Hirdetés
Hirdetés

Fizetős lett az ország egyik leghosszabb szabadstrandja

2018. június 18., 20:10

Zamárdiban a múlt hét péntektől parkolási díjat kell fizetniük az autósoknak. Sokan nem szívesen fizetik, még kedvezményesen sem, mások szerint azonban nem tartható, hogy számos vendégből a városnak semmiféle bevétele sem származik. Miközben az infrastruktúrát használják.

“Zamárdi a Balaton déli partjának egyik legkönnyebben megközelíthető üdülőhelye, a 10 km-es partszakaszán több ingyenesen használható, kisebb-nagyobb strand található vizesblokkokkal, öltözőkabinokkal, vendéglátóhelyekkel, játszóterekkel, kölcsönzőkkel.”

“Közülük is ki kell emelni, a köznyelvben csak “nagystrandként” emlegetett, 3 km hosszú, egybefüggő, füves, árnyas szabadstrandot, amely csodálatos panorámával tekint a Tihanyi- félszigetre” – írja a Zamardi.hu oldal.

Hirdetés

Majd pedig hozzáteszik, hogy “A strandolás és a parkolás Zamárdi egész területén ingyenes”. Ezt az információt vélhetően nemsokára frissíteni fogják. A múlt hét végétől ugyanis az ország egyik leghosszabb szabadstrandja közelében fizetni kell a parkolásért, alapesetben óránként 300, vagy naponta 1500 forintot.

Kurtaxával olcsóbb

Az éves személygépkocsi-bérlet 20 000 forint, a helyi lakosoknak 85 százalék engedmény jár (tehát 3000 forintért vehetik). Valamivel kisebb kedvezményt kapnak az ingatlanok nem ott lakó tulajdonosai (75 százalék, 5000 forint).

Az internetes idegenforgalmiadó– (“kurtaxa”) adatbázisba bejelentett ott alvó fürdővendégeknek pedig 500 forint kedvezményt adnak a napijegyből. (Részletes rendelet itt.) A város egyes részein csak nyáron, egy kisebb területen (Eötvös utca, a Balaton Szíve közelében) egész évben kell fizetni. (Térkép itt.)

Nem csípi a szemet

“A víz édesvíz, nem csípi a szemet, kevésbé irritálja az érzékeny bőrt” – írja a város honlapja. A parkolási díj egyelőre sokak szemét csípi, persze ki fizet ilyet szívesen, még a helyiek kedvezményes tarifájukkal sem.

Sok ottani lakos azonban alapvetően egyetért vele, úgy vélik, nem volt elfogadható, hogy a fürdővendégek egy része ingyen használja az infrastruktúrát, de ebből semmilyen bevétele nincs a városnak.

Sör a táskából

“Lejönnek reggel Pestről, megfürödnek, este hazamennek, és még az ételt, italt is a hűtőtáskából veszik ki” – panaszkodnak sokan. A fesztiválok okozta zaj, tömeg pedig állandó vitatéma, sokan nem érzik arányosnak az ezért a városhoz befolyó összegeket. (Bár a Balaton Sound biztos bevételt jelent a fizetővendég-látóknak, még a parttól távol levőknek is.)

A rendezvényen drágább

A városban gyakran vannak kisebb-nagyobb programok, az MTI pénteken tudósított arról, hogy alig több mint két hét múlva kezdődik Zamárdiban a Balaton Sound fesztivál, és “augusztus 21-én, a zamárdi Strand Fesztivál nulladik napján adják át a Petőfi Zenei Díjakat egy gálaműsor keretében”.

A fesztiválok idején és helyszínén, az úgynevezett “rendezvényövezetben” a díj megemelkedik, 600 forint óránként, illetve 5000 forint naponta.

Fogy a zöld

A helyiek másik panasza, hogy a szabadstrand, pontosabban annak zöld része sok-sok éve egyre csak zsugorodik. Hol egy újabb kifőzés, italmérés, hol egy emlékmű, díszjárda, korábban pedig egész panziók, apartmanházak haraptak bele a füves területekbe.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Esküvő kis költségvetéssel? Igen, lehetséges!

Esküvő kis költségvetéssel? Igen, lehetséges!

Bár az idei esküvői szezonnak már a vége felé járunk, a 2019-re tervezett lagzik szervezése már javában zajlik. Érdemes időben lefoglalni a legjobb helyeket, ugyanis egyre több pár áll mostanában az oltár elé. A növekvő tendenciát a KSH adatai is megerősítik: az első félévben közel négyszázzal több pár mondta ki a boldogító igent, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?