6p

A tőzsdék nagyon várják a szerdai amerikai kamatdöntést, plusz egy hazai adat is hathat majd a forintra a héten. Két kiemelten fontos gyorsjelentés jön az USA-ból, és szövetségest talált Kínában a Tesla. Nem fog minden tervezett akkumulátor-gyár megépülni, mert nem éri meg nekik?

Az európai tőzsdéken hétfőn nulla körül billegnek a vezető indexek. Általában szerény pluszból szerény mínuszba mentek át a délelőtt során, kivéve Londonban, ahol van egy fél százalékos erősödés. Európában GDP adatok érkeznek a héten.

Az amerikai határidős indexek is egy-két ezrelékes emelkedéssel kezdik az új hetet, a piacok főleg a Federal Reserve szerdai kamatdöntésére készülnek. Fontos vállalati eredmények is jönnek, többek között az Amazon és az Apple gyorsjelentései. A Tesla pedig pedig megállapodást köt a kínai Baiduval, hogy önvezető szolgáltatásait Kínában annak termékein keresztül valósítsa meg.

Csúcsközelben a BUX index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Csúcsközelben a BUX index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Egyre olcsóbb az euró

A BUX index Budapesten 0,4 százalékkal emelkedik, az OTP ezen belül 0,6 százalék, a Mol 0,3 százalék, a Richter 0,1 százalék, a Magyar Telekom pedig 1,7 százalék emelkedést ért el. Egy százalékkal esik viszont az Opus.

Az euró/forint hétfő reggel volt 391,50 is, most 392,0 körül ingadozik. A Fed szerdai kamatdöntése a dollár árfolyamán keresztül a forintra is hathat. Az európai földgáz ára három, a kőolajé csak 0,3 százalékkal süllyed. Ugrott a japán jen árfolyama, miután a piacok a jen védelmében végrehajtott intervencióra gyanakszanak.

Árfolyamok és grafikonok

Ez az adat hathat a forintra

Stabil erősödést mutatott a múlt héten a forint, az EUR/HUF a 394 körüli szintről 392 környékére csökkent vissza e hét elejére – írja a K&H Értékpapír. Az S&P hitelminősítő péntek este nem változtatott Magyarország adósbesorolásán (maradt a BBB-, stabil kilátásokkal). A forint szempontjából a keddi magyar GDP-adat lehet még fontos esemény.

Az elemzői várakozások szerint az első negyedévben 1,3 százalékkal bővülhetett a magyar gazdaság.

Powellre figyelnek nagyon a héten

A hét legfontosabb eseménye a piacok számára szerdán jöhet, amikor a Fed közzéteszi kamatdöntését. Bár nem számítanak arra, hogy a magas, 5,25-5,50 százalékos kamatsávot megváltoztatja, de kiemelt figyelem irányul majd Jerome Powell Fed-elnök beszédére.

Áprilisban Powell jelezte, hogy valószínűleg a vártnál hosszabb időbe telik a kamatcsökkentések elindulása. Ez után a Fed várva várt első kamatcsökkentését a piac átárazta, míg korábban idén tavaszra, nyár elejére várták, most úgy vélik, szeptemberig nem fog bekövetkezni.

Két kiemelten fontos gyorsjelentés jön

A záporozó gyorsjelentések között a héten az iPhone-gyártó Apple és az Amazon internetes kereskedelmi óriás áll a sor élén. Az Amazon a keddi zárás után várható, kérdés, hogy a vállalat erőfeszítései a költségek csökkentésére tovább növelik-e a nyereséget. Az Apple pedig csütörtökön zárás után jelent, a piac valószínűleg főleg zászlóshajójának, az iPhone mobilkészülékeknek a kiszállítási adataira figyel nagyon. Valamint arra, hogy a szolgáltató részleg képes-e ellensúlyozni a telefoneladások gyengeségét.

Az elemzők arra is számítanak, hogy a mesterséges intelligencia mindkét vállalat esetében reflektorfénybe kerül – írta az Investing.com. Más technológiai óriások, mint az Alphabet, a Microsoft és a Facebook-anyavállalat Meta Platforms szintén nagy összegeket költenek a születőben lévő technológia integrálására.

Szövetkezik Kínában a Tesla

Elon Musk váratlanul Kínába utazott a hétvégén, és kiderült, hogy a Tesla megállapodást kötött a Baiduval a fejlett, teljes önvezetés (FSD) szolgáltatásainak alkalmazásáról. Kínában az internetes óriás térképezési és navigációs funkcióin keresztül valósítja majd meg azokat – jelentette hétfőn a Bloomberg. A Baiduval való partnerség lehetővé teszi a Tesla számára, hogy elhárítson egy fontos szabályozási akadályt a kínai közutakon történő adatgyűjtés előtt.

Nem fog minden akkumulátor-gyár megépülni?

Az akkumulátorgyártáson biztosan nem fog múlni az energiaátmenet sikere, de ha választanunk kellene egy olyan szektort, amelybe biztosan nem fektetnénk be, az szintén az aksigyártás lenne – írja a Holdblog.

Ennek oka az iparágat jellemző ádáz verseny, a technológia gyors változása és a kiépült, kiépülőben lévő extrém túlkapacitás.

A globális akkumulátorgyártó összkapacitás már 2023-ban is a kereslet háromszorosát adta. A Bloomberg elemzői szerint pedig, ha 2025-ig megépülne az összes bejelentett új gyár, akkor a 2025-ös kereslet ötszörösére duzzadna ez az összkapacitás. Ennek a fele is képes lenne ellátni egy 50 KWh-s akkuval a világ összes, 2025-ben eladott autóját. Természetesen nem fog mind megépülni, és az aksikra nemcsak az autókban, hanem egyre inkább az otthoni és ipari méretű energiatárolókban is szükség van.

Szomorú kriptóhétfő

Az amerikai kamatfélelmek erősödésével, valamint a DTCC elszámolóház döntésével magyarázzák, hogy a krioptovaluták esésre ébredtek a hétvégi csendes emelkedés után. A bitcoin 2,4 százalékkal 62 200 dollár környékére, az ether négy százalékkal 3180-ra esett 24 óra alatt. A DTCC azt jelentette be, hogy a továbbiakban nem fogadja el a kriptovaluta-ETF-eket és más, kriptós kitettségű befektetési alapokat hitelfedezetként.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Közgyűlést tartott a BÉT

Megtartotta éves rendes közgyűlését a Budapesti Értéktőzsde, ahol a részvényesek valamennyi napirendi pontot jóváhagyták. A beszámoló alapján a tőzsde eredményes évet zárt, az összbevétel 4,4 milliárd, az EBITDA 1,362 milliárd, a nettó eredmény 5,8 milliárd forintot tett ki, ami 2008 óta a legeredményesebb tőzsdei évet jelenti. (Az eredményhez a Keler is hozzájárult.)

A társaság 606 millió forint osztalékot fizet, részvényenként 112 forintot.

Nem fizet osztalékot az AutoWallis

Megtartotta éves rendes közgyűlését az AutoWallis-csoport, ahol új igazgatósági tagokat választottak, és a nyereséget eredménytartalékba helyezték. “A további dinamikus növekedés támogatása érdekében a tavalyi rekordárbevétel mellett elért 9,8 milliárd forintos teljes átfogó eredményt az intenzív terjeszkedés finanszírozására fordítják” – írta a cég. A vállalat frissített célszámait május 6-án mutatja be.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17640 17540 17735 +0,23% 0 0 9 557 625 505 HUF 2024-06-21 17:05:08
MOL 2850 2838 2854 +0,35% 0 0 5 429 907 728 HUF 2024-06-21 17:05:58
MTELEKOM 1052 1046 1060 -0,57% 0 0 1 437 424 608 HUF 2024-06-21 17:09:11
RICHTER 9300 9285 9360 -0,37% 0 0 2 812 088 345 HUF 2024-06-21 17:05:17
OPUS 425 421 425 +0,35% 0 0 94 189 925 HUF 2024-06-21 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Még többet érhet az OTP? Mit lép most a Richter?
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 11:17
Akár tovább is emelkedhet a BUX index a jövő héten.
Részvény / Deviza / Áru Fittyet hány az esőre, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 09:12
Szépen magához tért a hét eleji kábulatból a forint.
Részvény / Deviza / Áru Egyelőre elkerülte a halálugrást a forint
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 18:21
A 400-as szintet szerencsére ma sem kóstolta meg.  
Részvény / Deviza / Áru Megint történelmi csúcsra pörgött a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 18:05
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 51,58 pontos, 0,07 százalékos emelkedéssel, 70 378,92 ponton, történelmi csúcson zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru 398 forint felett az euró, új történelmi csúcsokat tesztel a BUX
Eidenpenz József | 2024. június 21. 12:35
Nincs jó hangulat az európai tőzsdéken, aminek pár rossz gazdasági hír lehet az oka, no meg az előző napi, Nvidia-vezérelte amerikai lejtmenet. Itthon a BUX azonban pluszban van, új rekord is születhet. A forint egyre gyengébb, nagy vevő van a Telekomnál. Eljött a négyszeres boszorkányság napja. Tízezerszer okosabb lesz a robot az embernél?
Részvény / Deviza / Áru Legszívesebben visszafeküdne aludni, ha meglátja, mennyibe kerül az euró
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 07:08
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Jól tette, aki még a nagy meleg előtt, reggel váltott eurót
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 18:42
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsra járt a tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 17:47
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 666,13 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 70 327,34 ponton, új történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megkapta a beosztását a túlérzékeny forint, sokan ünneplőbe öltöztek
Csernátony Csaba | 2024. június 20. 12:16
Kanyargós utakon jár a forint, amely az idei régiós verseny utolsó helyezettje. Amerikából nem kaptak iránymutatást az európai tőzsdék, ennek ellenére felfelé mentek csütörtök délelőtt. A BUX is többletet hozott össze. A Richter céget vásárolt, a Waberer's pedig ismertette az osztalékfizetési információkat. 
Részvény / Deviza / Áru Most nagyot koppant, aki hitt a kormánynak: véglegesítették a befektetéseinkre kivetett átmeneti adót
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 09:57
A veszélyhelyzet ideje alatt átmenetileg fizetendő szociális hozzájárulási adó szép csendben végleges teherré vált.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG