5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Mind az öt parlamenti frakció támogatja a kívánt gyermekek megszületését célzó intézkedéseket. Van, aki az egykulcsos adó megszüntetését szeretné mellé, más szerint sokkal több támogatást kellene adni a lombikbébi-programokra. A siralmas magyar bérekről viszont kevés szó esett.

Mind az öt, frakcióval rendelkező parlamenti párt között egyetértés van abban, hogy akár kormányon, akár ellenzékből támogatni kell az Országgyűlésben a népesség növelését célzó családpolitikai javaslatokat – írja az MTI. A frakciók a családok napja alkalmából megerősítették meg két évvel korábbi, akkor írásban is rögzített nyilatkozatukat, és kerekasztal-beszélgetést folytattak.

A nyilatkozatot eredetileg 2013 januárjában írta alá az öt frakció vezetője. Ez egyebek mellett kimondja: "alapvető célkitűzésünk, hogy olyan körülményeket teremtsünk, amelyben azok a fiatalok, akik több gyermeket szeretnének, mint ahányat vállalnak, biztonsággal alapíthassanak családot, miközben karrierjüket is építhetik".

Melyik adórendszer támogatja a gyerekvállalást?

Az aláírók támogatják "a gyermekvállalást ösztönző adórendszert, a fiatalok lakhatási problémáinak megoldását". Az aláírók elismerik, hogy alapvető cél a kisgyermekes szülőket, elsősorban "az édesanyákat érintő negatív diszkrimináció felszámolása, a munkahelyek megteremtése a fiatal szülők számára, a gyerekvállalást támogató gazdasági és társadalmi környezet létrehozása".

Az ellenzéki pártok képviselői közül ugyanakkor többen is a jelenlegi egykulcsos adórendszer megváltoztatásának szükségességéről beszéltek, továbbá konkrét javaslatokat is tettek.

Diszkriminálják a gyerekek 42 százalékát?

Az MSZP szerint fontos lenne, hogy a kormány ugyanúgy kezelje a házasságban élőket, mint az élettársakat, szerinte ugyanis jelenleg utóbbiakat bünteti az adórendszer. A gyerekek 42 százaléka élettársi viszonyból születik, ezért nem kellene különbséget tenni a házastársi és az élettársi kapcsolatból született gyerekek között, hiszen fontos elv, hogy minden gyermek egyforma.

Az MSZP szerint a meddőségi problémával nem foglalkozik eléggé hangsúlyosan a kormány, pedig – csak a hivatalos statisztika szerint is – 200 ezer pár küzd ezzel. Szerintük a meddőség kezelésére a kormány nem szánhat elég pénzt. Évente mintegy hatezer gyermek születik a lombikbébiprogramban, de szakmai vélemények szerint ennek akár a duplája is lehetne, ha több támogatást adnának rá.

A nők ne keressenek kevesebbet

A Jobbik költségvetési javaslatot nyújtott be a meddőségi kezelések nagyobb támogatására, azt MSZP-s képviselők is támogatták, a kormánypártok azonban nem szavazták meg. A Jobbik szerint ki kellene mondania minden pártnak, hogy ma Magyarország legnagyobb problémája a népességfogyás. Több javaslatot is tett, így például azt, hogy a családi pótlékot tovább folyósítsák, valamint hogy a családtámogatások őrizzék meg a reálértéküket.

Tovább is van...

Nézegessen infografikákat arról itt>>>, hol állunk Európában például a szülési szabadság hosszát, vagy a szabadság alatti járandóságot tekintve.

Az LMP szerint ahhoz, hogy a tervezett gyermekek megszülethessenek, több változtatásra is szükség lenne, így például arra, hogy a nők és férfiak bérezése között ne legyen különbség, biztosítsák a három évesnél fiatalabb gyereket nevelő anyák számára a rugalmas munkavégzést, jogszabályban rögzítsék újra, hogy a három évesnél fiatalabb gyereket nevelő anyáknak nem lehet felmondani.

A kormányzat elégedett saját intézkedéseivel

Kormányzati pozícióban a párt első intézkedése az lenne, hogy emelné a bölcsődei dolgozók bérét. A családoktól nem vennének el egy fillért sem, de az egykulcsos adó helyett progresszív adózást vezetnének be. (A progresszív adózás esetén egyre magasabb jövedelemhez egyre magasabb adókulcs tartozik.)

A Fidesz szerint a gyed extra elfogadásakor viszonylag nagy egyetértés volt a parlamentben. Azok a nyugat-európai országok sikeresek, ahol össze lehet egyeztetni a munkavállalást a családi élettel, a gyerekvállalással. A párt szerint a rendszerváltás óta most a legnagyobb a dolgozó nők száma, és dicsérték saját korábbi intézkedéseiket.

(A munkába visszatérő anyák 2016 januárjától már a gyermekük hat hónapos korától igénybe vehetik a gyed extrát – tudósítottunk róla pénteken.)

Kommentár: Éppen csak a lényeg hiányzik?

AZ MTI tudósítása alapján úgy tűnik, mintha a pártok csak a lényegről nem beszéltek volna, bár a „a gyerekvállalást támogató gazdasági és társadalmi környezet” kifejezésbe ez a probléma is belefér: családi pótlék ide, gyed oda, szja-kedvezmény amoda, aki ma gyermeket vállal, komoly jövedelem-kiesésnek és létbizonytalanságnak teszi ki magát.

Ha például az apa munka nélkül marad, három hónapig nevetségesen alacsony, majd pedig nulla munkanélküli ellátást kap, és hiába kap gyedet közben az anya, a család nagy bajba kerül. Főleg, ha hitele is van, akár forintban, akár devizában. (Mennyibe kerül egy gyerek? – vizsgáltuk meg nemrég a kérdést.) A minimálbér vagy a közmunka bére egyszerre siralmas és nevetséges.

A családtámogatások sokak számára fontosak és jelentősnek nevezhetőek, az alapvető probléma azonban, hogy a magyarországi bérek rendkívül alacsonyak, Európában az egyik legalacsonyabbak. Az állandóan változó, időnként egész gazdasági ágazatokat felkavaró kormányzati intézkedések pedig folyamatos létbizonytalanságot okoznak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG