Hirdetés
Hirdetés

Miért nem alakult meg a független Katalónia?

Fellegi Tamás, 2017. október 12., 06:07

Nagy várakozások előzték meg kedd este a katalán parlament ülését, a nép lelkesen várta, hogy kikiáltsák a függetlenséget. Ez elmaradt, de ennek megvolt az oka: a katalán elnöknek több tényezőt kellett mérlegelnie, és nem akart népének a kelleténél nagyobb károkat okozni. Vajon maradt-e még esélye a függetlenségnek?

Carlos Puigdemont katalán elnök megfontoltabb politikusnak tűnik, mint korábban. Elszánt híve a katalán függetlenségnek, de végül nagyon bölcsen úgy döntött, hogy ezt nem úgy akarja megvalósítani, hogy nem csak Spanyolországgal csap össze, de még az Európai Unióval, sőt az egész világgal is. Látszott ugyanis, hogy ezt a módszert szinte senki nem támogatja. Úgy tűnik, a világ tanult abból, ami Koszovó esetében történt.

A felszabadultak

Hirdetés

Azt már korábban elemeztük, hogy Európában lényegében legalább 150 éve tart az a folyamat, ahol a mások által leigázott vagy egyszerűen csak szerencsétlen történelmi okok miatt más országok fennhatósága alá került népek felszabadulnak, és önálló államot alakítanak. Kezdődött a folyamat az 1878-as berlini konferenciával, ahol a Balkán államainak egy része került ki az oszmán iga alól, folytatódott az 1912-es balkáni háborúval, amikor az oszmán törököket végképp kiűzték Európából, majd jött az első világháború, melynek végén több nép felszabadult, és végül a hidegháború vége, amikor majdnem mindenki országot kapott.

A rossz példa

Maradtak a koszovói albánok, akik nem akartak Szerbia része maradni, a NATO viszont kiszabadította őket, és engedte is nekik a népszavazásos különválást Szerbia beleegyezése nélkül. Itt szabadultak el az indulatok: az Oroszországtól elszakított orosz részek erre hivatkoztak, sőt maga Putyin elnök is ezzel indokolta, hogy a Krímnek joga van szavazni a hovatartozástól. Skóciának nagyon bölcsen megengedte Nagy-Britannia, hogy döntsenek, nem is akartak elszakadni. Végül maradtak a katalánok, akik ugyan alapítói a mai Spanyolországnak, mégis szeretnének különválni, pontosabban szerettek volna erről szavazni.

Az érem két oldala

A spanyol anyaállam komoly dilemmával nézett szembe, hogyan kezelje a kérdést. Engedélyezze a népszavazást, és akkor el kell fogadnia, ha el akarnak szakadni, vagy alkotmányos jogaival élve elfojt minden szeparatista kezdeményezést. Végül is utóbbit választotta, és ezt nem lehet neki felróni, hisz minden ország igyekszik megőrizni integritását, ráadásul a nemzetközi közösség is arra hajlik, hogy ha egy mód van rá, minden változatlanul maradjon, nem támogatják az önálló országok alakulását, csak ha az érintett ország, melynek egy része leválik, egyetért vele.

Úgy gondolják ugyanis, hogy nemcsak Katalóniának igazságtalan, ha nem válhat le, hanem Spanyolországnak is igazságtalan, ha egy 500 éve meglévő részét levágják. Így az általános vélekedés az, hogy lehetőleg szülessen kompromisszum a felek között, tárgyaljanak, ameddig csak szükséges. Persze ezt roppantmód megnehezíti Koszovó példája, hisz ott senki nem tárgyalt Szerbiával, és nem is volt rá tekintettel.

Először tárgyal

Visszatérve a konkrét esetre: látszott, hogy a katalán függetlenséget egyelőre alig támogatja valaki, így az új ország ténylegesen nem is tudna megalakulni, hisz nem ismernék el mások. Polgárai továbbra is csak spanyol útlevéllel vagy személyivel utazhatnának bárhová, nem is beszélve arról, hogy európai unióság tagság kérdése is megoldatlan. Az EU ugyanis nem szabályozta megfelelően, mi van, ha egy tagország két (vagy több) másik országra válik szét, így a kiváló országot automatikusan kizárják, noha ez nem feltétlenül igazságos, hisz az a terület és lakói tagok voltak, tehát jogutódok.

Igazság vagy nem igazság, a katalán vezetőnek szembe kellett néznie a realitásokkal. Ha ellenséges vele Európa, és még spanyol rendkívüli állapotot, esetleg durván elfajuló helyzetben az erőszakot kockáztatja (nevezhetjük szabadságharcnak is), akkor ez esetleg felelőtlenségnek minősülhet. Így mindenképp célszerűbb, ha tárgyalások következnek több szinten, és ha végképp nem sikerül semmiben előrelépni, akkor később, akár évek múlva is megtehetik ezt a lépést.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megtörténhet-e újra, ami 30 éve?

Megtörténhet-e újra, ami 30 éve?

A héten volt 30 éve, hogy az akkori kapitalista világ tőzsdéi egy nap alatt úgy összeomlottak, mint máskor egy egész eső trend során. Volt azóta már igazi nagy gazdasági válság összeomlással, bár egy nap alatt akkor sem történt ilyen. Most viszont egy olyan időszakot élünk, mintha már soha semmi baj nem lehetne. Ismétlődhet-e mégis a történelem?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?