4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ha a londoni pénzügyi elemzőkre hallgatunk, akkor egyelőre még biztosan nem lesz változtatás.

Az egyöntetű várakozás szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa mai kamatdöntő ülésen nem módosítja az 1,35 százalékos alapkamatot. Legutoljára január 26-án ültek össze, akkor sem változtattak:

Több citybeli előrejelzés is számol ugyanakkor azzal, hogy az MNB később újabb kamatcsökkentési ciklusba kezd, akár már a jövő hónaptól.

Már nem sok van hátra

A JP Morgan elemzői úgy számolnak, hogy az MNB a külső kockázatokra és a gazdasági növekedés lassulására a monetáris kondíciók további enyhítésével válaszol, és ennek részeként márciusi kezdettel ismét csökkenteni kezdi alapkamatát. A ház szerint az enyhítési ciklus végére az MNB alapkamata 1százalékra, vagy ez alá csökkenhet.

Annak ellenére is valószínűsítik ezt, hogy az MNB egyértelmű üzenetében jelezte a piacnak a hangsúly áthelyezését a nem hagyományos enyhítési eszközökre, és azt is, hogy emiatt csökkent az alapkamat jelentősége.

A ház szerint ugyanakkor ezt a hangsúlyáthelyezést bonyolítani fogja, hogy az euróövezeti jegybank (EKB) márciustól valószínűleg intenzívebb enyhítésbe kezd, és az is, hogy a forint jelenleg hajlamos az erősödésre az euróval szemben.

A JP Morgan jelenleg érvényes előrejelzése szerint a teljes kosárra számolt tizenkét havi magyarországi infláció az idei második negyedévben mínusz 0,5 százalék környékére süllyedhet vissza, és 2016 végére is csak 1,6 százalékig gyorsul.

A Commerzbank elemzői alapeseti előrejelzésükben szintén azt valószínűsítik, hogy az MNB az idei év végéig 1 százalékra csökkenti alapkamatát. A ház elemzői szerint minden arra utal, hogy az inflációs várakozások visszaesése már a maginflációs összetevők egyre szélesebb körébe is átszűrődik, és ha ez a jelenség meggyökeresedik, akkor már hosszú ideig ható és erőteljes ellenirányú hajtóerő szükséges a folyamat megfordításához.

Olajárak és az infláció

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői is hangsúlyozták, hogy a piac áraz egy kismértékű MNB-kamatcsökkentést az idei évre, elsősorban az inflációra, az olajárakból eredő, lefelé ható nyomás miatt, és azért is, mert a várakozások szerint az MNB az EKB valószínűsíthető további enyhítési lépéseire is hasonló intézkedésekkel válaszolhat.

A Goldman Sachs londoni elemzői szerint azonban a magyar jegybank a továbbiakban a kamatcsökkentés helyett inkább nem hagyományos eszközökkel folytatja a monetáris kondíciók enyhítését, mivel ezek segítik a specifikusan körülírt monetáris célok elérését.

A ház szerint az egyszerű kamatcsökkentésekkel ezeket nem feltétlenül lehet elérni, például olyan időszakban, amikor gyenge a hitelezési készség vagy a hitelkereslet. A kamatcsökkentések kevésbé hatékonyak emellett olyan deflációs sokkok ellen is, amelyek a nyersanyagárak mozgásából és az alacsony külföldi inflációból erednek.

A Goldman Sachs londoni elemzői szerint is van esély arra, hogy az MNB mégis kamatcsökkentésekre szánja el magát az idén. Ez azonban igen jelentős mértékben függ a növekedési ütemtől és - különösen az EKB monetáris lépéseivel összefüggésben - a forintárfolyamtól, valamint attól, hogy Magyarország az idén visszanyeri-e befektetési ajánlású hitelminősítői besorolását.

A Goldman Sachs elemzői szerint, ha a forint erősödni kezd, és ezt a gazdasági növekedés lassulása kíséri, akkor az MNB fontolóra veheti az alapkamat csökkentését.

Az inflációs számokba mindenképpen belenyúlnak

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői azt jósolják, hogy az MNB a márciusban esedékes inflációs jelentésben komoly mértékben lefelé korrigálja inflációs előrejelzését.

A ház közölte, hogy a maga részéről jelenleg 0,5 százalékos idei átlagos inflációt vár Magyarországon, szemben az MNB jelenleg érvényes 1,7 százalékos előrejelzésével.

A Morgan Stanley londoni elemzői májusra és júniusra ismét negatív tizenkét havi inflációs számokat várnak, és ebben a környezetben lehetségesnek tartják, hogy az MNB 1 százalékra csökkenti alapkamatát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG