Hirdetés

Powell öntött még egy kis olajat a tűzre

2019. július 11., 11:20

Az elmúlt napok toporgása után a tengerentúli tőzsdék határozott emelkedő irányt vettek, ebben döntő szerepe volt a Fed elnökének, Jerome Powell ugyanis egy közelgő kamatvágásra utalt. A jegybank elnöke ezzel gyengítette a dollárt, a tőzsdéknek viszont új lendületet adott. Egy másik kijelentése viszont a Bitcoint, és más kriptodevizákat is alaposan gyengített.

Jerome Powell (Fotó: EPA/SHAWN THEW)
Jerome Powell (Fotó: EPA/SHAWN THEW)

A szerdán gyengébben teljesítő európai tőzsdékkel nem törődve tovább erősödtek a New York-i tőzsdék indexei. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 76,71 ponttal, 0,29 százalékkal, 26 860,2 pontra emelkedett. Az S&P 500-as mutatója 13,43 ponttal, 0,45 százalékkal nőtt, 2993,06 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 60,80 ponttal, 0,75 százalékkal emelkedett, 8202,53 ponton zárt. Érdemes megemlíteni, hogy az S&P 500-as napközben története során először a 3000 pontos szint felett is járt napközben.

Ezek után nem olyan meglepő, hogy mérsékelt optimizmus uralta az ázsiai piacokat, és az európai tőzsdék is pluszban nyitottak. Mi az ami még tovább lendítheti a piacokat, mire érdemes csütörtökön figyelni.

1; Kamatvágásra utalt a Fed elnöke

Hirdetés

Jerome Powell Fed-elnök szerdán a képviselőház előtt tett féléves rendszeres beszámolójában a gazdasági aktivitás lassulásának fokozódó jeleire és a növekedésre leselkedő kockázatok sokasodására hivatkozva jelezte a Fed szándékát gazdaságösztönző célú monetáris lazító lépések megtételére.

A közelgő kamatcsökkentés valószínűségét megerősítette a Fed előző, júniusi kamatdöntő ülésének szerdán publikált jegyzőkönyve is. A dokumentum tanúsága szerint a monetáris tanács tagjai közül többen aggodalmuknak adtak hangot az Egyesült Államok gazdaságának növekedési kilátásait illetően és gazdaságösztönző célú kamatcsökkentés szükségessége mellett érveltek.

Noha a piaci várakozások immár hetek óta arról szólnak, hogy idén még két kamatcsökkentés jöhet, a befektetők megnyugvással vették tudomásul, hogy a Fed is hajlik erre.

2; Megnyugtatóan alakult a német infláció

Júniusban az előző havihoz képest 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Németországban a májusi 0,2 százalékos havi emelkedés után. Az egy évvel korábbihoz képest a fogyasztói árak 1,6 százalékkal emelkedtek, míg májusban 1,4 százalék volt az éves áremelkedés. Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 1,5 százalékos növekedést mutatott júniusban éves bázison a májusi 1,3 százalék után.

A most publikált német adat még mindig alacsonyabb, mint az EKB által kitűzött 2 százalékos érték, de a szakértők kiemelik, hogy legalább elindult a közeledés a célértékhez. Persze hozzá kell tenni, hogy az euróövezet inflációja már régóta elmarad az EKB céljától. Eközben az Európai Bizottság szerdán csökkentette az euróövezet növekedésére és inflációjára vonatkozó becsléseket, amit azzal indokoltak, hogy az Egyesült Államok kereskedelmi politikájával kapcsolatos bizonytalanságok jelentős kockázatot jelentenek az EU-ra. Mindezek közrejtszanak abban, hogy az EKB várhatóan újabb lazítási ciklust indít, ami tovább nyomhatja le a kötvényhozamokat és tolhatja fel a részvényárfolyamokat.

3; Kereskedelmi háború - végtelen történet
A közelmúltban tartott G20-as csúcstalálkozót követően ismét felsejlett, hogy az USA és Kína megállapodhat egymással, és ezzel lezárul a kereskedelmi háború egy szakasza. Ezzel szemben a tárgyalások is csak vontatottan haladnak. Szerdán ugyan jelent meg egy új információ, ám az sem adott okot feltétlen hurráoptimizmusra. Telefonon egyeztettek egymással Kína és az Egyesült Államok kereskedelmi ügyekben illetékes főképviselői - ismertette meg szűkszavú nyilatkozatában a kínai kereskedelmi minisztérium.

A pekingi tájékoztatás szerint a felek a Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök június végén tartott személyes tanácskozásán született megállapodásnak megfelelően gazdasági és kereskedelmi kérdéseket vitattak meg.

Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági főtanácsadója "konstruktívnak" nevezte az egyeztetést, amelyen - elmondása szerint - a személyes találkozó lehetőségéről is beszéltek. Ugyanakkor óvatosságra intett egy kereskedelmi megállapodás tető alá hozásának esélyét illetően. "Nincsenek csodák" - fogalmazott újságíróknak nyilatkozva Washingtonban, és hozzátette: reméli, hogy onnan fogják tudni folytatni a tárgyalásokat, ahol legutóbb abbamaradtak.

Az USA egyébként pénteken kezdi meg a kereskedelmi tárgyalásokat Indiával, amely apropóján a szakértők csak remélik, hogy ezek konstruktívan zajlanak majd, és nem nyílik újabb frontvonal a kereskedelmi háborúban.

4; Zuhannak a legfontosabb kriptovaluták

Az amerikai jegybank elnöke, Jerome Powell a képviselőházi meghallgatásán tett egy fontos kijelentést, ami miatt a Bitcoin, és más fontos kriptoeszközök, így az Ethereum és a Ripple árfolyama is léket kapott. Ezek mindegyike jelentős, 10 százalék körüli zuhanást könyvelhetett el. Powell ugyanis arra szólította fel a Facebookot, hogy függessze fel kriptofizetéses projektjét a Librát. Az elnök ezt azzal indokolta, hogy a projekt addig nem indulhat el, ameddig a súlyos fogyasztóvédelmi, adatvédelmi, és más pénzügyi kérdéseket nem sikerül tisztázni és megnyugtatóan szabályozni.

A meglehetősen erős hangvételű üzenet határozottan megriasztotta a kriptoeszközök befektetőit. Sokan próbáltak így megszabadulni a Bitcointól és más hasonló eszközöktől. Ez egy közvetlen reakció Jerome Powell nyilatkozatára, ami a Facebookra és a teljes kriptoeszköz világra komoly hatást gyakorolhat,  kommentálta a történteket a Reutersnek Craig Erlam, az OANDA deviza kereskedési platform vezető elemzője.

5; Befejezi a Bogár gyártását a Volkswagen

A német autógyártó több mint 80 éve mutatta be először a modellt és azóta számos új típusát készítették el. A mexikói gyárban a Bogár helyére a Tarek SUV kerül, melyet 2020-ban kezdenek gyártani – mondta a Volkswagen mexikói igazgatója, Steffen Reiche. A nagyobb, SUV típusú járművek egyre népszerűbbek az Egyesült Államokban, a vállalat célja ennek a piacnak a kiszolgálása, a gyárban már jelenleg is zajlik a Tiguan SUV gyártása, írta reggeli hírlevelében az Equilor. Az utolsó Volkswagen Bogarak az Amazon.com-on kerülnek eladásra, Reiche elmondása szerint ezzel is szimbolizálni szeretnék azt, hogy elkötelezettek a jövő és az innováció mellett.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Dupla annyi magyar szolgál az új Európai Bizottság biztosi kabinetjeiben, mint eddig

Dupla annyi magyar szolgál az új Európai Bizottság biztosi kabinetjeiben, mint eddig

Az eddigi egy helyett két magas szintű pozícióba is magyarok kerültek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Ki járt jól? Megvan a húsz éves kötvényeink első hozama

    2020. január 16., 13:03
    Ki járt jól? Megvan a húsz éves kötvényeink első hozama

    A magyar állam számára kedvezőnek tűnő, 3,01 százalékos átlaghozammal, jelentős túljegyzés mellett kelt el az új, húsz éves államkötvények első csomagja. Ezzel ugyanakkor többet fizetünk a befektetőknek, mint Görögország vagy Olaszország.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?