Hirdetés
Hirdetés

Újabb részletek derültek ki a nyugdíjkötvényről - és újabb kérdések merültek fel

Eidenpenz József, 2018. november 22., 17:03

A Babakötvényhez hasonló, infláció feletti prémiummal mennének a kötvények, de ez a prémium az életkor függvényében változna. Kérdés, hogyan, sok még a nyitott a kérdés, a dolog bonyolultnak látszik.

Amint a múlt héten kiderült, az állam nyugdíjcélú megtakarítással, hosszú futamidejű állampapírral lépne a piacra, de a részletekről nem sok volt ismeretes. Most Varga Mihály miniszter a Reutersnek elárult pár részletet, amit a Portfolio idézett. Ismét a Babakötvényekhez hasonlította a leendő terméket, de elmondása szerint az új kötvénynél a prémium mértéke az életkor függvényében változna.

Ez elég sok kérdést vet fel, mert a Babakötvénynél legalább egy fix pont van: a gyermek születési ideje és így nagykorúvá válása. Így minden évben egy kötvényt bocsátanak ki, ami 19 éves.

Hirdetés

Ami viszont a nyugdíjba vonulást illeti, annak viszont nincs minden esetben kőbe vésve az ideje, változhat is a következő évek, évtizedek során, kedvezmények is léteznek. Ráadásul minden dolgozó életkora más és más, körülbelül 16 évtől 65 évesig. Így a kiindulópont és a végpont is mozgó, változó.

A kincstárjegy-hozam 17-szerese?

Évente mintegy 49 különböző kötvény is kellene, ha minden születési évhez más-más kamatprémium tartozna, de vélhetően ennél egyszerűbb lesz a megoldás. Az is kérdés, a fiataloknak, vagy az idősebbeknek akarnak magasabb kamattal kedvezni.

A Babakötvények egyébként az átlagos infláció felett három százalékpontos kamatprémiumot adnak, ami jelenleg nagyon kedvező, a megugró inflációs adatok nyomán az évi hat százalékot is megközelítheti legközelebb. Az aktuális és az összes többi Baba-sorozat kamata jelenleg egységesen évi 5,4 százalék, a banki kamatok öt-hatszorosa, az egy éves állampapír-piaci referenciahozamnak (ami évi 0,31 százalék) pedig 17-szerese.

Az állam járadékot fizet

Varga szavaira visszatérve, “az új, hosszú futamidejű nyugdíjkötvény akkor jár majd le, amikor tulajdonosa eléri a nyugdíjkorhatárt. A kifizetést lehet kérni egy összegben (kamattal együtt), illetve havi járadékként is. Az új nyugdíjkötvényt csak a lakosság veheti, az intézményi szereplők ki lesznek zárva a vásárlói körből” – írta a Portfolio.

Maga az is érdekes hír, hogy az állam (élet?)járadékot fizet majd a lakosságnak, és nagy kérdés annak összege. Akik sokáig élnek, azokkal nagyon rosszul, akik rövid ideig, azokkal nagyon jól járhat majd a költségvetés.

Akad még tehát bőven tisztázandó részlet. Arról, hogy milyen nyugdíjkötvény lenne a legjobb Magyarországon, itt írtunk alapos háttérelemzést > > >

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Cofidis Fapados kölcsöne 59 518 forintos törlesztőrészlettel és 7,32 százalékos THM-mel vehető fel, de hasonlóan jó ajánlat a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsöne 60 535 forintos havi törlesztőrészlettel és 7,90 százalékos THM-mel lehet a tiéd. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék. Szintén kedvező a Raiffeisen Bank új ügyfeleknek szóló ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Izland a maga kis népességével és alapvetően igen nagy jólétével elhíresült arról, hogy 10 éve, a válság idején bankjai összeomlottak. Szó sincs arról azonban, hogy az ország elszegényedett volna: nagyobb a jólét, mint Európa legtöbb országában. Be is indult egy újabb ingatlanmánia, de most kezdenek az építők nyakán maradni az új lakások.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?