Hirdetés
Hirdetés

Idén is lesz nagy dinnyeháború? Megkérdeztük az áruházláncokat

Valkai Nikoletta, 2018. június 20., 06:06

A korán jött nyár miatt előbb érik a dinnye Magyarországon, így néhány napon belül a boltokban is megtalálható lesz az import mellett a magyar görögdinnye; sárgadinnyéből már most is akad a zöldségeseknél. Az áruházláncok ígérik, amint az itthoni termesztésű termék elérhető, üzleteikben csak ilyen görögdinnyével találkozhatnak a vásárlók. A hazai dinnyét felmatricázzák.

Colosseo görögdinnye Csány közelében. A magyar dinnyefogyasztás évente, fejenként 13-15 kiló (MTI Fotó: Komka Péter)
Colosseo görögdinnye Csány közelében. A magyar dinnyefogyasztás évente, fejenként 13-15 kiló (Fotó forrása: MTI Fotó, Komka Péter)

„A magyar szezon múlt héten indult a sárgadinnyével, a görögdinnyét pedig a hétvégén kezdték el csipegetni a termelők” – mondta el a Privátbankár.hu-nak a Magyar Dinnyetermesztők Egyesületének szóvivője. Horváth Vivien szerint az időjárás kedvező volt, jelentősebb problémák nem voltak az idei termelésnél. Hogy mennyi dinnye termett, így még nem lehet tudni. A várható termésmennyiségekre egyelőre a kiadott vetőmag-mennyiségekből és az ültetett földterületekből tudnak a dinnyések következtetni. Talajtól-fajtától, termelési technológiától függően a görögdinnyénél hektáronként 400-600 mázsa mennyiséget várnak, a sárgadinnyénél ez a szám körülbelül 300 mázsa hektáronként.

Már áprilisban kiültették a palántákat

A korán beköszöntött nyár miatt idén már a földmunkák és a palántanevelés is korábban kezdődött. „A kedvező időben többen már április elején kiültettek, most pedig már látszik, hogy idén a bátraké volt a szerencse, ők - és nincsenek kevesen - korábban kezdik a 2018-as szezont. A klímánk és a talajadottságunk kiváló nemcsak a dinnyének, de más zöldség-gyümölcs termesztéséhez is, így akár mondhatjuk, hogy előnnyel is indulunk. A sok napsütés kedvezett, a vizet és szükséges tápanyagokat pedig a szükséges öntözőrendszerekkel tudjuk pótolni, így minden adott idén a kiváló minőségű, zamatos-ízes dinnyékhez” – mondta el a tapasztalatokat a szóvivő.

Hirdetés

A sárgadinnyék így már múlt héten megjelentek: az első áruházi beszállítások is elindultak, görögdinnyéből pedig most kezdődik a felvezető időszak. Számottevő mennyiségben június 25-től számíthatnak a vásárlók a magyar görögdinnyére. Első körben a békési területeken szedik a dinnyét, majd Baranya, Tolna valamint a Heves-Jászsági régióban, végül a szabadföldi termőterületekkel jellemzően a szabolcsi területek zárják a hazai szezont.

A kantalup (cantaloupe) típusú sárgadinnye
A kantalup (cantaloupe) típusú sárgadinnye. Ebből már lehet magyart kapni a boltokban

Messze vagyunk a spanyoloktól

Hogy a termelők mekkora felvásárlási árat tartanának ideálisnak? A dinnyetermesztők szóvivője azt mondta, elégedett akkor lesz egy termelő, ha a bekerülési költségein túl egy olyan minimális nyereséget is képes kitermelni évente, amivel tovább tudja fejleszteni a gazdaságát és mindeközben meg tudja teremteni a családja számára a biztonságot.  Rossz hír, hogy technológiában nem, de árban még nagyon messze jár a hazai ár a külföldi dinnyeáraktól. A spanyol termelők például az idén hozzávetőleg 60-65 eurocenttel zárták a május hónapot, azaz ennyit kapott kézhez a termelő egy kiló dinnyéért. „Ezt itthon jelenleg el sem tudjuk képzelni” – teszi hozzá a szóvivő.

Keresd a magyar dinnyén a matricát!

A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete létrehozta a saját védjegyét, ami egy, a hazai dinnyéket megkülönböztető matrica. A „MAGYAR DINNYE” címke amellett, hogy egységes, odafigyel a különbözőségekre is, így a hazai származás feltüntetésén túl termőkörzetet, és termelői azonosítót is tartalmaz. Ezek a kiegészítések a későbbiekben nem csak az innovációt és minőségtudatosságot célozzák meg, de egy új, országos nyomonkövethetőséget is felvázolnak. A kezdeményezés célja a magyar dinnye hazai pozíciójának megerősítése mellett a hazai termelés tisztulása.

Egész Európában kevesebb területen ültettek dinnyét

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) korábbi tájékoztatása szerint Békés megyében 2018-ra 5-10 százalékkal csökkent a termőterület a tavaly a hazai termékeket sújtó árcsökkenés és az annak következtében felhagyott termelés miatt. Ez az egyesület szóvivője is megerősítette. „A békési terület adja a hazai területek közel egyharmadát, így a nagyobb területen jelentkezik látványosabban a csökkenés. Ha a termelők nem is hagyták abba a termelést, de területeiket csökkentették érezhetően a legtöbb régióban. 2017-ben Békés megyében közel 1900 hektáron termeltek, 2018-ban ugyanitt inkább 1650 hektárról beszélhetünk. Azonban a szabolcsi régió szinte hasonló számok szerint bővített 2018-ra, így maradhatott közel a 2017-es szinten a hazai termelés, ami összességében így 5000 hektár körül mozog” – mondta a szóvivő.

Horváth szerint a csökkenés általános: nem csak itthon, de a spanyol, a görög és az olasz termőterületek is jellemzően csökkentek. Ennek az oka érezhetően a tavalyi év „piaci dugulása”, az a kínálat és kereslet nem megfelelő aránya, amely közel 5 hétre bezárta az európai piacot.

Ha ezt a logót látod, biztos magyar dinnyét vettél
Ha ilyen logót látsz, biztos magyar dinnyét vettél (Kép forrása: Magyar Dinnyetermelők Egyesülete)

A sárga is útnak indul

A hazai görögdinnye termelés közel 40 százaléka megy exportra, ez számszerűen közel 80 ezer tonna dinnyét jelent. Görögdinnye-exportunk jelentős piacainak Csehország, Lengyelország, Németország, Szlovákia és Litvánia számít. A sárgadinnyét felvásárló fő országok Románia és Németország. Ugyanakkor Horváth Vivien megjegyzi: sárgadinnyében jellemzően a hazai piaci igényeket szolgálják ki, de 2017-ben már „egy érezhető mennyiséggel” jelentek meg a külföldi piacokon, ez az exportban 240 tonnát jelentett tavaly. A Magyar Dinnyetermesztők Egyesülete hasonló számokra számít 2018-ban is, de alapvető cél az export piacaink bővítése.

Ne rendeljenek a magyarra importot

Megkerestünk több hipermarketet is, hogy megkérdezzük, jelenleg milyen import dinnyét árulnak az üzleteikben, milyen arányban lesz majd jelen a boltokban a magyar és a külföldi dinnye, illetve mi a válaszuk a NAK kérésére. Ugyanis Győrffy Balázs, a NAK elnöke múlt héten azt mondta, remélik, hogy mire beérik a magyar, addigra elfogy az import, ezért szeretnék, hogy az áruházláncok ne rendeljenek már import görögdinnyét a június végén piacra jutó magyar termékre.

149 forintért kapni egy kiló görögöt

Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője portálunkkal azt közölte, amennyiben az ellátottságukat nem fenyegeti az idei, nagyon szokatlan időjárás, úgy a magyar termés indulása után, az eddigi évekhez hasonlóan a Spar is törekszik arra, hogy csak magyar dinnyét áruljanak. A beszállítókkal folyamatos egyeztetéseket folytatnak, hogy milyen dátumtól tudják szállítani a magyar dinnyét. Június 14-20 között egyébként 149 forintos akciós fogyasztói áron adták a görögdinnyét. A Spar tájékoztatása szerint görög, illetve olasz származású görögdinnye vásárolható az üzleteikben, de a kantalup (cantaloupe) típusú sárgadinnyéből már magyart is értékesítenek.

Dinnyetermelők tiltakoztak a Tesco árpolitikája ellen. MTI Fotó: Soós Lajos
Tavaly nyáron dinnyetermelők tiltakoztak a Tesco árpolitikája ellen (Fotó forrása: MTI Fotó, Soós Lajos)

Az Auchannál megkeresésünkre mindössze annyit mondtak: figyelembe veszik a NAK javaslatát, és a legkorábbi alkalommal, amint elérhető lesz, ők is árulni kezdik a magyar dinnyét áruházaikban. (A Sparhoz hasonlóan az Auchan is jelenleg 149 forintos akciós áron kínálja a görögdinnye kilóját. )

Túl olcsón adta a dinnyét a TescoTavaly júliusban komolyabb botrány kerekedett a Tesco körül amiatt, amiért rendkívül olcsón adták a dinnyét. A 249 forintért kínált dinnyét július 6-9. közötti három napban levitték 99 forintra. A NAK akkor azt mondta, ellehetetlenítik a gazdálkodókat, ha kilónként 100 forintnál olcsóbban adják a dinnyét, így szankciót hirdettek: aki áron alul kínál dinnyét, azt nem támogatják a dinnyenépszerűsítési kampányban. Most megkérdeztük a Tescót, idén nyáron terveznek-e dinnyeakciót, és ha igen, mikor? A lánc erre azt közölte: a szezon során folyamatosan széles választékkal, június végétől kizárólag magyar görögdinnyével és kedvező árakkal találkozhatnak a vásárlók az áruházaikban.

Sárgadinnyéből lesz import is

A Tescónál jelenleg magyar, görög és spanyol dinnyét forgalmaznak az áruházaikban. Görögdinnyék közül egyelőre görög és spanyol érhető el, azonban ezen a héten elkezdődik az első hazai termesztésű, magos görögdinnyék beszerzése is, amelyek hamarosan a boltokba érkeznek. Az áruházlánc sajtóosztályának tájékoztatása szerint, amint a gyümölcsök érettsége megfelelő, a magyar magszegény görögdinnyék is kaphatóak lesznek üzleteinkben.

A Tesco egyúttal megerősítette a NAK kérését: amint a hazai termés elérhető lesz, csak magyar dinnye kapható majd náluk. Ez alól kivételt jelentenek azon sárgadinnyék, amelyeket Magyarországon nem termesztenek (pl: mézdinnye, piel de sapo, gália). A kantalup típusú sárgadinnyéből már a Tescóban is elérhető a magyar termesztésű, a többi fajta Spanyolországból érkezik.

A Tescónál elmondták azt is, hogy várhatóan jövő hét elején megkezdik a görögdinnye exportját is a közép-európai üzleteikbe. A szezonban összesen nagyjából 8 millió kiló görögdinnye kerül a cseh, a lengyel és a szlovák Tesco áruházakba. Ráadásul idén a hagyományos magos görögdinnye mellett, a magnélküli fajták (fekete magszegény, mini, bébi, sárgahúsú) is felkerülnek a külföldre induló kamionokra.

Megkerestük a Lidlt is, de az áruházlánc egyáltalán nem válaszolt, az Aldi türelmet kért, de mégsem küldték el válaszukat.

Frissítés:

Szerda délután az Aldi is megküldte a választ. Mint írják, kiemelten fontos nekik, hogy amikor csak elérhető magyar termelőktől származó zöldségeket és gyümölcsöket kínáljanak mind a 132 magyarországi áruházukban.  Jelenleg a magyar dinnyének még nincs szezonja, így Görögországból származó dinnyét kínálnak a vásárlóknak. Céljuk, amint elérhető lesz a piacon a magyar dinnye, csak hazai termelésű dinnyét áruljanak. Mivel minden évben kínálnak akciót, ebben az évben is készülnek erre, amelynek az időpontját  a termelőkkel egyeztetve határozzák meg.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadok merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Raiffeisen Bank új ügyfél kedvezménnyel felvehető személyi kölcsönét havi 16 595 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhetjük, a THM 13,86 százalék. A Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsöne kicsivel marad el, itt 16 823 forint a havi törlesztőrészlet, a THM 13,69 százalék és csak pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük. Kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

A múlt év őszén komoly esés indult az amerikai tőzsdéken, amely decemberben összeomlásba torkollott. Nem csak a befektetők estek pánikba, hanem amerikai kormányzati tényezők is, sőt, maga a jegybank szerepét betöltő Fed is. Nos, mindez csak ijesztés volt, a héten az árfolyamok immár az őszi szintekre emelkedtek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Advertisement

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?