4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Elemzők szerint a Fed-enyhítés lassítása nem okozna rendszerszintű válságot.

Várhatóan nem okoz rendszerszintű válságot a felzárkózó gazdaságokban az amerikai szövetségi tartalékbank (Federal Reserve) mennyiségi enyhítési programjának leépítése után előálló feszesebb globális likviditás - jósolták a jelenlegi kockázati mérőszámok alapján londoni pénzügyi elemzők.

A Capital Economics több összetevőből kidolgozott CERI-indexe - amely nullától 10-ig terjedő skálán méri a kockázatok mértékét - a szerdai elemzéshez fűzött kimutatás szerint a vizsgált 24 felzárkózó gazdaság többségében a kritikusnak tekintett 7-es érték alatt van, csak Venezuela és Thaiföld kockázati mutatója haladja meg ezt a szintet.

A ház módszertana alapján a 7-es CERI-index hozzávetőleg 60 százalékos esélyt jelent arra, hogy az adott gazdaság recesszióba süllyed, és 30 százalékos eséllyel jelzi a két éven belül kialakuló pénzügyi válság kockázatát.

Stabil lábakon Közép-Európa

A részvény- és devizapiaci reálárfolyamok, a magánszektor hitelellátása, a külkereskedelmi egyenleg és a rövid lejáratú külső adósságállomány figyelembevételével összeállított CERI-index a cég kimutatása szerint jelenleg Közép-Európában a legalacsonyabb: Magyarország és Csehország esetében nem éri el a 2-es értéket, Románia és Lengyelország mutatója pedig éppen a 2-es szinten áll.

A Capital Economics londoni szakelemzőinek kimutatása szerint a vizsgált teljes mezőnyben a CERI-mutató átlaga 4-es, vagyis a gyengébb lábakon álló felzárkózó gazdaságokkal együtt mérve sem közelíti meg a kritikus 7-es szintet.

A ház szerint a felzárkózó gazdaságok piacain nyáron - a Fed-enyhítés leépítésének első komolyabb felvetése után - végigsöpört eladási hullám főleg azokat az országokat sújtotta, amelyeknek mélyült a folyómérleg-hiányuk. Azóta stabilizálódott a Capital Ecomomics által a felzárkózó gazdaságok valutáinak dollárárfolyamára kidolgozott index, de a nyári eladási hullám előtti szintnél alacsonyabb szinten. Ez a piaci kockázatvállalási készség valamelyes gyengülésére utal, és arra, hogy a felzárkózó piacokra irányuló tőkebeáramlás csökkenhetett az elmúlt hónapokban.

Ez különös aggodalomra ad okot, ugyanis az amerikai monetáris politika feszesebbé válását követő tőkeáramlási oszcillációk a múltban már okoztak válságokat - hangsúlyozták szerdai elemzésükben a Capital Economics londoni közgazdászai.

Mások másként látják

A ház szakelemzői szerint ugyanakkor a jelenlegi CERI-mérőszám azt mutatja, hogy ezúttal alacsony a rendszerszintű válság kialakulásának kockázata a globális felzárkózó régióban, mivel az index fő komponensei nem jeleznek stresszhelyzeti állapotot ezeken a piacokon.

Más nagy londoni házak szerint mindazonáltal nem szabad alábecsülni a Federal Reserve által folytatott mennyiségi enyhítési program leépítésének várható globális hatásait.

A Standard & Poor's európai főközgazdásza, Jean-Michel Six, aki nemrégiben a nemzetközi hitelminősítő jövő évi európai és globális várakozásairól tartott tájékoztatót az S&P londoni központjában, elmondta: az S&P saját becslése szerint az ipari világ négy legfontosabb jegybankja, a Fed, a Bank of England, a Bank of Japan és svájci jegybank az idén eddig összesen mintegy 1600 milliárd dollárnak megfelelő pótlólagos likviditást juttatott a reálgazdaságba. Ez ezermilliárd dollárral több a tavalyi összegnél, és nagyon közel jár a 2009-es recessziós évben elért eddigi egész éves rekordhoz; akkor ugyanezek a jegybankok együtt 1700 milliárd dollárnyi gazdaságélénkítő célú eszközvásárlást hajtottak végre.

Az S&P európai főközgazdásza hozzátette: a Standard & Poor's becslése szerint ha a Fed jövőre hozzákezd mennyiségi enyhítési programjának visszavonásához, az 2014 egészében hozzávetőleg 500 milliárd dollárral csökkenti a világgazdaságba juttatott jegybanki likviditás értékét, ami a kötvénypiaci kereslet meglehetősen meredek visszaesését jelentené.

Six megfogalmazása szerint a felzárkózó piacokon nyáron végigsöpört eladási hullám "csak az előzetes bemutató volt, nem a teljes film, az majd jövőre kerül a mozikba", amikor a Fed ténylegesen hozzákezd a mennyiségi enyhítési program leépítéséhez.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG