Hirdetés
Hirdetés

Fizetős lett az ország egyik leghosszabb szabadstrandja

2018. június 18., 20:10

Zamárdiban a múlt hét péntektől parkolási díjat kell fizetniük az autósoknak. Sokan nem szívesen fizetik, még kedvezményesen sem, mások szerint azonban nem tartható, hogy számos vendégből a városnak semmiféle bevétele sem származik. Miközben az infrastruktúrát használják.

“Zamárdi a Balaton déli partjának egyik legkönnyebben megközelíthető üdülőhelye, a 10 km-es partszakaszán több ingyenesen használható, kisebb-nagyobb strand található vizesblokkokkal, öltözőkabinokkal, vendéglátóhelyekkel, játszóterekkel, kölcsönzőkkel.”

“Közülük is ki kell emelni, a köznyelvben csak “nagystrandként” emlegetett, 3 km hosszú, egybefüggő, füves, árnyas szabadstrandot, amely csodálatos panorámával tekint a Tihanyi- félszigetre” – írja a Zamardi.hu oldal.

Hirdetés

Majd pedig hozzáteszik, hogy “A strandolás és a parkolás Zamárdi egész területén ingyenes”. Ezt az információt vélhetően nemsokára frissíteni fogják. A múlt hét végétől ugyanis az ország egyik leghosszabb szabadstrandja közelében fizetni kell a parkolásért, alapesetben óránként 300, vagy naponta 1500 forintot.

Kurtaxával olcsóbb

Az éves személygépkocsi-bérlet 20 000 forint, a helyi lakosoknak 85 százalék engedmény jár (tehát 3000 forintért vehetik). Valamivel kisebb kedvezményt kapnak az ingatlanok nem ott lakó tulajdonosai (75 százalék, 5000 forint).

Az internetes idegenforgalmiadó– (“kurtaxa”) adatbázisba bejelentett ott alvó fürdővendégeknek pedig 500 forint kedvezményt adnak a napijegyből. (Részletes rendelet itt.) A város egyes részein csak nyáron, egy kisebb területen (Eötvös utca, a Balaton Szíve közelében) egész évben kell fizetni. (Térkép itt.)

Nem csípi a szemet

“A víz édesvíz, nem csípi a szemet, kevésbé irritálja az érzékeny bőrt” – írja a város honlapja. A parkolási díj egyelőre sokak szemét csípi, persze ki fizet ilyet szívesen, még a helyiek kedvezményes tarifájukkal sem.

Sok ottani lakos azonban alapvetően egyetért vele, úgy vélik, nem volt elfogadható, hogy a fürdővendégek egy része ingyen használja az infrastruktúrát, de ebből semmilyen bevétele nincs a városnak.

Sör a táskából

“Lejönnek reggel Pestről, megfürödnek, este hazamennek, és még az ételt, italt is a hűtőtáskából veszik ki” – panaszkodnak sokan. A fesztiválok okozta zaj, tömeg pedig állandó vitatéma, sokan nem érzik arányosnak az ezért a városhoz befolyó összegeket. (Bár a Balaton Sound biztos bevételt jelent a fizetővendég-látóknak, még a parttól távol levőknek is.)

A rendezvényen drágább

A városban gyakran vannak kisebb-nagyobb programok, az MTI pénteken tudósított arról, hogy alig több mint két hét múlva kezdődik Zamárdiban a Balaton Sound fesztivál, és “augusztus 21-én, a zamárdi Strand Fesztivál nulladik napján adják át a Petőfi Zenei Díjakat egy gálaműsor keretében”.

A fesztiválok idején és helyszínén, az úgynevezett “rendezvényövezetben” a díj megemelkedik, 600 forint óránként, illetve 5000 forint naponta.

Fogy a zöld

A helyiek másik panasza, hogy a szabadstrand, pontosabban annak zöld része sok-sok éve egyre csak zsugorodik. Hol egy újabb kifőzés, italmérés, hol egy emlékmű, díszjárda, korábban pedig egész panziók, apartmanházak haraptak bele a füves területekbe.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadok merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Raiffeisen Bank új ügyfél kedvezménnyel felvehető személyi kölcsönét havi 16 595 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhetjük, a THM 13,86 százalék. A Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsöne kicsivel marad el, itt 16 823 forint a havi törlesztőrészlet, a THM 13,69 százalék és csak pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük. Kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Magasban az olajár, tulajdont szerzett a Plotinus

Magasban az olajár, tulajdont szerzett a Plotinus

A pénteki S&P felminősítést egyelőre nem követi heves piaci reakció, az OTP azonban stabilan emelkedik. Korábbi Appeninn-céget vett a Plotinus, saját részvénnyel fizetett érte, ma esik az ár, nem is keveset. Nagyot emelkedtek a kínai részvények, éves csúcson az olajár, jó erőben az arany is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?