Hirdetés
Hirdetés

Ebben van a nagy pénz - spekulálhatunk az európai félelemre

Eidenpenz József, 2017. szeptember 22., 15:20

Nemcsak Amerikában lehet a részvénypiac ingadozására, félelmére spekulálni, van európai félelem-index is. Ez némi kockázatot áraz ugyan a hétvégi német választás miatt, de nem sokat, jóval kevesebbet a francia vagy holland voksolásnál. Hétfőn nagy elmozdulás jöhet. Ennél izgalmasabb és kockázatosabb befektetési forma kevés van.

A VIX amerikai volatilitás-indexet „félelemindexnek” is szokták nevezni, mert többnyire akkor szokott felmenni, ha az S&P 500 részvényindex esik vagy várható, és akkor esik, amikor minden nyugodt, az árfolyamok felfelé mennek. Ez az index Donald Trump elnök megválasztásakor vagy a Brexit után is hatalmas ingadozást mutatott be, év végén-év elején azonban lesüllyedt, és az év nagy részét igen alacsony szinten töltötte.

Bár a geopolitikai kockázatok számosak voltak idén, például Korea, Közel-Kelet, európai választások, amerikai politikai csaták, Trump kudarcai, az amerikai részvénypiac tovább és tovább araszolt, új rekordok felé. Így a VIX viselkedése részben logikus volt. Néha ugyanakkor nagy felpattanásokat produkált, mint augusztusban a koreai atomfenyegetés miatt.

Hirdetés

Még sose maradt lent

Amint az első ábrán megfigyelhetjük, amikor nagyon lecsökkent, 10 alá vagy annak közelébe, heteken belül jött egy durva felpattanás, 25-60 százalékos. (Piros nyilakkal jelölve.) Jelenleg az index ismét 9,9-en áll. (Üzleteket jobbára a közeli határidős VIX-re kötnek, amelynek ingadozása valamivel kisebb.)

Azt mégsem mondhatjuk nyugodtan, hogy mindig érdemes VIX-et venni, amikor az 10-re esik, több okból sem. Egyrészt, amint tavaly is írtuk, a magas contango miatt (a távoli határidők drágák) folyamatos kamatszerű, úgynevezett görgetési veszteség keletkezik. Ez állandó veszteséget okoz a vevőknek, és rendszeres nyereséget az eladóknak. (Erről szóló cikkünk itt.)

Jöhet új éra

Ha azután pár hónapig nem jön a várt felpattanás, ezen a kamaton is veszíthetünk több tíz százalékot. Másrészt sehol sincs az megírva, hogy a VIX nem mehet tartósan még lejjebb – korábban is voltak több éves időszakok, amikor viszonylag alacsonyan, és több évesek, amikor viszonylag magasan járt.

A vételeket tehát nem szabad tartogatni, erre szemléletes számok vannak. Két alapvető ETF (ETN) közül vételi oldalon álló, vagyis long VXX 70 százalékot esett 12 hónap alatt (134 dollárról 41-re), az eladási, azaz short XIV 152 százalékkal ment fel, 38-ról mintegy 93 dollárra. (Ennek ellenére a volatilitást shortolni most igen rossz ötletnek tűnik a rekord alacsony VIX mellett.)

Európai félelem

Mihez kezdjünk a megtakarításunkkal a minikamatok világában?

Meddig emelkednek még a részvénypiacok?

Hogyan spórolhatunk a befektetési költségeken?

Ingyenes befektetői szeminárium szeptember 25-én - a helyek száma korlátozott, regisztráljon most! >>>

Egyre több termék van a VSTOXX indexre is, amely az EuroStoxx 50 európai blue chip-index volatilitás-indexe, „félelem-indexe”. (Például most májustól a Velocityshare EVIX és EXIV ETN-ek, valamint a Commerzbank ETN-jei és certifikátjai.) Az 50 leglikvidebb nyugat-európai részvényt tartalmazó EuroStoxx 50 érezhetően jobban hajlamos az ingadozásra, mint amerikai társa (S&P 500), emiatt a VSTOXX értéke is mindig magasabb szokott lenni, mint a VIX-é.

Későbbre várják a táncot

A VSTOXX a napokban súrolta (valószínűleg történelmi) minimumát, 11 pontnál, most is csak 11,70, ami némileg meglepő a német választások fényében. Az index 2005-ben volt utoljára hasonló szinten, de még akkor is valamivel magasabban, 12 körül.

A határidős VSTOXX index most 11,50-ről felugrott 14,70-re, mivel új határidő nyílt, szeptember helyett októberre. Szeptemberre a piac nyilván nem várt nagy problémát az EU-ban, de az októberi indexbe már be van épülve némi félelem. Nem annyi, mint a francia vagy a holland választások előtt, de érezhetően ott van, ami abból látszik, mennyivel magasabb a határidő, mint az azonnali.

Duplázódott az index

A VSTOX-ban is óriási felpattanásokat és eséseket látunk idén, de ezt nagyrészt a különböző választások mozgatták. Márciusban, a holland mérsékelt erők nagyarányú győzelme (március 15-e) után két nappal az index szintén 11-re esett (1-es nyíl). Az április 23-i, jóval fontosabb francia választások előtt az egekbe ment, egy hónap alatt megduplázódott. Majd az eredmények közzététele után hatalmasat esett (2-es és hármas nyíl). Augusztusban megint volt egy nagy felpattanás a koreai atomfenyegetés hatására.

Ha a német választás papírforma szerint alakul, és például megmarad a jelenlegi koalíció, a VSTOXX tovább süllyedhet. Ha valami nagy meglepetés lesz, például bonyolult koalíciós helyzet alakul ki vagy váratlanul megerősödnek a szélsőségesek, akkor viszont nagy felpattanás is lehet.

Látszólag a volatilitás-indexeknél a csökkenés lehetősége csak 10-20 százalék, az emelkedésé több száz százalék is lehet, így logikus lenne a vételük. Csak az a fránya időtényező vagy contango ne lenne, ami viszont havi tíz százalék veszteséget vagy többet is okozhat. Ekkor még az ETN-ek és certifikátok, CFD-k speciális kockázatairól nem is beszéltünk. Egy biztos, ez az egyik legveszélyesebb és legizgalmasabb spekulációs forma.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?