Hirdetés
Hirdetés

Ezt hogy hozták össze? Kövér hiány lett szeptemberben

2017. október 19., 14:14

1300 milliárd forinthoz közelít a hiány.

Hirdetés

Az idei első kilenc hónapban az államháztartás központi alrendszere, azaz önkormányzatok nélkül számolva 1236,3 milliárd forint halmozott hiányt regisztrált. A hiány az egész évre tervezett, a módosított költségvetési törvény szerinti hiány 106 százaléka és jelentős különbséget mutat az egy évvel korábbi 2,411 milliárd fonthoz képest.A központi költségvetés 1281,2 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 62,0 milliárd forintos hiánnyal zárt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 106,9 milliárd forintos többletet értek el.

Szeptemberben 256,4 milliárd forint volt a hiány, ellentétben a tavaly szeptemberi 271,6 milliárd forintos többlettel.


Mi áll a számok mögött?

Az NGM szerint a várakozásoknak megfelelően alakultak a számok. A hiány tavalyinál jóval nagyobb mértékét a minisztérium főként az uniós kifizetések alakulásával magyarázta. Ezek a kifizetések idén szeptember végéig elérték az 1484,3 milliárd forintot, ami több a tavalyi 1035,3 milliárd forintnál, miközben az elszámolás sajátossága miatt a költségvetésbe mindössze 297,5 milliárd forint uniós bevétel érkezett az idén szemben a tavalyi 426,2 milliárd forinttal. 

Az egyenleget rontotta még, hogy bár az áfabefizetések 402 milliárd forinttal növekedtek, 340 milliárd forinttal emelkedtek a visszautalások is is, hiszen a "megbízható adózók" részére a januártól hatályos szabályok szerint a korábbi 75 nap helyett már 45 napon belül teljesíti az adóhatóság a visszautalást.

A bevételekre pozitív hatással volt, hogy nőtt a foglalkoztatottság, a munkanélküliség ráta 4,2 százalékra csökkent, és növekedtek a bérek is. A keresetek növekedésének és az adókedvezményeknek köszönhetően több pénz marad a családok pénztárcájában, ez pedig a fogyasztási adatok alakulásában is látszódik.


A központi alrendszer bevétele 2017. szeptember végéig 13 007 milliárd forint volt, szemben a tavaly ilyenkori 12 532,1 milliárd forinttal, az éves terv 72,8 százaléka teljesült. A kiadások 74,8 százalékban teljesültek, 14 243,3 milliárd forintot tettek ki, az egy évvel korábbi 12 534,5 milliárd után. 

A bevételek közül a társasági adóból az év első 9 hónapjában 341,5 milliárd forint bevétel keletkezett, ami 46,7 milliárd forinttal elmaradt az előző év azonos időszakától. A lemaradásban szerepet játszik a 2017-től hatályos, egységesen 9 százalékos adókulcs alapján meghatározott, a korábbinál alacsonyabb adóelőleg-kötelezettség.

A központi alrendszer kiadásai között az uniós kifizetések mellett jelentős mértékben emelkedtek a lakásépítési támogatásokra, a gyógyító-megelőző ellátásokra és a nyugellátásra fordított összegek is. 

A központi költségvetés adóssága szeptember végéig 946,2 milliárd forinttal 26 346,2 milliárd forintra nőtt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Adóellenőrzést kaptál? Jobban teszed, ha nagyon odafigyelsz

Adóellenőrzést kaptál? Jobban teszed, ha nagyon odafigyelsz

Bár az eredeti tervekben még szerepelt a fellebbezés lehetősége az adóperek esetében, a végleges verzióba ez nem került be. A Kúria is szabadabban dönthet arról, hogy egyáltalán befogadja-e a vállalkozások rendkívüli jogorvoslati kérelmét, és a bizonyítékok benyújtásával sem lehet kivárni - nagyon oda kell figyelniük a cégeknek az adóellenőrzéseknél.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?