Hirdetés
Hirdetés

A katalán vezető szövetségesei követelik a függetlenség kikiáltását

2017. október 13., 13:59

Nyomás nehezedik Carles Puigdemontra a pártjával szövetségben lévő kisebb pártok részéről, hogy mégiscsak élesítse a függetlenség bejelentését.

Puigdemont visszafogott döntést hozott kedd este, amikor csak jelképesen hirdette ki a függetlenséget, pontosabban kihirdette, majd felfüggesztette. Ezzel elkerülte a Spanyolországgal való súlyos konfrontációt, is figyelembe vette, hogy a nemzetközi közösség is az egyoldalú lépés ellen foglalt állást.

A spanyol kormány ugyanakkor ellenségesen lépett fel vele, és ultimátumot adott, hogy tisztázza, miszerint ez most a függetlenség, avagy vagy nem az, ha az, akkor a spanyol miniszterelnök felfüggeszti Katalónia autonómiáját.

Hirdetés

Egy kis, 10 tagú parlamenti csoport, amelynek szavazataira szüksége van a kormányzó pártnak, követelte, hogy mivel Madrid így is fenyegetőzik, mégis deklarálják a függetlenséget. Egy másik kisebb csoport, az Asamblea Nacional Catalana ugyanezt követeli, mivel úgy látják, lehetetlen a párbeszéd a spanyol kormánnyal.

A Reuters szerint Puigdemont és munkatársai dolgoznak a spanyol kormánynak adandó válaszon, de annak tartalmát még nem lehet tudni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Utoljára ülnek össze idén Matolcsyék – lesz meglepetés?

Utoljára ülnek össze idén Matolcsyék – lesz meglepetés?

Sűrű lesz az ünnepek előtti kereskedési hét is, kedden lesz ugyanis az utolsó ülése az MNB Monetáris Tanácsának. Adatokban sem lesz hiány, kiskereskedelmi valamint államháztartási statisztikai adatok is várhatók, de azt is megtudjuk, hogyan alakultak a keresetek az év első tíz hónapjában. Ezeket a dátumokat vésd fel a mézeskalácsozás és a fadíszítés közé!

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?