Hirdetés
Hirdetés

Nagy dobás a Mol-tól: ezzel növelnék a forgalmat?

2017. szeptember 26., 08:51

Más nagyvállalatok példájára alacsonyabb névértékkel folytatja a kereskedést a társaság.

(Fotó: Mol.hu)
(Fotó: Mol.hu)

A 1000 forint névértékű törzsrészvények nyolcadolásával létrejött új, 125 forint névértékű Mol-részvényekkel folytatódik a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén. A Mol közgyűlése áprilisban döntött a részvények névértékének leszállításáról részvényfelosztás formájában.

A mintegy 102 milliárd forintos alaptőkét így 102 428 103 darab 1000 forint névértékű részvény helyett 819 424 824 darab, egyenként 125 forint névértékű törzsrészvény testesíti meg. A részesedésük mértéke tehát nem változik, csak több részvény testesíti meg.

Hirdetés

A Mol-részvények keddi bázisárát 3057 forintban határozta meg a tőzsde. A papírok hétfői záróára 24 455 forint volt, vagyis a tőzsdei árfolyamukat is nyolcadolták. Az 1000 forint névértékűekkel utoljára szeptember 25-én volt kereskedés.

A tapasztalatok szerint működik

A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 24 590 forint, a legalacsonyabb 16 715 forint volt. A bevezetett részvény eddigi tőzsdei történetének legalacsonyabb árfolyama 1030 forint volt 1995. december 19-én, történelmi maximumát pedig 31 015 forinton érte el 2007. szeptember 25-én.

A módosítás nem érinti az alaptőke összegét és az "A" sorozatú részvényekhez kapcsolódó egyéb jogokat sem, a szavazati jogok aránya az átalakítást követően nem változik. Az előterjesztés azzal magyarázta a javaslatot, hogy a Mol-részvények 20 000 forint körüli tőzsdei árfolyama többszöröse a BÉT prémium szegmensét alkotó részvények 3500 forintos átlagos árfolyamának. A részvényfelaprózás jellemzően forgalom- és likviditásnövelő, a váltás utáni alacsonyabb árfolyam megkönnyíti a kisbefektetők kereskedését a Mol-részvényekkel.

Részvényfelaprózás korábban már előfordult az OTP és a Richter esetében is. Erre általában akkor kerül sor, amikor a részvények ára elér egy meghatározott szintet. A felaprózás közvetlenül nem emeli a forgalmat és az árfolyamot, mivel nem okoz változást a cég értékében. A tapasztalat szerint azonban az aprózás pozitívan hat és hozzájárul az adott vállalat részvényeinek forgalomnövekedéséhez. A Richter és OTP esetében is szignifikáns ár-, likviditás- és forgalomemelkedés volt tapasztalható a részvényfelaprózás után.ű

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az EU is úgy eltűnik a történelem süllyesztőjében, mint a Szovjetunió?

Az EU is úgy eltűnik a történelem süllyesztőjében, mint a Szovjetunió?

Merkel két és fél évvel a migránsválság elindulása után európai megoldásról prédikál, de a német közvélemény többsége már Seehofernek hisz. A migrációs válság mély politikai hasadáshoz vezetett, és ez könnyen az EU szétesését eredményezheti. Orbán az EU Bizottságot „fehérgalléros embercsempészeknek” nevezte.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?