Hirdetés
Hirdetés

Veszély a mobilodban: te tudod mire figyelj, hogy ne válj bűnözők áldozatává?

2018. február 10., 15:01

Ma már szinte elképzelhetetlen nap mobileszközök nélkül, ugyanakkor sokszor a biztonságukra nem figyelünk, holott tele vannak személyes adatokkal, fényképekkel és emlékekkel. A rendőrség adott néhány tanácsot ahhoz, hogy hogyan védhetjük meg a telefonokat és a táblagépeket.

Ha az eszközünk illetéktelen személy kezébe kerül, megfelelő védelem hiányában bárki könnyen hozzáférhet adatainkhoz. Ennek megelőzésére a legegyszerűbb, ha alkalmazod az automatikus képernyőzárat, így ha nem használod az eszközt, az előre beállított idő után a képernyőzár automatikusan bekapcsol. Az már személyes preferencia, hogy kódot, jelszót, ujjlenyomatot vagy zárómintát használsz a védelemre.

A távoli felügyelet használata esetén – amennyiben az eszköz be van kapcsolva és csatlakozik az internethez – lehetőség van az eszköz helyének térképen történő megjelenítésére, illetve szükség esetén az eszközön tárolt felhasználói adatok és beállítások törlésére.

Hirdetés

A rendőrség azt javasolja, hogy az eszközök operációs rendszerét és az alkalmazásokat mindig tartsuk frissítve, mert mostanában egyre többször találnak komoly biztonsági réseket, amelyeket csak a frissítéseken keresztül tudnak kijavítani.

Ha éppen nem használod a wifit és a bluetooth-t, mindenképpen kapcsold ki, mert amellett, hogy az akkumulátort is gyilkolja, az eszközt is védtelenebbé teszi.

Az eszközökön tárolt adatokhoz nemcsak az eszköz megszerzésén keresztül lehet hozzájutni. Sok alkalmazás menti és szinkronizálja az adatokat (fájlokat, beállításokat, jelszavakat) a felhőben.

Ez akár hasznos is lehet, hiszen az eszköz elvesztése vagy ellopása esetén az adatok nem vesznek el. Fontos azonban, hogy a szinkronizáció csak a tudtoddal történjen. Ha nem tartod szükségesnek az adott alkalmazásban az adatok szinkronizálását, akkor tiltsd le.

Óvatosan az alkalmazásokkal!

Fontos, hogy az alkalmazásokat mindig próbáld a hivatalos forrásokból letölteni, és ellenőrizd le a forrásokat is, ugyanis több alkalmazásnak létezik adathalász utánzata, például nem mindegy, hogy Messenger vagy Mesenger.

Illetve ellenőrizd, hogy milyen engedélyeket kér az alkalmazás. A navigációs programoknak szükségük lehet hozzáférni a telefon helyzetéhez, de egy zenelejátszónak már nem.

A felnőttfilmes oldalakon csak óvatosan... Nem mindenkinek jön össze egy randi erre a napra, így sokan keresnek más elfoglaltságot az estére. Tavaly a mobiltulajdonosok 25,4 százalékát felnőtt tartalommal rendelkező weboldalakon keresztül támadták meg, több mint 1,2 millió felhasználóról van szó világszerte – derül ki a Kaspersky Lab legújabb vizsgálatából. A vírusokból számos változat akad, a pornóvideónak álcázott banki trójai vírus a legelterjedtebb. Részletek a Privátbankáron. >>>
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Alattomos betegség: évente 8 ezer magyar ebbe hal bele

Alattomos betegség: évente 8 ezer magyar ebbe hal bele

Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?