1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Sokan azt hiszik, hogy a tojás annál jobb, minél nagyobb, és minél sötétebb a sárgája - pedig a minőséget ezek a tényezők gyakorlatilag egyáltalán nem befolyásolják
Sokan azt hiszik, hogy a tojás annál jobb, minél nagyobb és minél sötétebb a sárgája - pedig a minőséget ezek a tényezők gyakorlatilag egyáltalán nem befolyásolják. Ha ketreces tartásból származó tojást veszünk, inkább a lelkiismeretünkkel kell elszámolnunk - a tojás minőségét a tartás módja nem befolyásolja. Dr. Molnár Györgyi, a Baromfi Termék Tanács berkein belül működő Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének titkára a Privátbankár.hu megkeresésére elmondta: komoly válságot él meg a hazai tojáságazat, a termelők a túlélésért küzdenek

Túltermelés jellemzi az étkezési tojás piacát Európában - mondta el Dr. Molnár Györgyi. A nagyobb országok belföldi piacaikon tudják tartani a piaci árakat, hogy a termelők ne "fulladjanak bele" a megtermelt tojásba. Ami azonban fölösleg, azt nagyon olcsón megpróbálják minél hamarabb kijuttatni az országból, éppen a hazai árak védelmében - így próbálják megoldani, hogy ne csak a fogyasztó, hanem a termelő is jól járjon. Magyarországon tavaly húsvét óta rendkívül alacsony a termelői ár: ennek oka a nagy mennyiségű, külföldről érkező, sokszor S-es méretű tojás, amely a nagy áruházláncok akciós kínálatában gyakran szerepel - különösen jól megfigyelhető ez a húsvét előtti időszakban.

Az áruházakban 30 forint körül árulják a tojást (ha éppen nincs akció), miközben a termelők legfeljebb 14-15 forintot kapnak darabjáért. A magyar piac jellemzően önellátásra rendezkedett be, a megtermelt mennyiség korábban a hazai piacon el is kelt. Az uniós csatlakozásunk óta keresik az exportlehetőségeket a termelők, jelenleg 10-15 százalék körül van a kivitel aránya.

Számít, hogy hogy élnek a tyúkok?

Ha magyar terméket akarunk venni, érdemes alaposan megnézni a dobozt és magát a tojást is. A dobozon többek között fel kell tüntetni azt is, hogy ki a forgalmazó, milyen minőségi osztályba tartozik a tojás, és meddig fogyasztható - ezt azonban bizonyos csomagolóanyagok esetén felbontás nélkül nem mindig tudják megállapítani a vásárlók. A piacokon előfordul az is, hogy a 30-as tálcákról árult tojás olyan dobozba kerül, ami éppen kéznél van - ilyen esetben is biztosítani kell azonban, hogy a vevő tájékozódhasson a termelő személyéről illetve a tojással kapcsolatos információkról.

A tojásokra kötelező rápecsételni egy kódsort, ami szintén számos információt hordozhat a vevők számára. Az első szám a tojó tyúkok tartásának módjára utal, 0 és 3 közötti értéke lehet. A számok jelentése:

0 - Biotartásban termelt tojás
1 - Szabad tartásban termelt tojás
2 - Alternatív tartásban termelt tojás
3 - Ketreces tartásból származó tojás

Ez az információ tehát azt takarja, hogy milyen körülmények között él az állat, illetve a biotojás esetében utal a takarmány összetételére, az alkalmazott állategészségügyi megoldásokra is. A 3-as kód nem sok mozgásteret enged meg a tyúkoknak: egy adott méretű ketrecben üldögél 4-5 állat, gyakorlatilag mozdulatlanságra kárhoztatva. 2012-től az Európai Unió már nem engedélyezi ezt az - egyébként legolcsóbb - tartási módot, csak új, állatbarát ketrecben lehet majd tyúkokat tartani.

A boltokban a tyúktojáson kívül legfeljebb fürjtojással találkozhatunk. Dr. Molnár Györgyi szerint már régen nem forgalmaznak Magyarországon kacsa- és libatojást; a gyakran előforduló szalmonellás eseteket elégelte meg a hatóság a szabályozás szigorításakor.

A 2-es kódú tojások mélyalmos vagy voliere istállós tartásban élő tyúkoktól származnak. Ilyen esetben már van némi mozgástere az állatoknak, az istállón belül szabadon mozoghatnak és kapirgálhatnak. A klasszikus tanyasi tartást az 1-es kód jelöli, az állatok ilyenkor nem csak az istállóban, hanem  a szabadban, az udvarban is csipegethetnek, kapirgálhatnak.

A tojáson lévő kód következő karakterei a származási országot jelölik (HU: Magyarország, PL: Lengyelország, stb.), a további számok pedig a termelés körzetét illetve a termelőt azonosítják.

Dr. Molnár Györgyi elmondta: a tojás minőségét igazából a tartás módja nem befolyásolja. Ez az információ a vevőnek szól, mindenki eldöntheti, hogy hajlandó-e az állatok számára kedvezőbb tartási módok magasabb költségeit a tojás árában megfizetni. A minőség, a beltartalom egyedül a takarmánytól függ.

Nem a méret a lényeg - a kedves vevőn múlik, milyen színű a sárga

A tojás mérete sem befolyásolja a minőséget: nem lehet azt mondani, hogy a nagyobb jobb, vagy a kisebb silányabb. Általában a receptek a közepes méretű, M-es tojásokkal számolnak, előfordulhat tehát, hogy csak látszólag spórolunk az olcsóbb termékkel, hiszen többet kell felhasználnunk belőle. A méret a tyúk különböző életszakaszaiban eltérő: amikor az állat elkezd "termelni", néhány héten keresztül kisebbeket tojik. Amikor az állat eléri a teljes fejlettségi szintet, többnyire átlagos, M-es tojásokat tojik, ahogy öregszik, úgy nő a valószínűsége a nagyobb méretű tojások előfordulásának. Az idő múltával a tojás héja is valamelyest vékonyodik.

Az Európai Bizottság 557/2007/EK rendelete a tojásra vonatkozó forgalmi előírásokról szól. A méret-besorolás az alábbiak szerint történik:

XL – nagyon nagy: legalább 73 g
L – nagy: 63 g-tól 73 g-ig
M – közepes: 53 g-tól 63 g-ig
S – kicsi: legfeljebb 53 g

Sokan a tojás sárgájának színe alapján próbálnak következtetéseket levonni a minőséggel kapcsolatban: mivel a háziasszonyok a narancsosabb sárgájú tojásokat kedvelik, a termelők a takarmánnyal így igyekeznek "beállítani" a megfelelő árnyalatot. Paprikával, a büdöske virágával például jól színezhető a sárgája - tápanyag szempontjából ennek tehát nincs jelentősége.

Ugyanígy a tojáshéj színe is csupán megszokás kérdése: mivel mi magyarok a barnás héjút szeretjük, a termelők ilyet termelnek - Németországban például a fehér a megszokott, így ott inkább ezt találjuk meg a boltok polcain.

Ha már kiválasztottuk és megvásároltuk a tojást, érdemes a megfelelő tárolásra is odafigyelni. Nem feltétlenül kell hűtőbe rakni a dobozokat, elegendő egy hűvös helyet keresni, ha azonban hűtőbe tesszük, tovább megőrzi minőségét. A lejárati idő a csomagoláson olvasható, alapvetően 28 nap eltarthatósággal lehet számolni.

Tojásban az egészség: cél az évi 300 darab

Európai viszonylatban még mindig jól állunk az egy főre eső tojásfogyasztás tekintetében, a trend azonban csökkenést mutat. A KSH 2008-as felmérése szerint fejenként évente 261 darab az átlagos tojásfogyasztás Magyaroszágon, korábban viszont 280-as értéket is mért a statisztikai hivatal.

A tojás abszolút egészséges étel: a szakember szerint C-vitaminon és rostokon kívül minden alapvető fontosságú tápanyag megtalálható benne, fehérjeösszetétele az anyatejével vetekszik. Egy, a tojással kapcsolatos kutatásokat végző belgyógyász professzor véleménye szerint az lenne az optimális, ha minden második nap három tojást elfogyasztanánk. Ez évente 500-nál is több tojás bekebelezését jelentené; Dr. Molnár Györgyi szerint azonban már az évi 300 darabos átlagos fejenkénti fogyasztással is meg lehetnénk elégedve.

Tojásonként 4 forintos veszteség

A tojásfogyasztás népszerűsítése érdekében a Tojásszövetség rendszeresen pályázik marketingcélokra elkölthető pénzekre. Az állami források azonban idén elapadni látszanak, saját forrásokat pedig a jellemzően durván veszteséges működés mellett nem tudnak kigazdálkodni a termelők. A 14-15 forintos átvételi árral szemben 18-18,5 forintos előállítási költség áll: ez azt jelenti, hogy minden egyes tojáson durván 4 forintot buknak a termelők.


A tojás árának alakulása három áruházlánc adatai alapján.
Forrás: Privátbankár Árkosár

A felvásárlási árak jó ideje nem emelkednek, a takarmány és az energia ára viszont annál inkább. A termelők jelenleg a túlélésre, a nehéz időszak átvészelésére játszanak, ezt alaposan megnehezíti a ketrecek lecserélésére irányuló uniós intézkedés. A jelentős költséggel járó kötelező fejlesztés nem csak a magyar termelők problémája: egész Európában gondot okoz az átállás finanszírozása. Nem túl fényesek a tojáságazat kilátásai, jelenleg nem látjuk az alagút végét - mondta el a Tojásszövetség titkára.

Privátbankár - Gáspár András

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG