6p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Mit tehetünk, ha sürgősen nagy összegre lenne szükségünk, de a kölcsönök ásza nem jöhet szóba? Bőven találhatunk a babaváróhoz hasonló hitelt a piacon, és még keresni sem kell sokáig.
(Fotó: depositphotos.com)

Nem véletlenül vált a az elmúlt napok slágertémájává a babaváró hitel: a családalapítás előtt álló házaspárok 10 millió forint egyszerűen igényelhető kölcsönhöz juthatnak, amely kamatmentessé válik egy gyermek vállalása esetén, továbbiak születésével pedig vissza nem térítendő támogatássá alakul, és akkor is a versenyképes hitelek között van a babaváró, ha nem születik gyerek öt éven belül és kamattal terhelten kell visszafizetni.

A másik nagyon erős érv a babaváró hitel mellett, hogy szabad felhasználású. Azaz úgy kapunk 10 millió forintot, hogy nem kell megindokolnunk a banknak, mire fogjuk költeni a pénzt: rendezhetünk belőle meglévő adósságot, kocsit vásárolhatunk, felújíthatunk vagy éppen vehetünk is egy lakást vidéken, de akár az új vállalkozásunkat is beindíthatjuk belőle.

Sok mindenre jöhet jól tehát több millió forint, amit arra költhetünk, amire csak jónak látjuk. De mi a helyzet akkor, ha nem vagyunk jogosultak a 10 millió forintos babaváró hitelre, mert például nincs házastársunk vagy nem tervezünk gyerekeket? A Bank360 összegyűjtötte, milyen szabad felhasználású hitel alternatívák vannak a piacon.

Személyi kölcsön - egyszerű és olcsó

A babaváró hitelhez legközelebb álló termék a hagyományos személyi kölcsön. A legjobb megoldás lehet, ha nem kaphatjuk meg a babaváró kölcsönt, hiszen

● szintén szabad felhasználású

● akár 10 millió forintot is igényelhetünk

●a babaváró hitellel ellentétben végig fix kamatozású, biztonságos (ha nem teljesülnek a feltételek, a babaváró 5 éves kamatperiódusú hitellé alakul)

● nincs szükség ingatlanfedezetre, igazolt jövedelmünk alapján vehetjük fel a kölcsönt

● akár 7 százalék alatti THM-mel is találhatunk kölcsönt, ami közel azonos a gyermek nélküli babaváró hitel induló mutatójával.

Kevésbé előnyös, hogy a piaci személyi kölcsönök futamideje a babaváró 20 évével szemben legfeljebb 96 hónap lehet, ami az jelenti, hogy a törlesztőrészlet is igen magasra kúszhat, ha például 10 millió forintot szeretnénk felvenni (hiszen 20 év helyett 8 évig fizetjük legfeljebb). Ugyanakkor ez előny is lehet:. 20 év alatt ugyanis jóval többet fizetünk ki a banknak kamatokra, mint 8 év alatt. A 10 millió forintos babaváró hitel esetében ugyanis az induló kamatokkal számolva végül 17 763 597 forintot kell majd visszafizetni, ha nem születik egy gyermek sem, míg 8 éves futamidő alatt 10 millió forint személyi kölcsönnél 13 289 084 Ft a teljes visszafizetendő összeg, azaz a 20 éves babavárónál nagyjából 4,5 millió forinttal fizetünk vissza többet.

A személyi kölcsön rövid futamidejéből viszont következik, hogy igen magas jövedelmet kell igazolnunk nagy összeg felvételéhez: A Bank360 személyi kölcsön kalkulációja szerint 10 millió forintot 96 hónapos futamidővel a legkedvezőbb ajánlat esetében havi 136 564 forinttal törleszthetünk, így a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató számítások alapján nagyjából 270 000 forintos havi rendszeres nettó jövedelemre van szükség a sikeres igényléshez.

Kedvezőbb a helyzet alacsonyabb hitelösszeg igénylése esetén: 7 000 000 forintot például legalább nettó 250 000 forintos fizetéssel, szintén 96 hónap futamidővel 95 595 forintos törlesztőrészlettel is igényelhetünk.

Szabad felhasználású jelzáloghitel - ha nagyobb összegre van szükség

Elfeledett hitelfajta a szabad felhasználású jelzáloghitel, viszont ha 10 millió forintnál is több szabad felhasználású kölcsönre lenne szükségünk, csak ez jöhet szóba.

Szabad felhasználású jelzáloghitelnél csak a felajánlott ingatlan értéke szabhat határt. Az ingatlan forgalmi értékének 80 százalékáig kaphatunk hitelt, azaz egy 20 millió forintra becsült ingatlannál a bank legfeljebb 16 millió forintot ad nekünk, amennyiben a jövedelmi feltételek is adottak.

A szabad felhasználású jelzáloghitelnél ugyanis szintén szükséges jövedelemvizsgálat, viszont a személyi kölcsönökkel szemben akár 20-30 éves futamidőre is felvehetjük a kölcsönt, így a törlesztőrészlet sem feltétlenül magas.

Ebből, és biztonság szempontjából is fontos, hogy milyen kamatperiódusú jelzáloghitelt veszünk fel. Az 5 éven belüli kamatperiódusú, azaz változó kamatozású kölcsön kockázatosabb, hiszen a bank rendszeresen felülvizsgálja a törlesztőrészletet. A jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben ez nem probléma, de ha beindul egy kamatemelkedési ciklus, az kihat a törlesztőrészletünk nagyságára is és akár 3 havonta is megállapíthat nagyobb törlesztőrészletet a bank. Ezzel szemben a fix kamatozású hitelek - bár induló költségekben drágábbak - nem, vagy alig hordoznak kamatkockázatot, hiszen például egy 20 évre felvett 10 éves kamatperiódusú hitelnél az induló kamatot csak 10 év múlva vizsgálja meg újra a bank.

Az adósságfék szabályok szerint ráadásul nagyobb arányban terhelhető a jövedelmünk egy fixált hitellel, mint változóval, azaz nagyobb hitelt tudunk felvenni, ha a biztonságosabb kölcsönöket választjuk:

Ha tehát a babaváró hitelhez hasonlóan 10 millió forintra van szükségünk és szabad felhasználású jelzáloghitelt választanánk biztonságos, rögzített kamatozással, a Bank360 kalkulációi szerint 74 498 forintos törlesztőrészlettel érhető el az egyik legjobb kölcsönajánlat 10 éves kamatperiódsussal, 20 éves futamidővel, de több bank kölcsöne is elérhető nagyjából havi 75 000 forintos törlesztőrészlet mellett.

Azaz közel annyiba kerül a szabad felhasználású jelzáloghitel havonta, mint a babaváró hitel abban az esetben, ha nem születik gyermek 5 éven belül. Ekkor ugyanis a babaváró hitel törlesztőrészlete a kamattámogatott nagyjából 46 000 forintos szintről 73 757 forintra ugrik a jelenlegi hozamok alapján és az addigi több mint 2 millió forintnyi kamattámogatást is vissza kell fizetnünk.

Érdemes kalkulálni

A Bank360 szerint akár babaváróra, akár személyi kölcsönre vagy jelzáloghitelre esik a választásunk, hasonlítsuk össze a bankok ajánlatait, hiszen már néhány százalékpontnyi különbség is több százezer forintos eltérést okozhat a teljes visszafizetendő összegben, ha hosszú távra tervezünk felvenni szabad felhasználású hitelt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Eddig hatalmas bukta a kormány családtámogatási csodafegyvere
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 13:54
Januárban nagyon felpörögtek a lakáshitelek, a babaváró támogatás viszont csúnyán visszaesett a megemelt hitelösszeg dacára. A személyi kölcsönök csúcsot döntöttek, a bankszámlák egyenlege viszont bezuhant. Egyre kisebb a különbség a lakossági hitel- és betétállomány között - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Több ezer magyar ügyfél lehet bajban egy külföldi biztosító miatt - figyelmeztetést adott ki az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 11:47
Már rég visszavontán a szlovák biztosító tevékenységi engedélyét, de sok magyar ügyfél továbbra is fizeti a díjakat.
Személyes pénzügyek Lakásbiztosítás féláron? Itt vannak a legnagyobb kedvezmények, összegyűjtve
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 07:06
A márciusi kampányban vannak cégek, ahol 40-50 százalékos kedvezményt is el lehet érni.
Személyes pénzügyek Most érdemes megnéznie, mennyit kaphat az eurójáért
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 18:23
Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtökön a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG