1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Naponta 100 cég szűnik meg Magyarországon fizetésképtelenség miatt, bár a fizetési fegyelem némileg javult: már nem kell egy hónapot várnunk jussunkra
Hozzávetőlegesen minden második számlát késve fizetnek a cégek, ugyanis 2011 első félévében a magyar társas vállalkozások az utalásos számlák 45 százalékát késéssel egyenlítették ki. Ez az arány meglehetősen magas, azonban egy évvel korábban 2010 első félévében még magasabb – 49 százalék – volt a határidőn túli fizetések aránya. A fizetési morál ugyan javul, de azért nem árt résen lenni: szerződéskötés előtt azt is érdemes ellenőrizni, hogy üzleti partnere, hogyan fizet másoknál.

A társas vállalkozások száma az elmúlt félévben tovább növekedett, és 2011 első félévének végén meghaladta az 563 ezret, ami 2,5 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában - írja elemzésében a Dun & Bradstreet Hungária Kft. (D&B) nemzetközi cégminősítő.

A legtöbben új cégbe menekülnek a hitelezők elől

A 2008 őszén kirobbant válság előtt még 5,65 százalékos volt a cégszám-bővülés Magyarországon, azaz a bővülés üteme lassul.  A vizsgált időszakban több mint 26 ezer céget alapítottak, ami 4,3 százalékkal több, mint 2010 azonos időszakában. A magyar viszonyokra az jellemző, hogy ha egy cég fizetésképtelenség miatt megszűnik, akkor tulajdonosai hamar új vállalkozásba kezdenek, sajnos sok esetben hitelezőket hátra hagyva, vagyonukat kimenekítve. A nagyarányú felszámolások és végelszámolások ellenére a rendületlenül növekvő cégszám ezt a tendenciát erősíti meg.   

A jelenlegi rendszer semmilyen módon nem szankcionálja a cégeket folyamatosan bedöntőket, az állam mindössze az éves beszámoló leadását elmulasztók esetében fékezi meg a korlátlan cégalapítást. Itt ugyanis, ha a mérleg leadása miatt kényszer-végelszámolással megszüntetnek egy társaságot, akkor 5 évig nem alakíthat a tulajdonos újat, vagy nem lehet tisztségviselő más cégben. Keleti József, a Dun & Bradstreet (D&B) ügyvezető igazgatója arra hívja fel figyelmet, hogy sajnos ma Magyarországon nincs olyan intézkedés, ami a több céget fizetésképtelenné tevő tulajdonosokat bizonyos időre megfékezné a cégalapításban, ezért nemcsak a cégek aktuális adatait érdemes ellenőrizni, hanem a tulajdonosok, vezetők korábbi cégkapcsolatait is.

Az elmúlt egy évben csupán a textilipar és a nemfém ásványi termék gyártása és a papíripar területén csökkent az aktív társas vállalkozások száma, míg a pénzügyi, biztosítási tevékenységgel foglalkozó cégek aránya több mint 10 százalékkal nőtt.



Tevékenységi besorolás alapján a legtöbb magyar cég szakmai, tudományos, műszaki tevékenység alá van bejegyezve (ide tartoznak többek között a tanácsadás, könyvelés, piackutatás, fordítás területén tevékenykedő cégek). A harmadik legnagyobb iparág az építőipar, ebben a szektorban gyakorlatilag már megállt a cégszám-bővülés, míg más iparágakban évről évre általában 4-5 százalékkal több cég tevékenykedik.  Meglepő, hogy a gépjármű- és motorkerékpár-kereskedelemmel és javítással foglalkozó vállalkozások – a köztudottan lecsökkent kereslet ellenére is – az elmúlt évben is 4 százalék cégbővülést produkáltak.

Vízfejű ország

A legnagyobb cégszám-növekedés Pest megyében (5,48 %) és Budapesten (3,23 %) történt. Emellett csupán Vas, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar megyében nőtt a cégek szám 2 százalékot meghaladó mértékben.  Van olyan megye, ahol csökkent a cégek száma; Nógrád megyében 2,09 százalékkal kevesebb cég működött 2011 első félévében, mint előtte egy évvel.
 
Fizetési határidők, fizetési késedelmek

Az átlagos fizetési határidő az elmúlt 6 hónapban 28 nap, míg 2010 azonos időszakában még közel 31 nap volt, derül ki a D&B partnerségen és ingyenes csatlakozáson alapuló DunTradeŽ, fizetési tapasztalat programjának adataiból. 2011 első félévében a számlák 55 százalékát határidőben kifizették a cégek, míg egy évvel korábban csupán a kiállított számlák 51 százaléka került határidőben kiegyenlítésre. A fizetési morált jelző mutatószámok javulása bizakodásra ad okot, a gazdaság stabilizálódásnak jele a fizetési késedelmek csökkenése (ami ma Magyarországon átlagosan 21 nap körül mozog), illetve  az, hogy a cégek nagyobb arányban egyenlítik ki időben számláikat.

Ha építőipari vagy papíripari cég számára állítunk ki számlát, itt kell a legtöbbet várni, hogy pénzünkhöz jussunk. A papíripar nem a legnagyobb fizetési késedelmekkel emelkedik ki a sorból, hanem extrém magas (átlagosan 48 napos) fizetési határidőivel. Ez a jobbik eset, itt ugyanis a számla kiállításakor kalkulálható, hogy mikor folyik be a kiszámlázott összeg, míg a nagy késedelem esetén nem kalkulálható a számlakiegyenlítés ideje. Az építőipar és az ingatlanügyletek szektorokban a fizetési késedelem is kiemelkedően magas. A gépjármű kereskedelem szereplői nem szerepelnek a legrosszabban fizetők listáján, de baljós jel, hogy 2011 első félévére 10 nappal – 45 napra – nőtt az átlagos pénzhez jutási idő az egy évvel ezelőtti állapothoz képest.

Fizetésképtelenségi eljárások, szektoriális kockázatok

A cégek bedőlési, fizetésképtelenségi aránya az elmúlt egy évben jelentősen megnövekedett, a cégek 3,29 százaléka szűnt meg fizetésképtelenség miatt, míg egy évvel korábban csak 2,99 %-uk. 2011 első félévében az előző év azonos időszakához képest, nemcsak a felszámolási eljárások és csődeljárások aránya ugrott meg, hanem a végelszámolások száma is jelentősen nőtt. Végelszámolás esetén ugyan a tulajdonos saját döntése, és nem a hitelezők külső kényszere, hogy nem folytatja tovább tevékenységét, de a végelszámolások első féléves 52 százalékos növekedése arra utal, hogy a tavalyinál jóval több cég döntött úgy, nem éri meg tevékenységégét folytatnia. A végelszámolások számának ilyen mértékű növekedése a 2010-es év első félévéhez képest azért is meglepő, mert a felszámolások száma az előző év első félévéhez képest idén „csak” 13 százalékkal nőtt.

Mi várható az év hátralévő részében?

A cégmegszűnések kiugróan magas száma óvatosságra inti a cégvilágot. Minden eddigieknél jobban célszerű utánanézni az üzleti partnereknek, mivel az elmúlt fél évben átlagosan 100 cég szűnt meg naponta fizetésképtelenség miatt. A felszámolás alá került vállalatok esetében pedig a hitelezők nagy valószínűséggel nem jutnak pénzükhöz, ezért egy nagy kintlévőség elbukása a hitelező cég fizetőképességét is veszélyeztetheti és láncreakcióként tovább nőhet a bedőlő cégek száma.

A fizetési fegyelmet mutató számok ennek ellenére bizakodásra adnak okot. A fizetési késedelmek és a nagyobb arányú határidőben történő számlakiegyenlítés arra utal, hogy ugyan a cégbezárások száma nő, de a talpon maradó cégek fizetési késedelme csökken, azaz egy kisebb, de stabilabb cégszerkezet felé közelít. A gazdaság lassú javulásának jele még a D&B Failure Score stabilizálódása az elmúlt hónapokban, mely mutató azt jelzi előre, hogy a cégek milyen valószínűséggel kerülnek fizetésképtelenségi eljárás alá a következő 12 hónapban.

Privátbankár - Zsiborás Gergő

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG