6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nem változott az idei kibocsátási terv, nem lesz idén külföldön devizakötvény-kibocsátás - mondta Barcza György, az ÁKK frissen kinevezett vezérigazgatója. A lakossági értékesítés továbbra is fókuszban marad, itt a futamidő hosszabbításában gondolkodnak.

A válság idején a teljes külső adósság 140 százaléka volt a GDP-nek, ami Izland után a második legnagyobb volt - emlékeztetett Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ új vezérigazgatója hozzátéve, hogy az IMF már addig is arra figyelmeztetett, hogy a bruttó adósság akkor is kockázatot jelent, ha van vagyona az adott országnak, hiszen a lejáró adósság megújítása ilyen helyzetben rendkívül megnehezül. Magyarország esetében pedig erről sem volt szó.

Az adatok azt mutatják, hogy a bruttó devizaadósság 90 milliárd euróról 60 milliárd körüli értékre csökent. A nettó devizadósság ennél is jelentősebb mértékben, a 2010-es 39 milliárd euróról 14 milliárdra csökkent.

Míg 2010-ben 6,5 milliárd tartozást mutatott a deviza-pozícíó, addig most nettó értékben 3,6 milliárdos követelése van az államnak és a jegybanknak Ennek oka, hogy az uniós támogatások euróban érkeznek be a devizatartalékba, miközben az adósság-törlesztés miatt csökken a külső követelés.

Tavaly 760 milliárd értékű nettó kibocsátás történt, ezen belül a devizatartozás 766 milliárd forinttal csökkent - ezt az adósságot lényegében a lakosság állampapír-vásárlásaiból (723 milliárd forint) sikerült finanszírozni.

2015-ben 1,8 milliárd euróval csökken a devizaadósság

Idén 2,3 milliárd eurónyi lejárat van idén, ehhez ugyanakkor csak 500 millió eurónyi kibocsátás társul majd Barcza György szerint. Ez ugyanakkor nem biztos, hogy pusztán letelepedési államkötvény-értékesítésből sikerül beszedni (bár tavaly ehhez hasonló értékű volt a bővülés), ezért az ÁKK a Prémium Euró Magyar Államkötvény kibocsátás növekedésével is számol. Ezzel az állam devizaadóssága 1,8 milliárd euróval csökkenhet.

Barcza azt mondta, idén nem tervez az ÁKK külföldön devizakötvény-kibocsátást. A korábban publikált kibocsátási tervhez kapcsolatban nincs változás - mondta Barcza György. Új piacokon való megjelenést ugyanakkor vizsgál az ÁKK, de a szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy abban az esetben, ha egy-egy új piacon történik majd devizakötvény-kibocsátás, az jellemzően nem nagy összegű, hiszen ilyen esetekben pilot-kibocsátásokról van szó. Piaconként eltérő, hogy melyik "egzotikus" piacon érdemes kibocsátani - mondta Barcza, utalva arra, hogy például Törökország a rövid lejáratú papírok esetében likvid. A görög vagy épp az argentin kibocsátási tervek, a hibrid papírok kibocsátásával kapcsolatosan szintén az egzotikus megoldások köré tatoznak, Magyarország helyzete azonban számottevően jobb, mintsem ilyen ötletekben kellene gondolkodni, ráadásul a jelenlegi hozamkörnyezetben a "rendes" kibocsátásokkal is biztonságosan tudja finanszírozni magát az ország.

A korábbi kibocsátások olcsóbbra cserélése nettó értelemben nem jelent kibocsátást - a forint piacon ez a visszavásárlási technika jól működik. Azon érdemes elgondolkodni, hogy ezt a devizapiacon is megpróbálják, de a forintpiaci tapasztalat azt mutatja, hogy ennek elfogadása a piac részéről nem túl gyors.

A letelepedési államkötvény biztonságos, olcsó finanszírozásnak számít az ÁKK oldaláról, a kötvény kamata feletti költségeket nem a Központ fizeti. A publikált diszkont mértékét 5 évre kell szétosztani - figyelmeztetett Barcza György. Az ÁKK-nak nincs küszöbértéke azzal kapcsolatban, hogy mennyi letelepedési kötvény vásárlását engedi meg.

Keresett a magyar állampapír külföldön

Külföldön nem igazán csökken a kereslet a magyar állampapírok iránt a hozamgörbe ellaposodása ellenére sem. Miután a világban és főleg Európában továbbra is a kamatcsökkenés van napirenden, ezért ilyen oldalról nem fenyeget kockázat. Amerikában a hozamszint emelkedése veszély lehet, ám a Fed szemmel láthatóan óvatos és inkább kivár. A magyar kockázatot az orosz-ukrán konfliktus emelheti, ám eddig úgy tűnik, hogy ezt a kockázatot a befektetők egyelőre elkülönítik.

A kamatszintekkel kapcsolatban az ÁKK új vezére elmondta: 2012-ben kevesen hitték volna, hogy a 3 hónapos hozam a jegybanki alapkamat alá megy. Hazánkban a kamatteher a GDP 4 százalékára rúgott (Németországban fele volt), ezért fontos, hogy minél olcsóbban lehessen finanszírozni az adósságot. Ugyancsak ezen okokból kedvező, hogy a magyar államkötvények hozama is számottevően csökkent - az 5 éves eurókötvény-hozam 2 százalék alatt van. A német hasonló államkötvények hozamszintjével való összehasonlításban a kamatfelár 200 bázispont alá csökkent, ami azt mutatja, hogy a befektetők magasabbra értékelik hazánkat, mint például a hitelminősítők. A piac tipikusan olyan, amilyen felminősítés előtt szokott lenni.

Előtérben a lakosság

Az ÁKK továbbra is hangsúlyt fektet a lakossági értékesítésre, a gazdasági helyzet normalizálódásával ugyanis a lakosság pénzügyi vagyona és finanszírozási képesség bővül. Barcza szerint a bankok 100 százalék körüli hitel/betét mutatóval bírnak, a komolyabb vállalati forrást az MNB nhp-programja adja, a lakossági hitelezés ugyanakkor még nem indult be, ezért a bankrendszernek nincs komoly szüksége új forint forrásra. Ez alacsony betétkamatokkal jár, ami lehetőséget ad az ÁKK-nak, hogy továbbra is hangsúlyos szereplő legyen a piacon, ráadásul - mondta Barcza György - a bankok is egyre hangsúlyosabb értékesítői a lakossági állampapíroknak.

A vezérigazgató 2-3 százalékos reálkamat fenntartható mérték, ám az alacsony infláció és kamatszint ma még furcsa az embereknek, ezért az emberekben tudatosítani kell, hogy a nominális kamat alacsony. Fontos, hogy széles körű kínálatot biztosítsanak az ügyfeleknek: ezért jó, hogy az ÁKK korábban az inflációhoz vagy épp a pénzpiaci kamatokhoz igazodó termékkel is jelen van a piacon.

Növelni a futamidőt

A hosszú távú megtakarításokat még népszerűsíteni kell a lakosság körében - mondta ugyanakkor a vezérigazgató utalva arra, hogy a lakosság még mindig inkább a rövid távú megtakarításokra helyezi a hangsúlyt. A Privátbankár.hu kérdésre válaszolva Barcza György azt mondta, gondolkodnak a lakossági termékkör bővítésén, a hosszú távú papírok kínálatának bővítésén. Az ügyfelek zöme ugyan rövid távú papírokat vesz, de a megújítási arány igen magas, ráadásul a lakosságnál lévő állampapírok átlagos futamideje 1,3 évről 1,7 évre növekedett. Arról, hogy intézményi befektetőkön keresztül olcsóbban jusson el az ÁKK lakossági forráshoz - például biztosítókon keresztül, akik pl. az állami támogatásért cserébe kötelező állampapír-hányadot lennének kötelesek tartani - érdemes elgondolkodni, de itt a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, mint jogszabály-előkészítőnek kellene címezni a kérdést - mondta az ÁKK vezérigazgatója.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18085 18040 18255 -0,77% 0 0 5 029 696 115 HUF 2024-05-03 17:06:34
MOL 3022 3016 3038 -0,13% 0 0 824 238 742 HUF 2024-05-03 17:05:27
MTELEKOM 925 922 934 -0,86% 0 0 268 694 558 HUF 2024-05-03 17:14:10
RICHTER 9335 9260 9380 +0,65% 0 0 1 701 501 105 HUF 2024-05-03 17:08:29
OPUS 372 364 379 +2,90% 0 0 159 400 623 HUF 2024-05-03 17:05:28
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Felejtsd el a múltat, ha állampapírról van szó
Eidenpenz József | 2024. április 29. 14:55
Lenne három alternatíva is, de… Hiába volt magasabb az állampapírok kamata régebben, ha egyszer most nincs jobb ezeknél, mert vagy az adó, vagy a kockázatok nyomják agyon a lehetséges versenytársakat. A kriptovaluták egyre inkább egy új eszközosztályt jelentek a befektetések világában. Erről beszélt a Trend FM reggeli műsorában Eidenpenz József, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársa.
Állampapír / Kötvény Van-e alternatívája a lakossági állampapírnak?
Eidenpenz József | 2024. április 29. 05:39
Banki kötvények kontra lakossági állampapírok – vannak, akik rá tudnak ígérni az államilag támogatott magas kamatokra? De mennyi marad abból adók levonása után? Hogyan kerülhető el az adó? Mennyivel nagyobb a banki kötvények kockázata, mint az állampapíroké?
Állampapír / Kötvény Mi történt? Roham indult a magyar állampapírokért
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:47
Legalábbis Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-posztja szerint.
Állampapír / Kötvény Mit tehet az, aki euróban akar takarékoskodni?
Eidenpenz József | 2024. április 8. 05:42
Akár mert van eurónk, akár mert nincs, mindig érdemes lehet befektetéseink egy részét devizában tartani. De nem érdemes azt kamat nélkül hagyni, hiszen az eurónak is van inflációja. Az eurós magyar államkötvény nem valami jó, nincs például kamatprémiuma, de nincs nála jobb. Vagy maradjunk inkább a forintnál?
Állampapír / Kötvény Varga Mihály elárulta: megint pandakötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 09:09
A pontos időpont még nincs meg.
Állampapír / Kötvény Állampapírja van? Beleborzonghat ezekbe a változásokba
Privátbankár.hu | 2024. március 31. 11:06
Sok mindent kell a napokban észben tartania az állampapírban utazóknak.
Állampapír / Kötvény Német függő ügynököt buktatott le az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 10:36
Az MNB 30 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Timberland Finance International GmbH & Co. KG magyarországi fióktelepét jogosulatlan függő ügynöki tevékenység miatt. 
Állampapír / Kötvény Kesztyűt dob az állam bankja a többi hazai pénzintézetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 16:19
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) is beszállt a zöldkötvény-kibocsátási buliba.
Állampapír / Kötvény Egy hét múlva itt az új állampapír
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:26
Euró alapú befektetési lehetőség nyílik meg.
Állampapír / Kötvény Fogós kérdések az állampapírokról, amelyeket sohasem mert feltenni
Eidenpenz József | 2024. március 11. 05:43
Alapkérdések, amelyeket a kisbefektetők feltesznek maguknak, de senki sem meri megválaszolni. Hogyan védekezhetünk az infláció ellen? Miért pont állampapírt vegyek? Ha igen, mégis melyiket és hol? Nem kéne inkább eurót vásárolni? Esetleg dollárt vagy aranyat? Mi lesz, ha…?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG