4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Magyarország bruttó hazai terméke 2014 második negyedévében 3,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az építőipar, a feldolgozóipar, valamint a mezőgazdaság teljesítménye bővült jelentősen.

Idén második negyedévben a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez képest 3,9, az előző negyedévihez képest 0,8 százalékkal növekedett.

A GDP bővüléséhez az ipar 1,6, az építőipar 0,6 és a szolgáltatások 1,2 százalékponttal járultak hozzá. A mezőgazdaság 0,2 százalékponttal növelte a bruttó hazai terméket. A végső fogyasztás emellett 1, a bruttó felhalmozás 2,9 százalékponttal járult hozzá a kiugró adathoz. A kiviteli többlet ebben a negyedévben nem volt hatással a GDP növekedésére.



Mit adott nekünk az ipar?

A második negyedévben az ipar hozzáadott értéke 7,2, ezen belül a feldolgozóiparé 9 százalékkal nagyobb lett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóiparon belül a közúti jármű-gyártás, illetve a hozzá kapcsolódó beszállító ágazatok teljesítménye nőtt jelentősen. Az építőipar teljesítménye 19,1 százalékkal emelkedett, ezen belül elsősorban az épületek és az egyéb építmények építése bővült. A mezőgazdaság teljesítménye a második negyedévben 5,6 százalékkal nőtt.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 2,1 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelem, a szállodaipar és a vendéglátás hozzáadott értéke 2,7 százalékkal emelkedett, ezen belül a szálláshelyek forgalma, vendéglátás nemzetgazdasági ág növekedése volt jelentős. 

A pénzügyi szektor teljesítménye csökkent

A szállítás, raktározás ág teljesítménye 4,5 százalékkal nőtt, összhangban az ipar teljesítményével. Az információtechnológiai szolgáltatások bővülése következtében az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ághozzáadott értéke 2,2 százalékkal növekedett. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye viszont 1,6 százalékkal csökkent, mivel egyrészt a lakáshitelezés élénkülése és a Növekedési Hitelprogram hatása ellenére a hitelkereslet és az új hitelkihelyezés változatlanul alacsony szinten maradt, másrészt a biztosítóktartalékai tovább nőttek. 

A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység együttes hozzáadott értéke 3,5 százalékkal bővült, ezen belül a tudományos kutatás és fejlesztés növekedése volt jelentős. A közigazgatás,oktatás, egészségügy együttes teljesítménye 1,9 százalékkal emelkedett.

Fogyassz, hogy pörögjön a GDP!

A háztartások fogyasztása 1,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A tényleges fogyasztás összetevői között a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 2,4 százalékkal emelkedett. A háztartások fogyasztási kiadásán belül a nagy súlyú kiadási csoportok közül az élelmiszerek, a közlekedés, a szabadidő és kultúra és a lakásszolgáltatások esetében nőtt a volumen. 

Az élvezeti cikkek (szeszes ital, dohányáruk) körében stagnálást, az egyéb szolgáltatások esetén csökkenést mértünk. A magyarok külföldi fogyasztása nagyobb arányban nőtt, mint a külföldiek magyarországi fogyasztása.A kormányzattól kapott természetbeni juttatások mértéke 2,4 százalékkal csökkent, míg a közösségi fogyasztás 0,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi szintet. Ezen folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 1,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten.

Mi adott még hozzá a felhasználási oldalhoz?

A bruttó állóeszköz-felhalmozás a korábbi negyedévieknél gyorsabb ütemben, 18,7 százalékkal bővült. Mind az építési beruházások, mind a gép- és berendezésberuházások volumene erőteljesen emelkedett. A nemzetgazdasági ágak döntő többségében a beruházási teljesítmény nőtt. A nagyobb súlyúak közül a szállítás, raktározás, a feldolgozóipar, a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás, valamint a mezőgazdaság területén jelentős bővülés történt. Az ingatlanügyletek beruházásai stagnáltak.

A bruttó felhalmozás 17,4 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest. A belföldi felhasználás összességében 4,3 százalékkal nőtt. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában – folyó áron – 624 milliárd forint aktívum keletkezett. Az export 6,7, az import 7,3 százalékkal emelkedett. Az áruforgalom kivitele 6,7, behozatala 8,3 százalékkal növekedett. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve az idegenforgalmat is) exportja 6,7, az importja 1,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG