1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Vannak olyan esetek, amikor az adósnak kedvező döntés születik, de gyakran, amikor az ügyfeleknek ad igazat a bíróság a bankkal szemben, még akkor is az ügyfél kerül rossz helyzetbe, el lehet azonban érni a szerződés fenntartása mellett az adós számára valamivel kedvezőbb pozíciót is.
Kirovó és lerovó pénznemFontos a kirovó és a lerovó pénznem fogalma ezekben az ügyekben. A kirovó pénznem, amiben megállapítják a tartozást, a lerovó pénznem az, amelyben a pénzösszegtartozást ténylegesen teljesíteni kell.

Virtuális hitel? Színlelt szerződés?

A devizaalapú hitelperekben általában több érvrendszer is fel szokott merülni, az egyik ilyen a színlelt szerződéssel illetve a virtuális devizahitelezéssel történő érvelés. Ebben az esetben azt kritizálják, hogy az ügylet mögött valójában nem állt deviza.

A devizaalapú hitel lényege az, hogy az ügyfélnek forintra van szüksége, a bank olcsó devizaforráshoz jut és ezt kedvező - legalábbis a forint hitelnél jobb - kamattal kínálja az ügyfeleknek, de ettől a szerződés nem színlelt, és a hitelezésben megjelenő deviza nem virtuális. Az ügyfelek az alacsony kamatok előnyeit élvezték, de az árfolyam és egyéb változások kockázatát vállalták, tehát a szerződés hátrányait is vállalniuk kellett - még ha erre nem is a legmegfelelőbb módon hívták fel a figyelmüket (de erről később).

Tisztességtelen eljárás és az egyoldalú szerződésmódosítás

A devizahitelek törlesztésének nagymértékű emelkedése miatt uzsorakamathoz szokták hasonlítani, de igaz-e ez és mit jelent a tisztességtelenség? Uzsoráról semmiképpen nem beszélhetünk, mert a hitel kondícióinak meghatározása nem a másik fél helyzetének kihasználásával történik. A jog szerint akkor tisztességtelen a hitelszerződés, ha az indokolatlan és egyoldalú előnyt jelent az egyik félnek, nem kiszámítható, és nem érthető. Ugyanez vonatkozik az egyoldalú szerződésmódosításra a bank részéről. Ennél az érvelésénél tehát ezeket a szempontokat vizsgálja meg a bíróság.

A jelenleg is folyó, a Kúria előtt lévő ügyben a vita egyik tárgya például éppen az érthetőség, kérdés ugyanis, hogy ez nyelvtani érthetőséget jelent, vagy azt is feltételezik, hogy az ügyfél érti a gazdasági, pénzügyi következményeit is a hitelszerződésnek.

A Kúria döntésére váró konkrét esetről hamarosan külön cikket jelentetünk meg. Ha addig kérdése merül fel az üggyel vagy a témával kapcsolatban, keresse szakértőnket a szakerto@privatbankar.hu e-mail címen.


A jogvitáknak gyakori része az egyoldalú szerződésmódosítás is, mint a perek tárgya. Ezt sem egyszerű eldönteni, mert ami az ügyfélnél költségként jelentkezik, azt gyakran olyan külső tényezők irányítják, melyekre a hosszú futamidő miatt is szükség lehet. Egy lakásvásárlásnál a törlesztés akár 20-25 év lehet, ez alatt olyan piaci változások lehetnek, amelyek az adósnál költségként jelennek meg. Kérdés tehát az is, hogy mi számít egyoldalú változtatásnak, és mi az, ami a szerződésben megállapított változó kamatozás miatt, a piaci változások függvényében önállóan következik be.

Az árfolyamrés kérdése

Gyakori érvrendszer és a most nagy érdeklődést kiváltott ügyben is részben erről folyik a jogvita, de mi is az az árfolyamrés? Ennek lényege, hogy az ügyfelek az eladási áron veszik fel a hitelt, de vételi áron törlesztik. Kérdés, hogy ez jogszerű-e és ha igen, akkor a különbség, vagyis az árfolyamrés mértéke - amit a bank határoz meg - mekkora lehet?

A különbség meghatározásánál az is felmerül, hogy az költségként jelenik-e meg vagy valamilyen banktechnikai magyarázata van? Ez azért nehéz kérdés, mert az ügyfél részéről mindenképpen költségként, többlet kiadásként jelenik meg az árfolyamkülönbség összege - mondta Istvanovics Éva, ügyvéd.

Ha a szerződésnek egy-egy részével van probléma, akkor a perben a bíróság csak azt a részt semmisítheti meg, nem az egész szerződést. Ez csak abban az esetben történik meg, ha az egész szerződés értelmezhetetlenné válik egy ilyen hiba miatt. Ha az egyoldalú módosítás jogszerűtlen, csak a vonatkozó részt állítják vissza, és ilyenkor az ügyfél jól is járhat, de egy teljes semmisség esetén szinte biztos, hogy még rosszabb helyzetbe kerül az adós.

Mi történik, ha semmis a szerződés vagy annak egy része?

A Kúria előtt lévő ügyben az árfolyamrés a szerződésben nem jelenik meg, csak a teljes hiteldíj mutatóban (THM), pedig a szerződésben is kötelező lenne. Az üggyel az a probléma, hogy ha ezt a részt semmisnek találja a bíróság, az eredeti szerződés értelmezhetetlenné válik, ami az egész semmisségét is jelentheti. A szerződés megsemmisítése és az eredeti állapot visszaállítása az adósnak nagyon nehéz lehet, ilyenkor ugyanis vissza kell fizetni a teljes tőkét és a kamatokat, sőt a per alatt összegyűlt késedelmi kamatokat is - mondta Istvanovics Éva a Privátbankár kérdésére.

Az külön kérdés, hogy a kamatot hogyan állapítják meg, ha például mai árfolyamon, az különösen nagy teher lehet, de ha a felvett árfolyamon, az sokkal jobb helyzetet teremt, de egyben megfizetni a teljes összeget szintén nagy teher lehet az adósnak. Előfordulhat az is, hogy egy köztes árfolyamot határoz meg a bíróság, ahol a bank és az ügyfél közösen viselik az árfolyamváltozás terhét, körülbelül úgy, mint a végtörlesztésnél.

Éppen ezért a Kúria előtt lévő ügyben a semmisség kimondása mellett azt is kérték, hogy a Kúria ne az eredeti állapot helyreállításáról rendelkezzen, mert az aránytalan jogkövetkezményt jelentene.

Amennyiben nem az egész szerződés válik semmissé, a szerződés tovább él, ha a megsemmisített rész nélkül is teljesíthető.

A legjobb forgatókönyv tehát, ha az adósnak per közben sikerül megegyezni a bankkal és megszüntetik a pert, ez történik egyébként az esetek egyre növekvő részében - mondta Istvanovics. Az elsőfokon meghozott ítélet után másodfokra lehet vinni az ügyet, ha az itteni jogerős ítélet valamelyik fél felül akarja vizsgáltatni, a Kúriához fordulhat. Innentől azonban nem sok lehetőség van további jogorvoslatra. Ezért is, és a társadalmi és jogi hatása miatt is, fontos az éppen futó devizahiteles ügy.

Mi történik az ingatlannal, ha arra szól a hitel?

A hitelszerződések jellemzője, hogy ingatlanfedezet áll első helyen a biztosítékok sorában a készfizető kezesek mellett. Az adós akár a teljes hitelösszeg azonnali visszafizetésére is kötelezhető, de ha ezzel nem rendelkezik, akkor az ingatlant el kell adni - még akkor is, ha az a család egyetlen lakóingatlana.

Ilyenkor a legjobb eset, ha az adós maga értékesítheti a lakást meghatározott idő alatt, de ha ez nem sikerül határidőre, a bank elárverezheti az ingatlant, amire a sürgősség miatt csak gyakran nyomott áron kerülhet sor. Ilyen helyzetben még az is a előnyösebb, ha a bank és az adós a  közösen értékesítésben állapodik meg - mondta az ügyvéd.

Összegezhetjük, hogy a semmisség kimondása nem kedvező az ügyfél számára, viszont el lehet érni a szerződés fenntartása mellett az adós számára valamivel kedvezőbb pozíciót, és esetleg el lehet kerülni az ingatlan elvesztését – nyilatkozta a szakértő a Privátbankárnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG