Hirdetés

Nem csak az égen gyűlnek a viharfelhők, hanem a tőzsdék felett is

2019. augusztus 05., 11:51

Úgy tűnik, Trump újabb kemény lépése Kínával szemben végleg elbizonytalanította a befektetőket. Pénteken New Yorkban is estek az árak, hétfőn reggel pedig az ázsiai piacok folytatták a lejtmenetet, a régiót leképző index féléves mélypontra került. Ráadásul nem látszik olyan jel, amely hirtelen átfordíthatná a piacokat.

A napközben mélypontokhoz képest kedvezően, de csökkenéssel zártak pénteken a New York-i tőzsdék irányadó mutatói. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 98,41 ponttal, 0,37 százalékkal, 26 485,01 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutatója 21,52 ponttal, 0,73 százalékkal gyengült, és 2932,04 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 107,05 ponttal, 1,32 százalékkal lett alacsonyabb, és 8004,07 ponton zárt.

A negatív folyamatok mögött alapvetően az áll, hogy újra fellángoltak az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusokat övező befektetői aggodalmak, azt követően, hogy Donald Trump amerikai elnök csütörtöki közlése szerint Washington mintegy 300 milliárd dollár értékű kínai importcikkre 10 százalékos pótvámot vet ki szeptember elsejétől. Pénteken az is rontotta a piaci hangulatot és fokozta a gazdasági növekedés alakulásával kapcsolatos befektetői aggályokat, hogy júliusban lassult a foglalkoztatás növekedési üteme az Egyesült Államok nem mezőgazdasági ágazataiban a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics (BLA) jelentése szerint.

Hirdetés

A fentieket hétfőn újabb kellemetlen információk követték, így a nagy európai tőzsdéken számottevő 1,5-2 százalékos zuhanással indult a nap. Egyelőre nem látszik, hogy mitől fordulhatna meg a folyamat, így könnyen lehet, hogy akár egy nagyobb korrekciót láthatunk. Persze az utóbbi hónapokban többször volt arra példa, hogy egy-két napos komolyabb esést követően hirtelen jött egy olyan információ, vagy Donald Trumptól egy Twitter üzenet, ami miatt gyorsan átértékelték a befektetők a helyzetet. Amíg ez nem jön, lássuk mitől kell félni.

1; Vámokra leértékelés

Várható volt, hogy Donald Trump múlt heti bejelentésére valamit lépni fognak a kínaiak, annak érdekében, hogy a versenyképességüket megtartsák, illetve az amerikai exportpiacokról ne szoruljanak ki. Ez pedig a deviza leértékelése lett, amely révén a kínai cégek legalább jüanban megkapják nagyjából azt az árat, amit a a vámemelések előtt.

A kínai jüan hétfőn 11 éves mélypontra esett, miután a kínai nemzeti bank a politikai szempontból érzékeny, 7 jüanos szint alá engedte az árfolyamot a dollárral szemben. Kína központi bankja azzal indokolta a gyengülést, hogy az válaszlépés volt az "egyoldalú kereskedelemvédelmi intézkedésekre", utalva ezzel Donald Trump amerikai elnök múlt csütörtöki bejelentésére, miszerint szeptember 1-jétől 10 százalékos büntetővámot kíván kivetni az amerikai pótvámok által eddig nem sújtott, mintegy 300 milliárd dollár értékű kínai árucikkekre.

Nagy kérdés persze, hogy ez a lépés további olaj lesz-e a tűzre, vagy mindkét fél "meglépte a kötelezőt" és most megint egy kis kivárás jön. Abból a szempontból akár indok lehet egy újabb amerikai lépésre,  Trump kormányzata ugyanis rendszeresen vádolja Kínát a jüan árfolyamának szándékos alulértékelésével. Ráadásul Ji Kang, a kínai központi bank elnöke legutóbb márciusban erősítette meg Peking arra vonatkozó ígéretét, hogy nem fognak a kínai valuta kompetitív leértékelésének eszközéhez folyamodni.

2; Döcög a kínai gazdaság

A kereskedelmi háború nincs jó hatással a kínai gazdaságra, így Trump akár igazolva is láthatja az elmúlt egy évben tett lépéseit. Most újabb makroadat támasztja alá, hogy negatív folyamatok zajlanak a távol-keleti országban.

A Caixin szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 51,6 pontra csökkent júliusban a júniusi 52,0 pontról az 52,0 pontos piaci várakozások helyett. A júliusban elért 51,6 pont a szolgáltatóipari BMI legalacsonyabb értéke öt hónapja, az idén február óta.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. A szolgáltatóipari BMI júliusi csökkenése az új megrendelések beérkezési ütemének a lassulására vezethető vissza elsősorban, miközben a foglalkoztatás, ha kismértékben is, de emelkedett. Emelkedtek ugyanakkor a szolgáltatóipar exportmegrendelései is.

3; Nem áll jól a forint

Ugyan a történelmi mélypont veszélye közvetlenül nem fenyeget, de a 330-as szinttől nincs messze az euróval szembeni keresztárfolyam. A magyar fizetőeszköz pénteken és hétfőn délelőtt is döntően a 327-327,50-es sávban mozgott. A globálisan tapasztalható kockázatkerülő magatartás viszont könnyen lehet, hogy a feltörekvő devizáknak, így a forintnak is "betesz". Így összességében nem lenne bombameglepetése, hogy a következő napokban történelmi mélypontot ütne a forint az euróval szemben.

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

4; Gyengülő eredmény jöhet a Richternél

A hazai vizekre evezve érdekes lesz az első nagyvállalat gyorsjelentése, a Richter kedden hajnalban teszi közzé második negyedéves számait. Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint magasabb bevételekről és alacsonyabb profitról számolhat be a Richter a keddi tőzsdenyitást megelőzően közzétételre kerülő gyorsjelentésében. A bevételek az elemzői konszenzus szerint 116,6 milliárd forintra növekedhettek a második negyedévben, ami 5,5 százalékkal haladja meg a tavalyit. Az emelkedés a növekvő Vraylar-értékesítések után kapott magasabb royalty-bevételeknek, és az egyszeri mérföldkőbevételnek köszönhető, továbbá a forint gyengülése is kedvezően hatott a forintban kimutatott bevételre.

5; Vegyes számokat közöltek az olajipar óriásai

Várakozáson felüli profitot ért el az Exxon Mobil, az USA legnagyobb olajkitermelője 63,830 milliárd dolláros árbevétele alacsonyabb a 64,727 milliárdos elemzői konszenzusnál és éves alapon 13 százalékos csökkenést jelent. Az egy részvényre jutó 73 centes eredmény meghaladta a 66 centről szóló elemzői becsléseket, azonban még így is 21 százalékkal alacsonyabb a 2018 hasonló időszakában elért értéktől. A csökkenést az alacsony gázárakkal és a költségek növekedésével indokolta a cég. Az árfolyam végül 1 százalék körüli csökkenéssel zárta a pénteki kereskedést.

Ezzel szemben felemás számokat közölt a Chevron. A cég 2,27 dollár részvényenkénti nyereséget ért el melyben szerepet játszott egy rendkívüli 740 millió dolláros bevétel az Anadarko felvásárlás kapcsán, jócskán felülmúlva az 1,76 dolláros elemzői konszenzust, ez éves viszonylatban ez 9 százalékos növekedést jelent. Árbevétel tekintetében azonban alulmúlta a várakozásokat a cég 38,85 milliárd dollárt ért el a 40,55 milliárd dolláros várakozással szemben. A teljes napi olajtermelés 3,08 millió hordó/nap lett, mely 9 százalékos növekedés az előző évhez képest. A pénteki kereskedésben nagy napon belüli ingadozások után végül a csütörtöki záróárfolyam közelében zárt a Chevron jegyzése.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Csigatempóban faragja le a vonatkéséseket a MÁV

Csigatempóban faragja le a vonatkéséseket a MÁV

Több mint 1 millió személyvonat közlekedett az országban tavaly, ezeknek a 12 százaléka nem érkezett meg menetrend szerint. Mindez 2 millió perc késést és 1 százalékkal jobb eredményt jelent a vasúttársaság két évvel ezelőtti teljesítményéhez képest. Miközben rekordot ért el a bliccelés miatt kiszabott bírságok utáni befizetések, több vonal utasforgalma is komolyan megugrott, és a jegyvásárlási szokások is átalakultak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?