Hirdetés

Újabb konfliktus miatt pánikolnak a befektetők

Király Béla, 2019. június 14., 11:43

Csütörtökön még úgy tűnt, a piacok optimisták és akár még a történeli csúcsokat is megdönthetik a legfontosabb amerikai tőzsdeindexek a következő időszakban, most újabb ok miatt aggódhatnak a befektetők.

Az ISNA iráni hírügynökség által közreadott kép a kigyulladt Front Altair tartályhajóról az Ománi-öbölben 2019. június 13-án. A hajó legénységét evakuálták, sajtóhírek szerint a norvég Frontline tengeri szállítmányozó cég Marshall-szigetek felségjelét viselő hajóját támadás érte.
MTI/EPA/ISNA
Az ISNA iráni hírügynökség által közreadott kép a kigyulladt Front Altair tartályhajóról az Ománi-öbölben 2019. június 13-án. A hajó legénységét evakuálták, sajtóhírek szerint a norvég Frontline tengeri szállítmányozó cég Marshall-szigetek felségjelét viselő hajóját támadás érte. MTI/EPA/ISNA

Az amerikaiak és a kínaiak közötti kereskedelmi feszültség és annak gazdasági következményei folyamatosan témát szolgáltatnak a befektetőknek. Ám most újabb fontos történés miatt kezdtek el aggódni, a Közel-Keleten ugyanis két tartályhajót támadás ért. Ez pedig tovább élezheti az amerikai-iráni konfliktust. Lássuk ezek mellett melyek a legfontosabb hírek, amik a befektetőket mozgatják.

1; Amerika az irániakat okolja a tankereket ért támadás miatt

A befektetők úgy tűnik, nem dőlhetnek hátra, a figyelem ugyanis a Közel-Keletre irányul azt követően, hogy csütörtökön feltehetően támadás miatt megrongálódott egy norvég és egy japán tulajdonban álló tartályhajó az Ománi-öbölben, nem messze a Hormuzi-szorostól. Az amerikai hadsereg közzétett egy fotót, amelyen állítása szerint az látható, hogy az iráni Forradalmi Gárda katonái leszednek egy fel nem robbant aknát az egyik hajó oldaláról. Az iráni kormány határozottan tagadta, hogy köze lenne az ügyhöz.

Mindenesetre egyes szakértők attól tartanak, hogy Washingtonnak csak egy casus belli kell, hogy beavatkozhasson Iránban - ezt jelzi, hogy  Donald Trump folyamatosan keresi a konfliktust velük. Igaz, azt is hozzá kell tenni, hogy Teherán jó partnernek tűnik ebben a játszmában, hiszen ők is folyamatosan adnak okot az amerikai lépésekre.

Hirdetés

A tegnapi támadás hatására egyébként az olajárak meredeken kilőttek, közel 4 százalékot erősödve a szerdai 51 dolláros szintről 53 dollárig emelkedett az amerikai könnyűolaj, a WTI árfolyama. Hozzá kell tenni, hogy pénteken viszont ismét lefele vette az irányt és 52 dollárig csökkent a tőzsdei jegyzése.

2; Lassulhat a kínai gazdaság

Meglehetősen gyenge számokat publikáltak péntek reggel a kínai statisztikusok. Az ottani ipari termelés ugyanis a megszokotthoz képest sokkal lassabb ütemű növekedést mutatott. A most közölt 5 százalékos bővülés elmaradt az 5,5 százalékos konszenzustól, és az elmúlt 17 év leggyengébb ilyen adata lehet.

A szakértők szerint a háttérben a kereskedelmi háború következményei lehetnek. A bizonytalan helyzetben ugyanis a lakosság és a vállalatok is inkább kivárnak, ez pedig a kínai termékek iránti kereslet csökkenésében manifesztálódik. A helyzet komolyságát mutatja, hogy az adatok szerint az állóeszközökbe történő beruházásoknál is a várakozásoknál nagyobb mértékű lassulást mértek, ami viszont előre vetíti, hogy a jövőben is a korábbi terveknél lassabb növekedés jöhet.

Árnyalja a képet, hogy a kínai kiskereskedelmi forgalom a várakozásoknál nagyobb mértékben, 8,6 százalékkal bővült. Egyes elemzők szerint viszont a kiskereskedelmi adat mögött az élénkülő kereslet mellett az emelkedő árak állnak, így ezt az adatot a helyén kell kezelni.

3; Az amerikai cégek is veszítenek a kereskedelmi háborúval

Noha Trump rendre azt hangoztatja, hogy az általa kivetett vámok a kínai cégeket fektetik két vállra, ez a gyakorlatban messze nem így van. Ezt bizonyítja, hogy csütörtökön a kereskedelmi háború miatti piaci bizonytalanságokra hivatkozva a Broadcom visszavágta az idei bevételvárakozásait. Az chipgyártó korábban még 24,5 milliárd dollár bevétellel számolt, a most közzétett adatok alapján viszont már csak 22,5 milliárd dolláros forgalmat látnak reálisnak.

Nem ők egyébként az egyetlenek, akiknek problémákat okoznak az intézkedések. Ezt jelzi, hogy ötszáz cég írta alá a levelet, amelyben azt kérik az elnöktől, hogy állapodjon meg Pekinggel, szerintük ugyanis a vámok, legyen szó a már kivetettekről vagy a még csak tervezettekről,  hosszú távú negatív hatással járnak az amerikai gazdaságra és a vállalatokra nézve is.

4; Várva várt német tőzsdei kibocsátás jön

Június 28-án viheti tőzsdére teherautógyártó részlegét a Volkswagen. Ez olyan ismert márkákat tömörít, mint a VW haszongépjárműveket gyártó egység, de hozzájuk tartoznak a MAN és a Scania márkák is. A Traton így az év egyik legnagyobb tőzsdei kibocsátása lehet Európában, és vélhetőleg a befektetetők el fogják kapkodni a bevezetésre kerülő részvények 10 százalékát.  Az előzetes kibocsátási sáv alapján a cég értéke akár 16,5 milliárd eurót is érhet abban az esetben, ha sikerül a tervezett 27-33 euró közötti sáv tetején eladni a részvényeket.

5; Pesszimista képet mutat a Morgan Stanley indexe

Soha nem csökkent még ilyen erőteljes mértékben a Morgan Stanley gazdasági indikátora. A befektetési bank által készített prognózis az amerikai gazdasági környezetet értékeli. A mutató júniusi értéke 13 pontra csökkent a májusi 45-ről. A mostani érték a decemberi igen pesszimista körülmények közötti szintet idézi. A szakértők megjegyzik, hogy az elmúlt hetek makromutatói már jelezték, hogy gondok vannak a gazdasággal.

Friss tőzsdei és devizárfolyamok >>

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Dohányzik? Kösz, akkor nem alkalmazzuk!

Dohányzik? Kösz, akkor nem alkalmazzuk!

Lassan egy évtizede próbálkoznak amerikai cégek azzal, hogy dohányzási tilalomhoz kötik a munkavállalást. Az intézkedéseket a dohányzásellenes aktivisták üdvözlik, míg egyes jogvédő szervezetek kifejezetten aggályosnak tartják.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?