Hirdetés
Hirdetés

Tájkép Armageddon után – volt, aki túlélte, volt, aki nem

Eidenpenz József, 2018. június 13., 06:06

A februári tőkepiaci turbulenciák idején sok befektető egyszerre igyekezett szabadulni korábban jól jövedelmező volatilitás-alapjaitól és pozícióitól, ami nagy veszteséget okozott. Ami a részvénypiacon csak korrekciócskának bizonyult, az néhány alapot, befektetést teljesen tönkretett. Az utóbbi két hónapban a túlélők megint szépen kerestek, de vajon meddig?

Február elején turbulencia rázta meg a tőkepiacokat, a részvényárak estek, és más eszközök árfolyamai is ingadoztak. Az amerikai S&P 500 index például a január végi 2873 pontos csúcstól február 8-ra 2581 pontra esett.

Ez azonban csak 10,2 százalékos esés, éppen hogy eléri azt a mértéket, amit korrekciónak – a trendben való átmeneti, rövid ellenirányú mozgásnak – szoktak tekinteni. Összeomlásról tehát szó sem volt.

Hirdetés

Ám sokan megijedtek, hogy enyi év részvénypiaci melekedés után valami nagyobb esés jön. De legalábbis ez az év már nem lesz olyan sima, mint a tavalyi, amikor minimális ingadozásokkal (vilatilitással) szinte egész évben folyamatosan felfelé tartottak az árfolyamok. Ami nagy mozgást produkált februárban, az a volatilitás volt, az amerikai piacon a szakemberek körében legalábbis híres VIX index. (Félelem-indexnek is szokták nevezni.)

Volmageddon

A VIX az S&P 500 indexre kötött opciók árából számolt index, amely tavaly 8,56-nál érte el mélypontját. Februárban rövid időre 11-12-ről ötvenig is felugrott. (Valójában lényegesebb a határidős VIX-ek árfolyama, amikre az üzleteket kötik, itt 33,35 volt a csúcs, de ez is közel háromszorozódás.)

Ezt több blog és újságcikk “Short volatility-Armageddon”, “VIX Armageddon”, “Volmageddon”, sőt “Volocaust” névvel illette. A VIX-et shortoló ETF-ek, certifikátok, opciók jelentős részét ugyanis teljesen kisöpörte a piactól, értékük lenullázódott. Aki tőkeáttétellel dolgozott és nem tudott időben zárni, még nagyobb veszteségeket szenvedhetett el.

Óriási üzlet volt

Pedig a dolog cseppet sem volt váratlan. Évek óta a világ egyik legjobb üzletének tűnt VIX-indexet eladni, mert ennél az idő nagy részében hatalmas a kamattartalom, az úgynevezett contango a határidők között.

Ilyenkor az egyre távolabbi és távolabbi határidőkre újra és újra magasabb áron lehet eladni (görgetési nyereség képződik), amiből kamatszerű haszon keletkezik. Az utóbbi években ez néha, egyes VIX (és VSTOXX) ETF-eknél az évi 50-100, másoknál a 30-50 százalékot is elérte.

Nem tanultak belőle

A VIX-et shortolók száma nőttön nőtt, és sok nagy tőkepiaci koponya aggódott már amiatt, hogy ebből baj lesz. Tőzsdekrachot vizionáltak, ha a VIX-shortokat zárják. Ez végül csak egészen rövid életű lett, és kevéssé terjedt át más piacokra, mondhatni, olcsón megúsztuk. Egyelőre, mert még mindig, sőt részben megint sok short van a piacon, és a február eleji pánik bármikor megismétlődhet. (Tavaly itt és itt írtunk a témáról.) A kisbefektetők állítólag nem tanultak az esetből, sokan beszálltak február óta is.

Fékezték a habzást

Februárban a talán leghíresebb VIX Short ETN-t, a XIV nevezetűt (VelocityShares) akkora, mintegy 94 százalékos veszteség érte, hogy a szabályzata értelmében meg kellett szüntetni. A Zerohedge szerint így járt a Nomura egyik VIX-shortoló alapja is Japánban. Más alapok megúszták, mint a kisebb XIVH, amely azonban szintén elvesztette tőkéjének 81 százalékát.

A ProShares Short VIX Short-Term Futures (SVXY) egy befektetési jegyre jutó értéke is nagyjából tizedére esett. Ennél az ETN-nél úgy döntöttek, hogy a továbbiakban felezik a kockázatot: a VIX index mozgásának 100 százaléka helyett már csak az 50 százalékát követik. (Felére csökkent a kitettség, avagy 0,5-re a tőkeáttétel.)

Kisebb kockázat, nyugodtabb alvás

Érdekes a ZIV jelű ETN sorsa, ez ugyanis februárban csak mintegy 30 százalékot bukott. Sőt, még ez után is mintegy évi 28 százalék az éves hozama fennállása óta, azaz 2010 őszétől. Ugyanis 7,5 év alatt több mint hatszorozódott az árfolyama.

Ez az ETN ugyanis több más VIX-stratégiától eltérően nem rövid, hanem középtávú határidőkre fókuszál, amelyek stabilabbak, kevésbé ingadoznak, kisebb a kockázatuk. Az ETN hozama is rendszeresen elmarad másokétól, de amint most is látszott, legalább jobb túlélő, kisebb a bedőlésének veszélye.

(Haladóbbaknak: A ZIV a 4., 5., 6. és 7. VIX-határidőket shortolja, ezek jelenleg szeptember, október, november, december. A 4.-et folyamatosan köti át a 7.-re, a kettő ára között – december/szeptember – jelenleg öt százalék van. Ez három hónapra értendő, így évi 20 százalék körüli lenne a contango-ból jövő megtérülés költségek levonása nélkül, változatlan árfolyamoknál. Viszonylag kicsi most a közepes határidőknél a contango.)

Minden elveszhet

Az alig két éve indult XIVH is bonyolult technikát használ a kockázatok mérséklésére, aminek az a lényege, hogy a shortok mellé változó arányban longokat is tart. Ha a februárihoz hasonlóan elszállnak az árak, a longokon nyer, így ez kompenzálja valamelyest a shortok veszteségét. Itt is az a lényeg, hogy kevésbé fenyegeti így a felszámolás veszélye.

Ha megismétlődik a februári Armageddon, ha minden VIX shortos megint egyszerre akar majd kimenni az ajtón, akkor azonban akár az összes VIX short stratégia is értéktelenné válhat. Ha megnyugodnak a piacok, és nem lesz nagyobb “tüske” (megugrás) a volatilitásban, akkor a VIX short megint folyamatos nyereséget termelhet. De lehet, hogy ezt nem árt évről évre kivenni a rendszerből.

Minden megy tovább a régiben?

Az ezzel foglalkozó alapok az áprilisi mélypontok óta, két hónap alatt megint nyertek mintegy 10-15 százalékot. A piac megnyugodott, a határidős VIX a napokban a február eleji, az Armageddon előtti szintre süllyedt.

A túl régóta tartó részvénypiaci emelkedés, hossz, geopolitikai kockázatok, feléledő recessziós veszély, kamatemelések stb. miatt azonban lehet, hogy az elmúlt 6-8 évet nem lehet megismételni. Idén, jövőre több lehet a veszélyes turbulencia. “A magas hozam mindig magas kockázattal jár” – mondják. Fokozott óvatosság ajánlott.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Orbán a feudális Kelethez akarja kötni hazánkat – interjú a volt washingtoni nagykövettel

Orbán a feudális Kelethez akarja kötni hazánkat – interjú a volt washingtoni nagykövettel

Európa orosz gázfüggősége egyre súlyosbodik, ami nem lenne probléma, ha Oroszország nem egy diktatúra lenne és a földgázt nem stratégiai nyomásgyakorlás eszközeként használná. Simonyi András korábbi washingtoni magyar nagykövet úgy látja: minden 200 évben kapunk egy lehetőséget a Nyugathoz való felzárkózásra és mint mindig, most is eltékozoltuk ezt az esélyt. Káncz Csaba interjújának második része.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?