett, ez 10 milliárdos visszaesés. Az Esmya 45 millió euró kiesést jelentett, emellett kedvezőtlen árfolyamhatás is volt: a rubel és a kazah tenge gyengülése.

A 10 milliárdos esés úgy állt össze, hogy az egyedi tételek hatását, különösen az Esmya-kiesést csökkentették a jól működő piacok szegmensek növekvő bevételei. Az üzemi eredmény is csökkent főleg az Esmya miatt, miközben más tételek javították. Az Esmya nélkül számítva a cég teljes árbevétele stabil, viszonylag magas szinten, ezzel elégedett a cég.

Hirdetés

Emlékeztetőül: Az ulipristal acetate hatóanyagot Európában Esmya néven forgalmazzák, a méhmiómával diagnosztizált nők rendellenes méhűri vérzésének kezelésére.  A gyógyszerrel kapcsolatban tavaly november végén vizsgálatot indított az Európai Gyógyszerügynökség, mert a készítménnyel kezelt páciensek közül négynél súlyos májkárosodást jelentettek. Európában az Esmya-ügy mostanra már (jogilag) lezárult, az Európai Bizottság jogerős döntéséről és az előzményekről itt számoltunk be, a gyógyszer új feltételekkel ugyan, de visszavezethető a piacra, újra felírhatják az orvosok.

Ami a román vonalat illeti: a Richter romániai nagykereskedelmi leányvállalatának működési engedélyét június 21-én vonták vissza, szeptember 18-i hatállyal viszont folytathatta működését a cég.

Eredmény

Az egy részvényre jutó eredmény 256 forint lett, ezen belül a harmadik negyedévben 47 forint realizálódott. Ez mutatja, hogy a gondok a harmadik negyedévben jelentkeztek, ez vélhetően átmeneti hatás. Ha az első három negyedév alapján számítjuk a várható éves eredményt, 330 forint körüli eredményt kapunk, ha az Esmya hatása még áthúzódik a negyedik negyedévre, 310-320 forinttal számolhatunk.

Árazás

A részvény jelenlegi, 5000-5500 forint közötti árfolyamával számolva 15-17-es P/E érték adódik, ami kissé magasabb, mint az iparági átlag, de vélelmezhető, hogy az egyedi hatások múlásával idővel nőni fog az eredmény, így a papír nem drága, igaz, olcsónak sem mondható. Hosszabb távon az határozhatja meg az értéket, hogy növekvő pályára áll-e a cég, vagy nagy árbevételű, stabil nyereségű, a tőzsdei szakzsargon szerinti fejőstehén lesz belőle.

A fő piacok

A cég továbbra is erős a világ legkomolyabb piacain, sorrendben a Richter számára legfontosabb piacok: Oroszország, Magyarország, Amerika, Kína, ez utóbbi stabil növekedési lehetőséget jelent. Az orosz piac évtizedek óta igen jelentős, mondhatni a legfőbb húzóerő, és máig ható siker volt a Richter történetében, amikor a 20 évvel ezelőtti orosz válságban a cég nem riadt meg, tovább szállított, bízva abban, hogy a válság csak átmeneti, és ez aztán kifizetődött: míg mások piacot vesztettek, a Richter megtartotta piacát.

Reakció

A részvény ára ma 3 százalékkal esik 5335 forintig, ez a júliusi mélypontot követő emelkedés után ez nem mondható vészesnek. A papír ára az elmúlt három hónapban stabilan az 5000-5500 forint közti sávban tartózkodott.

Richter
Richter

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kiadnád a lakásod? Itt van néhány tipp, hogy ráharapjanak

Kiadnád a lakásod? Itt van néhány tipp, hogy ráharapjanak

Ősszel ugrásszerűen nő a kereslet a bérlakások iránt. A lakástulajdonosoknak ez kiváló időszak a bérbeadáshoz, ám kezdőként fejtörést okozhat a hirdetés feladása, az ideális bérlő megtalálása, vagy akár a bérleti szerződés megírása.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?