7p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Komoly visszaesés volt a globális vállalati felvásárlások piacán 2019-ben, a magas bázisnak köszönhetően azonban még így is a jobbak között tarthatjuk számon az évet. A szakértők azonban már látják annak jeleit, hogy a fák nem nőnek az égig: már nem vesznek meg akármit a befektetők, közeleg a gazdasági növekedési ciklus vége. A magántőke-befektetők a várható profit mellett egyre inkább a fenntarthatósági szempontokat is vizsgálják, ha pedig egy bemutatkozó prezentációra egy tanácsadó cég egy olyan csapatot küld, amely kizárólag fehér férfiakból áll, az könnyen elkaszálhatja a megállapodást.

Mindenhol jó, de a legjobb otthon

There’s no place like home – ez volt a mottója az Allen & Overy legfrissebb negyedéves M&A (Mergers & Acquisitions, egyesülések és felvásárlások) jelentésének. Ennek hátterében az áll:  2019-ben a határokon átívelő tranzakciók értéke 27 százalékkal csökkent 2018-hoz képest. A világon mindenütt a nagy belföldi tranzakciók uralták a piacot, és a 10 legnagyobb értékű tavalyi ügylet mindegyike egy adott országon belül valósult meg. A globális trendek alapján az ügyletek értéke 7 százalékkal, míg volumene 10 százalékkal csökkent, ám 2019 még így is az elmúlt évtized harmadik legerősebb évének számít a tranzakciók értékét és negyediknek a tranzakciók számát tekintve.

Európában jelentős visszaesés mutatkozik, a piac 2017 óta most a leggyengébb – a tranzakciós érték alapján mindössze 18 százalékkal részesedik a globális ügyletekből. Ázsia sem teljesített ilyen rosszul 2014 óta. A közel-keleti és afrikai térség (MENA) a regionális növekedés motorjaként 134 százalékkal nőtt a tranzakciós ügyletérték alapján, bár a jelentésből kiderül, hogy ez elsősorban a Saudi Aramco és a SABIC fúziójának köszönhető.

Európán belül a közép-kelet-európai térségben továbbra is megvalósult néhány nagyobb tranzakció. A társaság közleményében a Vodafone Csoport 18,4 milliárd eurós ügyletét emelik ki, amelynek keretében a Vodafone felvásárolta a Liberty Global német-, cseh- és magyarországi, valamint romániai kábeltévés társaságait – ez az a Vodafone-UPC-üzlet, amiről sok szó esett a hazai sajtóban is, és mostanra ért el addig, hogy a UPC márkanév a kábeltévé-üzletágban is kikopik, helyette a Vodafone TV márkanévvel kell megbarátkozniuk az ügyfeleknek.

Top 5, Magyarország: az ingatlanpiactól az olajmezőn át a telekommunikációig

Az öt legnagyobb értékű, magyar érintettségű felvásárlási tranzakció közül kettő az ingatlanszektorban valósult meg az Indotek csoporthoz köthetően: az egyik a Klepierre csoport tulajdonában lévő társaságok felvásárlása, melynek keretében a Corvin Plazát, a Duna Plazát, a Győr Plazát és a Miskolc Plazát is bekebelezte a cég, a másik pedig a Sofitel szálloda megszerzése. Volt ezen kívül egy jelentős Mol-akvizíció (közel 500 milliárd forint értékű részesedés-szerzés egy azeri olajmezőben és olajvezetékben), a már említett Vodafone-Liberty Global tranzakció, valamint az állam 25 százalékos tulajdonrész-szerzése a Telenorban az Antenna Hungárián keresztül.

Az Allen & Overy háttérbeszélgetésén a hazai piaci tanulságokról Lengyel Zoltán beszélt – értelemszerűen azon tranzakciók alapján, amelyekben a társaság is közreműködött. A társaság partnere elmondta: 2018 az M&A tranzakciók szempontjából extrém módon eladóbarát volt - szinte azt kérhettek a szerződésekben az értékesítők, amit akartak. Ez mostanra a visszájára fordult: a vevők sokkal többet érhettek el a tárgyalásokon, visszaszereztek bizonyos területeket.

Új jelenség 1: ez már a válság szele?

Az Allen & Overy partnere arról beszélt: 2019-ben csökkent az aukció típusú értékesítések száma, és visszafogottabb lett az aukciók intenzitása, a versengés is. Lengyel Zoltán szerint az is látszik, hogy a private equity cégek várakozó álláspontra váltottak, mert túl drágának találták a lehetséges felvásárlási célpontokat. Ez azt jelenti, hogy a magántőke-alapok már nem feltétlenül látják az elvárt megtérülést az új befektetésektől, a cégérték-növekedés tempójának lassulására vagy megtorpanására számítanak.

A Privátbankár.hu/Mfor.hu kérdésére megerősítette: ez egy új jelenség, ami 2019-ben jelentkezett először, és arra utal, hogy a befektetők a ciklus végének közeledtét érzik. Azt azért még korai lenne állítani, hogy nyakunkon a válság: a fejekben már ott van, hogy hamarosan a fellendülés végéhez érhetünk, de a vörös lámpák még nem gyulladtak ki – mondta a szakember. Azt is felidézte: a globális adatok kapcsán van olyan értelmezés, miszerint az Egyesült Államokban is azért kellett lezárni a nagy összegű dealeket, mert közeleg az emelkedő ciklus vége, most kellett túlesni a tervezett tranzakciókon.

Új jelenség 2: ha egy csapat fehér férfi megy prezentálni, nem biztos, hogy lesz deal

A tapasztalatok szerint az M&A szektorban, a magántőke-beruházásoknál is előtérbe került az ESG-szemlélet - ez az Environmental, Social, Governance szavakból alkotott betűszó azt jelenti, hogy megvizsgálják az egyes befektetések környezetre, társadalomra gyakorolt hatását, valamint az adott vállalat vállalatirányítási folyamatait, viselkedését. Egyre fontosabb szempont a várható megtérülés mellett, hogy a befektetés célját jelentő cég fenntartható módon működjön, társadalmi felelősségvállalással. A profiton túli szempontok egyre erőteljesebben jelennek meg, a nagy cégeknél alapvető elvárás a nemek közti egyenlőség, a gender equality – ha egy bemutatkozó prezentációra egy tanácsadó cég egy olyan csapatot küld, amely kizárólag fehér férfiakból áll, azzal könnyen elkaszálhatja a megállapodást.

Az, hogy a fenntarthatósági szempontok a befektetéseknél sokkal hangsúlyosabbak lettek, Lengyel Zoltán szerint nem csak múló hóbort: egyrészt Nyugaton ez már 20 évvel ezelőtt sem ment ritkaságszámba, másrészt pedig valóban látszik egy tartósnak ígérkező szemléletváltás.

2020-ban még kitart a lendület?

A 2020-as kilátásokat illetően Richard Browne, az Allen & Overy M&A divíziójának globális társvezetője elmondta: „Az, hogy a piac a makrogazdasági problémák miatt jelentkező aggodalmak ellenére is még mindig ennyire erős, azt bizonyítja, hogy a befektetők többsége nem nyugtalankodik. Lehet, hogy a következő év majd jobban próbára teszi a türelmüket, ám arra számítunk, hogy ha nem lép fel jelentős politikai vagy gazdasági sokkhatás, a befektetők aktívak maradnak.”

Lengyel Zoltán kérdésre válaszolva elmondta: a magyar M&A piacon új szereplők is megjelennek, és mivel a családi vállalkozásoknál a generációváltás kérdése egyre égetőbb lesz, sokan azonban még mindig halogatják a staféta átadását, a következő években ezen a téren biztosan felpörög a piac. Az ingatlanpiacon végbement szédületes boom egyes hazai szereplőket annyira megerősített, hogy már a régióban is befektetési célpontokat keresnek; az energetikában viszont a nagyon erős szabályozás mellett az fékezheti a piacot, hogy nem pontosan ismeretesek az állami szándékok - de globálisan is igaz, hogy a szabályozói kérdések jelentik a legnagyobb kihívást a vállalatfelvásárlásoknál.

Ami az élettudományi és az egészségügyi szektort illeti: itt globálisan messze az átlag fölött bővült a tranzakciók értéke 2019-ben, Magyarországon azonban elriaszthatják a külföldi befektetőket az erősen szabályozott környezet mellett a meddőségi klinikák állami tulajdonba vételéhez hasonló sztorik is.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
Vállalat Nagyon jól megy a Duna House-nak idén eddig
Privátbankár.hu | 2024. április 9. 09:04
Közel 4 milliárd forintot zsebeltek be csak jutalékokból, de minden szegmens jól teljesített az első negyedévben.
Vállalat Az Appeninn elkezdett kaszálni ingatlanjain
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:51
Tavaly 142 százalékkal 19,5 millió euróra növelte ingatlan-bérbeadási bevételeit az Appeninn-csoport, adózott eredménye 22,8 millió euróra emelkedett.
Vállalat Az Autowallis megújítja vezetését - kik a jelöltek?
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:10
Az AutoWallis új igzagatósági és felügyelő bizottsági tagokat választ április 26-ai rendes közgyűlésén, és nem tervez osztalékot fizetni.
Vállalat Óvatos a Vertikal Group, nem költi el a profitot
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 16:51
A Vertikal Group Nyrt. a tavalyi 765 millió forint adózott eredményét az eredménytartalékba helyezné a további növekedés finanszírozására az igazgatóság - közölte a környezetgazdálkodással foglalkozó társaság szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG