Hirdetés

Rég volt ilyen alacsony a személyi kölcsönök kamata

2019. július 31., 14:13

Részleges vagy teljes online igénylés, aktív számlavezetés, az átlagkeresetnél nagyobb havi jövedelem vagy frissen nyitott számla az adott banknál – ezek egytől egyig befolyásolhatják, hogy ki milyen kamatra jogosult, ha személyi kölcsönt igényel. Érdemes alaposan tájékozódni a bankok kínálta lehetőségek között, hiszen jelentős lehet egy-egy kamat közötti eltérés, mert az intézmények mást és mást „jutalmaznak”.

A személyi kölcsönökről sokat és sokfélét lehet hallani. Van, aki igyekszik messze elkerülni és van, aki időről-időre igénybe veszi, mikor megszorul, hiszen napjainkban az egyik leggyorsabb pénzhez jutási források egyik alternatívja ez a típusú kölcsön. Tulajdonképpen szabadon felhasználható, szinte bármire költhető (autóvásárlásra, lakásfelújításra, hitelkiváltásra stb.), gyorsan hozzáférhető hitelt jelent, amihez sok esetben még jelzálogfedezet sem szükséges. Egyes bankok például kínálnak 1 napos futamidőt, vagyis akár 24 órán belül is hozzájuthatunk a pénzhez.

Az is a személyi kölcsönök mellett szól, hogy a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben ezeknek a hiteleknek is szemmel láthatóan alacsony a kamata, így akár 10%-os vagy annál kevesebb THM-el (THM = teljes hiteldíj mutató) is fel lehet venni a pénzt, ráadásul egyes bankok online hiteligénylésnél tovább engednek a kamatból. Legyen szó százezres nagyságú hitelről vagy éppen milliós nagyságúról, a személyi kölcsönök igen nagy népszerűségnek örvendenek 2019-ben is, ezt pedig a bankok ügyesen ki is használják.

Hirdetés

Miért lehetnek ilyen alacsonyak a kamatok?

Az MNB néhány hónappal ezelőtti statisztikái szerint a személyi kölcsönök átlagos THM-je a 2017-es kimutatásokhoz képeset további 1,3%-al csökkent, ami odáig vezethető vissza, hogy most már egyre több pénzintézet ad személyi kölcsönt, viszont a bankok feltételei igen eltérőek lehetnek. Ezért is érdemes több helyről is ajánlatot kérni, illetve használni a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátort, hogy megtalálhassuk a számunkra legmegfelelőbbet.

Különböző szintű feltételeket teljesítő, más-más élethelyzetből jövő személyek is igényelhetnek kölcsönt, ám nem mindegy, hogy ezt melyik banknál teszik. Egy biztos: azok száma, akik kedvező kamatozású személyi kölcsönöket igényelnek csak nőttön nő, ehhez a növekedéshez pedig hozzájárul az átlag jövedelem látványos emelkedése is, mert így egyre többen tudják a kedvezőbb kamatokhoz teljesíteni a jövedelmi követelményeket.

Idén áprilisban egy felmérés szerint a két legalacsonyabb hitelt nyújtó bank az a kettő volt, ami azontúl, hogy a hiteligénylőtől aktív számlavezetést várt el, csupán havi 200-250 ezer forint biztos jövedelmet kellett igazolnia, és máris jogosult lett a személyi kölcsönre. Mivel Magyarországon jelenleg a nettó átlag jövedelem 230 ezer Ft/fő, így akár már majdnem egyedül is teljesíthető ez a kritérium mindenféle más fedezet nélkül, ami megkönnyíti az igénylést.

Bankok és jelenlegi ajánlataik

Ahogy azt már említettük nagyban függ a kamat összege attól, hogy melyik banknak szavazunk bizalmat. Éppen ezért sem feltétlen érdemes egy nap alatt beleugrani egy személyi kölcsönbe, hanem alapos utánajárással, kalkulálással érdemes kiválasztani az adott intézményt és az általa nyújtott lehetőséget. Aki például szeretné a legalacsonyabbra letornászni a kamatot, érdemes az OTP-nél érdeklődnie, hiszen itt kamatkedvezményt kap minden olyan személy, aki az igénylést online indítja el vagy teljes egészében webes felületen intézi a procedúrát.

Az MKB személy kölcsöneinél pedig három kritérium szerint számolnak kamatot: 1. az igénylő legyen régi vagy új számlavezetője a banknak, 2. érkezzen a számlájára havonta legkevesebb 100 ezer forint, 3. a 250 ezer forintnál magasabb állandó jövedelem is befolyásolója annak, hogy milyen összegű kamatra jogosult az igénylő.A CIB Banknál ehhez képest az jár jól, aki a jövedelmét is a bankhoz utaltatja, legyen szó minimálbérről vagy éppen egy tetemesebb összegről. Az Ersténél attól függ a személyi kölcsön kamata, hogy az igénylő mennyi pénzhez szeretne hozzájutni és emellett milyen jövedelmet tud felmutatni.

A Raiffeisen új ügyfeleit jutalmazza azzal, hogy alig 8%/-os kamatkedvezményt ad akkor, ha az új ügyfél számlájára 250 ezer forintnál magasabb összeg érkezik havi szinten. Az UniCredit akkor ad kedvező kamatú személyi kölcsönt, ha az igénylő a jövedelmét a bankhoz küldeti és hitelfedezeti biztosítást is köt.A K&H-nál minél nagyobb a felvett pénzösszeg, annál kisebb a kamat, plusz nincs folyósítási díj sem, amivel szintén tetemes összegeket lehet spórolni.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Ma európai politikai földrengés jön – Orbán Viktor egy hét múlva szólal fel

Ma európai politikai földrengés jön – Orbán Viktor egy hét múlva szólal fel

Salvini ma diadalittasan térhet vissza az olasz nagypolitika színpadára. Ha az EU egységének megbontásáról van szó, akkor a magyar miniszterelnök sem lehet messze – ő jövő vasárnap lép fel Rómában. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?