Hirdetés
Hirdetés

Újabb részletek derültek ki a nyugdíjkötvényről - és újabb kérdések merültek fel

Eidenpenz József, 2018. november 22., 17:03

A Babakötvényhez hasonló, infláció feletti prémiummal mennének a kötvények, de ez a prémium az életkor függvényében változna. Kérdés, hogyan, sok még a nyitott a kérdés, a dolog bonyolultnak látszik.

Amint a múlt héten kiderült, az állam nyugdíjcélú megtakarítással, hosszú futamidejű állampapírral lépne a piacra, de a részletekről nem sok volt ismeretes. Most Varga Mihály miniszter a Reutersnek elárult pár részletet, amit a Portfolio idézett. Ismét a Babakötvényekhez hasonlította a leendő terméket, de elmondása szerint az új kötvénynél a prémium mértéke az életkor függvényében változna.

Ez elég sok kérdést vet fel, mert a Babakötvénynél legalább egy fix pont van: a gyermek születési ideje és így nagykorúvá válása. Így minden évben egy kötvényt bocsátanak ki, ami 19 éves.

Hirdetés

Ami viszont a nyugdíjba vonulást illeti, annak viszont nincs minden esetben kőbe vésve az ideje, változhat is a következő évek, évtizedek során, kedvezmények is léteznek. Ráadásul minden dolgozó életkora más és más, körülbelül 16 évtől 65 évesig. Így a kiindulópont és a végpont is mozgó, változó.

A kincstárjegy-hozam 17-szerese?

Évente mintegy 49 különböző kötvény is kellene, ha minden születési évhez más-más kamatprémium tartozna, de vélhetően ennél egyszerűbb lesz a megoldás. Az is kérdés, a fiataloknak, vagy az idősebbeknek akarnak magasabb kamattal kedvezni.

A Babakötvények egyébként az átlagos infláció felett három százalékpontos kamatprémiumot adnak, ami jelenleg nagyon kedvező, a megugró inflációs adatok nyomán az évi hat százalékot is megközelítheti legközelebb. Az aktuális és az összes többi Baba-sorozat kamata jelenleg egységesen évi 5,4 százalék, a banki kamatok öt-hatszorosa, az egy éves állampapír-piaci referenciahozamnak (ami évi 0,31 százalék) pedig 17-szerese.

Az állam járadékot fizet

Varga szavaira visszatérve, “az új, hosszú futamidejű nyugdíjkötvény akkor jár majd le, amikor tulajdonosa eléri a nyugdíjkorhatárt. A kifizetést lehet kérni egy összegben (kamattal együtt), illetve havi járadékként is. Az új nyugdíjkötvényt csak a lakosság veheti, az intézményi szereplők ki lesznek zárva a vásárlói körből” – írta a Portfolio.

Maga az is érdekes hír, hogy az állam (élet?)járadékot fizet majd a lakosságnak, és nagy kérdés annak összege. Akik sokáig élnek, azokkal nagyon rosszul, akik rövid ideig, azokkal nagyon jól járhat majd a költségvetés.

Akad még tehát bőven tisztázandó részlet. Arról, hogy milyen nyugdíjkötvény lenne a legjobb Magyarországon, itt írtunk alapos háttérelemzést > > >

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Akkor most jöhet a kerítés a keleti határra is?

Akkor most jöhet a kerítés a keleti határra is?

A kormány fokozódó migrációs nyomással fenyeget, a számok mintha ezt alá is támasztanák, a részletek azonban rávilágítanak: ez a bevándorlás nagyon nem az a bevándorlás, ami ellen látványos plakátokon és hangzatos kijelentésekkel kampányolnak. Ez a migráció ugyanis keletről fenyegeti Magyarországot.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?