4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Törökország első atomerőművének szánt Akkuyu erőmű egyik vezető menedzsere lemondott, mivel szerinte szüksége van ugyan az országnak atomerőműre, de ezt nem a Roszatommal kellene megépíteni. Az orosz cég, amely Paks 2-t is építi, állítólag banális hibákat követett el a munkálatok kezdete során.

 

Törökország első atomerőművét, az Akkuyu erőművet nemrég kezdték építeni, de a projekt egyik vezetője, Faruk Uzel máris lemondott, és óvott az orosz kivitelezőktől. A szakember négy éve dolgozott a projektet előkészítő és kivitelező vegyesvállalat élén, de szerinte az orosz fél „nem professzionális”, ezért nem velük kellene az építést folytatni – írja a Hürriyet Daily News angol nyelvű török portál.

 

„A projektre szükség van, de nem ezekkel az emberekkel” – mondta Uzel sajtótájékoztatóján. A projekt kivitelezése amatőr, kezdő szintű és tele van műszaki hibákkal – tette hozzá. A török kormánynak professzionálisabb partnerekkel kellene folytatnia.

Le is kellett állítani az építést

Feltette a kérdést, hogyan lehetett egy olyan céget megbízni, amely nem tudott jól megépíteni egy egy méterrel a talajszint alatt levő információs központot, miközben az erőmű 12 méterrel lesz a talajszint alatt, ráadásul a tenger közelében. Szerinte a kivitelező helytelenül vette figyelembe a partvonalat, ami miatt az építkezést le kellett állítani, és most egy törvénymódosításra várnak.

Az Akkuyu-erőmű (Wikipedia)

Hiányolta a transzparenciát a radioaktivitás jövőbeli mérésével és nyomon követésével kapcsolatos eljárásokról, amit a helyi lakosság és a közeli egyetem (Mersin University) is követel. Elmondása szerint azért mond le, hogy kifejezésre juttassa a magas kockázatokat, amelyeket a orosz társaság részvétele jelent „az országom és a nemzetem számára”.

Szexuális molesztáló és sikkasztó?

A cikk említi azt is, hogy a szakember ellen munkahelyi szexuális molesztálásért és sikkasztásért van folyamatban eljárás. Faruk Uzel a tájékoztatón elmagyarázta, hogy ezeket az után jelentették be felettesei, miután ő megfogalmazta kritikáit.

Az erőmű építéséről még 2011-ben állapodtak meg a felek, a tervek szerint 22 milliárd dollárba kerülne, és 60 évig működne. A cikk szerint a volt török energiaügyi miniszter nemrég kijelentette, hogy „nem volt lehetséges Törökország számára az Akkuyu atomerőmű építésének törlése, mert a projekt kormányközi megállapodáson alapul”.

Földrengésveszély?

Korábbi sajtójelentések szerint az ország második atomerőművét is előkészítik, azt várhatóan japán és francia vállalatok építhetik meg.

Az Akkuyu-erőmű alapkövének idén áprilisi letételét heves tiltakozások kísérték - írja a Wikipedia német verziója. A dél-törökországi helyszín ugyanis közel van egy tektonikai törésvonalhoz. Az erőművet a Richter-skála szerint 6,5-es erősségű rengésekre készítik fel, de a múltban ennél erősebb földrengések is voltak és a jövőben is lehetnek a területen. Az angol nyelvű Wikipedia szerint viszont azért választotta a kormány a helyet, mert a területen alacsony a földrengések kockázata, ehhez mellékelnek egy szeizmikus kockázati térképet is. (A cikk végén.)

Kommentár: Csak egy mozaikdarabka?

Nem tudjuk, hogy a szakmain kívül nincsenek-e egyéb politikai, nagyhatalmi játszmák a háttérben, romlik-e esetleg az orosz-török viszony, vagy sem. Törökország kényes helyzetben egyensúlyoz az orosz medve, a NATO, Szíria, Irak között, ráadásul belpolitikai válságban van. (A júniusi választások óta ügyvivő kormány van, új választások lesznek.)

Júliusban Törökország egyszerre kezdett harcot az Iszlám Állam és a kurdok ellen, valószínűleg az USA jóváhagyásával. A napokban orosz csapatok, tankok, repülőgépek szíriai bevetéséről érkeztek hírek a szíriai rezsim oldalán. Lehet, hogy az atomerőmű csak egy nagy kirakós játék, egy komplex megállapodás egyik darabja?

Az ország kényes helyzetét és a kockázatokat, bizonytalanságot jelezheti, hogy a török líra pénteken újabb történelmi mélypontra süllyedt a dollárral szemben, augusztus vége felé pedig az euróval szemben.

Törökország szeizmikus kockázati térképe (Wikipedia)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG