Hirdetés
Hirdetés

Trump kitaszíthatja a szuperhatalmak közül Amerikát

2017. május 30., 08:31

Nagyon nincsenek megelégedve az amerikai elnökkel Németországban. Angela Merkel saját lábára állítaná Európát, az egyik legbefolyásosabb német politikusként számon tartott Sigmar Gabriel külügyminiszter pedig igen erős hangvételű nyilatkozatában már Amerika fontosságának csökkenéséről beszélt.

Donald Trump és Angela Merkel a G7-ek találkozóján. (MTI/AP/Evan Vucci)
Donald Trump és Angela Merkel a G7-ek találkozóján. (MTI/AP/Evan Vucci)

A politikus tegnap a menekültügyről nemzetközi szervezetek vezetőivel folytatott megbeszélésén fogalmazott úgy, hogy Donald Trump amerikai elnök politikája gyengíti a Nyugatot, ezért fel kell lépni ellene, aki pedig ezt nem teszi meg, maga is bűntárssá válik.

Egyre jobban inog Amerika helyzete

Bár Trump a Twitteren sikeresnek nevezte a világ legfejlettebb országait összefogó G7 csoport vezetőinek találkozóját, addig ez a lelkesedés a német kormányról már nem mondható el.

Gabriel szerint a taorminai találkozó nem csak egy rosszul sikerült csúcsértekezlet volt, hanem a történtek sajnos az erőviszonyok átalakulását és azt mutatják, hogy az Egyesült Államok az elnök tevékenysége miatt kihull a fontos nemzetek sorából.

Trump miatt fog eldurvulni a menekültválság?

Az új washingtoni vezetés rövidlátó politikája ellentétes az Európai Unió érdekeivel, mert felerősíti a menekültek Európa felé irányuló  áramlatát, aki a klímavédelmi politika akadályozásával felgyorsítja a globális éghajlatváltozást, egyre több fegyvert értékesít válságövezetekben és felszítja a vallások között konfliktusokat – mondta német diplomácia vezetője.

Ráadásul a külügyminiszter szerint Washington elszigetelődési politikája, azaz új amerikai izolacionizmus csak tovább súlyosbítja a gondokat és elfordulást jelent a nyugati politikai konszenzustól.

Lobbicsoportok a háttérben

Trump egyébként megválasztása óta első alkalommal látogatott Európába múlt pénteken és szombaton. Részvételét a NATO- és G7 csúcstalálkozókon nagy várakozások előzték meg, hiszen még kampánya alatt többször élesen támadta a transzatlanti intézményrendszert.

Trumpnak aztán a múlt heti csúcstalálkozókon gyakorlatilag órák alatt sikerült szétvernie azt a törékeny bizalmat, amelyet alelnöke (Pence) és védelmi minisztere (Mattis) az elmúlt hónapok alatt kiépítettek az európai partnerekkel.

Az amerikai politika általában, a republikánusok pedig különösképpen soha sem álltak távol a nagy üzleti lobbicsoportoktól. Így felmerül a gyanú, hogy Trump EU-ellenes megosztó politikájával - példának okáért a Brexit nyílt támogatásával – valójában az óriási amerikai cégek érdekeit képviseli. A Google, az Apple, a Microsoft, a Facebook és az Amazon érdekeit sokkal jobban szolgálná egy széttöredezett kontinens, ahol Brüsszel túl gyenge lenne jogsértési eljárások megindíthatására és büntetések kiszabására. A Privátbankár.hu erről írt elemzését itt lehet megtalálni. >>>

Merkel sem boldog

Angela Merkel kancellár, a jobbközép CDU/CSU elnöke tegnap ismét fenntartásait hangoztatta Donald Trump politikájával kapcsolatban. A nemzeti fenntarthatósági stratégia végrehajtását felügyelő fenntarthatósági tanács (Rat für Nachhaltige Entwicklung) berlini konferenciáján elmondott beszédében kiemelte, hogy a 2015-ben elfogadott párizsi klímaegyezmény történelmi siker, de a G7-csúcson az amerikai küldöttséggel folytatott viták világossá tették, hogy az egyezmény végrehajtásához hosszú és rögös út vezet. Trump egyébként várhatóan a héten dönt majd a klímaegyezményről.

Mindenképpen változások jönnek

Ezek a viták is jelzik, hogy egyre inkább véget ér az a korszak, amelyben Németország és az Európai Unió teljes mértékben támaszkodhatott partnereire. Azonban Németország és az Egyesült Államok továbbra is szoros partneri együttműködést folytat majd - mondta a kancellár.

Angela Merkel egy korábbi beszédében azt hangoztatta, hogy Európának saját kezébe kell vennie sorsát, és ugyan meg kell őrizni a barátságot az Egyesült Államokkal és az EU-ból távozni készülő Nagy-Britanniával, és jó szomszédságra kell törekedni Oroszországgal és más államokkal, de tudnunk kell, hogy nekünk kell megharcolnunk a saját jövőnkért.

A kancellár szóvivője már kicsit finomított ezen az állásponton, többek között kiemelve, hogy Angela Merkel tapasztalt és elkötelezett transzatlantista, valamint, hogy a német-amerikai kapcsolatok pedig a német kül- és biztonságpolitika erős oszlopát alkotják, és Berlin továbbra is a Washingtonhoz fűződő kapcsolatok erősítésére törekszik.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Újra repülnek a pulykák, mélyben az angol font

Újra repülnek a pulykák, mélyben az angol font

Míg a világ tőzsdei csendesen lefelé tartanak, nálunk újra nekiestek a tisztelt befektetők a hátsó sornak: Appeninnt és Enefit zsákolnak, pedig a múlt héten lett már belőle nemulass. Az angol font kitartóan gyengélkedik, az arany ugyanakkor jól tartja magát, bár 1300 dollárról elsőre kissé visszaesett.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • augusztus 21
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. július végi helyzetéről
  augusztus 22
  KSH: Keresetek (január–június)
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (15 mrdFt)

  ZEW-index (augusztus)
  ZEW-index (augusztus)
  augusztus 23
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, június)
  ÁKK: 2026/D államkötvény csereaukciók, 2019/A - 20 mrdFt és 2019/C - 20 mrdFt
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari BMI (előzetes)
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari BMI (előzetes)
  Fogyasztói bizalom (előzetes)
  Feldolgozóipari BMI (augusztus)
  Hewlett-Packard (2017 Q3)
  augusztus 24
  GDP (év/év, Q2)
  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 25
  MNB: Hitelintézetek prudenciális adatai (2016. év végi auditált adatokkal, Q2)
  IFO üzleti hangulatindex (Q2)
  GDP (év/év, Q2)
  Fogyasztói árindex (év/év, július)

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?