3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A címbeli helyzet a világ legnagyobb olajtartalékán ülő országban, Venezuelában állt elő, ami egész elképesztő szituáció. Nincs az a jó lehetőségekkel bíró gazdaság, amit ne tudna egy eszement kormány teljesen tönkretenni. Külső okot persze mindig lehet találni, most például El Ninot.

Csak nézzük, ahogy egyre viccesebb intézkedéseket hoz a venezuelai kormány, amely immár 18 éve a dolgozó nép utópisztikus paradicsomát próbálja megvalósítani, miközben minden egyes lépésével egyre nagyobb nélkülözést hoz a lakosságnak. Három hete kitalálták, hogy legyen 3 napos a hétvége, egy munkanap törlésével sok áramot lehet spórolni, és ez majd két hónap alatt megoldja a nehézségeket.

Elképesztő böszmeségek

Az aktuális problémát áramhiány okozza, ami az ország hatalmas vízerőművének leállása miatt van, azt pedig a csapadékhiány okozza, amiért El Nino a felelős. Meg is van a bűnös, ő a nép ellensége.

Az intézkedések már februárban elkezdődtek: a plázákat felkérték, hogy rövidítve tartsanak nyitva (arról nem tudunk, mi a helyzet a vasárnappal), és ha már kinyitnak, termeljék is meg maguknak az áramot, ahogy akarják, mondjuk saját generátorokkal. Egyúttal felszólították a lakosságot, hogy kevesebbet szárítsanak hajat, végül is az egyenlítő mellett megszárad magától is, pláne ha még eső sem esik hónapok óta.

Múlt héten aztán jött a napi 4 órás áramkimaradás, május elsejétől az időzónát is odébb tolják, végül pedig mostantól az állami alkalmazottak munkanapja 2 naposra csökken. Egyre nagyobb kapkodás, egyre több értelmetlen intézkedés, ami az amúgy is romokban lévő gazdaságot tovább pusztítja. Nem lepődnénk meg, ha következő lépésként a hét maradék két napja is szabadnappá válna, minek dolgozni menni?

Tragikus gazdaságpolitika

Az országot tönkretevő gazdaságpolitikát még Hugo Chávez kezdte el, amikor 2003-ban valutakorlátozásokat léptetett életbe, és ez áruhiányhoz vezetett, ami azóta is tart. A megkezdett szocializmus-építést Maduro elnök folytatja, változatlan intenzitással. Az infláció elszabadult, különösen az utóbbi években: 2013-ban 41 százalék volt 2014-ben 63, 2015-ben 275, a 2016-os várható érték pedig 720 százalék. Nem lepődnénk meg, ha versenyre kelnének ami 1946-os világcsúcsunkkal, és egymilliárd milboliváros bankjegyeket nyomtatnának a pengő mintájára.

Maduro venezuelai elnök és időközben megbukott argentin kolléganője, Cristina Kirchner

Hová tűnik az olajvagyon?

Mindebben az a legelképesztőbb, hogy arról az országról van szó, amelyik a világ legnagyobb olajkészletén ül. 30 milliós lakosságának szaúdi szintű gazdagságot biztosíthatna, de még a magas, 100 dollár fölötti olajár mellett sem voltak képesek prosperálni. Az OPEC adatai szerint az ország napi 2,7 millió hordó olajat termel ki, ebből 2 millió megy exportra. Szaúd-Arábia és Oroszország ennek négyszeresét termeli ki, előbbi luxusszinten él belőle, utóbbi pedig 140 milliós népességet tart el belőle egész tűrhető szinten. Nehéz felfogni, hogy képes Maduro és kormánya ilyen vagyonból ilyen nyomort csinálni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG