Hirdetés

Óriási tartozást cipelnek tovább a végzős amerikai diákok

2019. augusztus 14., 15:56
Cimkék
adósság
, diákhitel
, usa

Eladósodnak a munkakezdő amerikaiak, mert a stagnáló bérek miatt egyre nehezebb a diákhitelek törlesztése. A teljes adósságuk már 1,5 milliárd dollár.

 

Az Egyesült Államok egyetemi és főiskolai diákjainak több, mint a fele kényszerül arra, hogy hitelt vegyen fel tanulmányai folytatásához, tűnik ki a  FED jelentéséből. A diploma megszerzésekor átlagos adósságuk 30 ezer dollár, de a két elmúlt évtizedben drasztikusan emelkedett azok száma, akiknek több mint 50 ezer dolláros adóssága van.

Hirdetés

A teljes, másfél milliárdos diákhitel-állomány többet tesz ki, mint a lakosság teljes hitelkártya–adóssága. Ráadásul a 45 millió, diákhitelt felvett amerikai 12 százaléka hátralékban van a törlesztéssel.

A továbbtanulás évtizedekig kifizetődő beruházásnak számított Amerikában, hiszen a felsőfokú végzettségűek jelentősen magasabb keresetre számíthatnak, mint akik a középiskolából kerültek ki írja a Neue Zürcher Zeitung. Ez változatlanul így van: egy alapdiploma birtokában átlagosan évi 32 ezer dollárral többet kereshet a fiatal. A gond az, hogy míg a bérek reálértéke 2001 óta alig emelkedett, a tandíjak az átlagos áremelkedés háromszorosával nőttek. Ehhez hozzájárult, hogy a gazdasági válság idején diplomásokat vettek fel olyan munkahelyekre, ahol nem is volt szükség végzettségükre. Ennek következtében a diplomások negyede ugyanannyit, vagy kevesebbet keresett, mint a kevésbé képzettek.

A kérdés jelentőségénél fogva szerepet kap az elnökválasztási kampányban is. Bernie Sanders, az egyik demokratapárti jelölt javasolta, hogy töröljék el a tandíjat az állami tulajdonban lévő főiskolákon. Párttársa, az ugyancsak a demokraták balszárnyához tartozó Elizabeth Warren szenátor szerint a szegény, évi 100 ezer dollárnál kevesebbet kereső családok gyermekeinél 50 ezer dollár tandíjat el kellene engedni. Ez az érintettek 95 százalékának adósságát eltörölné. Más megoldást javasolt a republikánus Josh Hawley szenátor: fedezzék a főiskolák a diákok adósságának felét, ha azok nem tudnak fizetni.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mészáros Lőrinc sem akart kimaradni a börtönbizniszből

Mészáros Lőrinc sem akart kimaradni a börtönbizniszből

Kedvenc témája lett a kormánynak a börtönbiznisz, de az kimarad a kommunikációjukból, hogy nem csak a magyar államot szétperelő rabok, hanem például Mészáros Lőrinc is szép hasznot húz a börtönökből. A volt felcsúti polgármesternek ugyanis magánbörtöne is van, de az új rabkórházat sem akárki építi. Szintén biztos bevételt jelent a kiválasztott beszállítóknak a rabok élelmezése.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?