4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Azt szeretnék, ha minden magyar településen azonos pénzügyi szolgáltatásokhoz férnének hozzá az emberek. Agrárbankot csinálnak a posták és a takarékok hálózatából.

Hogy alakul át az állami bankszektor?

Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára a Napi Gazdaság vállalkozói konferenciáján elmondta: az állami tulajdonban lévő pénzügyi intézmények révén szeretnék elérni, hogy minden településen azonos szolgáltatások legyenek elérhetőek az embereknek és a vállalkozásoknak. Ennek érdekében került sor arra, hogy az államtitkárság irányítása alá került a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), a Posta és - szavai szerint - a Magyar Fejlesztési Bank által vezényelt takarékszövetkezeti integráció. A döntés indokoltságát Németh Lászlóné azzal támasztotta alá, hogy az MFB programok kihasználtsága nem volt megfelelő a refinanszírozási termékek nem voltak eléggé keresettek. A takarékokhoz pedig azért kellett hozzányúlni, mert piacot vesztettek, ráadásul sajnálatos esetek mutatták meg, hogy összehangoltabb, egységesebb irányításra van szükség. Emellett mind a takarékok, mind a posta esetében cél volt, hogy megőrizzék a tradíciókat.

Agrárbank a postán

Az elmúlt években folyamatosan napirenden volt az agrárbank szükségessége. A kormány most úgy véli, hogy a posta és a takarékok hálózata maradéktalanul alkalmas arra, hogy ezt az igényt kielégítse. Az MFB kapcsán az államtitkár szerint hiba volt a Konzumbank hálózatának feladása, a helyi jelenlétet - az elmúlt 4 év megmutatta - a kereskedelmi bankokon alapuló refinanszírozás nem képes biztosítani.

Mit csinál az új MFB?

Az elkövetkező időszakban az MFB-nél jelentős átalakulás zajlik majd - annak ellenére, hogy pusztán a számai jók - bankszinten 5,4, csoportszinten 10,2 milliárdos adózott eredményt realizált. A portfolió átalakul, több olyan terület, ahol tulajdonosi jog az MFB-nél volt átkerülnek az igazgatás más oldalára. A bank termékgyárrá válik - tőke-, hitel- és garanciatermékek készülnek majd, amelyek a bankon és stratégiai partnereken keresztül kerülnek majd el a vállalkozásokhoz - mondta Németh Lászlóné. A refinanszírozási programok és a kapcsolatrendszer megmarad majd a kereskedelmi bankokkal, ám a takarékszövetkezetekkel és a postával való kapcsolat felerősödik. A bank közvetlenül a nagyhitelekkel foglalkozik majd.

Csak finanszíroz gázügyben az MFB

Azzal kapcsolatban, hogy a gázkereskeskedelmbe mennyire kapcsolódik be az MFB, az államtitkár pontosított: nem az MVM szerepét veszi át a bank, hanem a szükséges források biztosításában lesz szerepe.

Mit lesz a Magyar Postával?

A Posta is erősíti szerepét - ennek jele a Díjbeszedőben és a Díjnetben szerzett tulajdon, illetve az saját értékpapír-szolgáltató megalapítása. Az elképzelt stratégia a csomaglogisztika és a pénzügyi szolgáltatások terén lát kitörési lehetőségeket.

Az állami támogatást csak az új takarékszövetkezeti integráció kapja

A takarékszövetkezeti integrációs törvénnyel kapcsolatban az államtitkár annak a véleményének adott hangot, hogy ma már mind többen látják be, hogy a törvény a szektor számára elkerülhetetlen változásokat alapozott meg.A 136 milliárdos állami támogatás az integráció lezárulta után biztosítja majd a biztonságot az új intézményrendszernek - kiegészítve a korábbi intézményvédelmi pénzekkel. (Az új integrációból kizártak ebből nem részesedhetnek.) Ez a garanciaközösség a biztonságon túl a nagyhitel-korlátok enyhülését jelenti majd - mondta Németh Lászlóné.

A takarékok átvizsgálása lezárult, az értékelés még zajlik, egyelőre 35 takarék tudott belépni az egyetemes felelősségvállalási körbe, az év végéig alakul ki a végső kör - mondta az államtitkár. A benn lévő takarékok egységes termékstruktúra mellett összehangoltan tudnak majd működni. Ugyanakkor - külön kezdeményezés nélkül - látható, hogy az integrált takarékok további egyesülési hulláma indult meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
Pénzügyi szektor Kutatás érkezett, erre számítanak a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 12:51
Inkább csak hosszabb távon derűláótak a magyar nagyvállalatok. 
Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
Pénzügyi szektor Kgfb: visszafogottabb drágulásról szólnak az adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 15:50
Lassulás a kötelező biztosításoknál. 
Pénzügyi szektor Miben új a családi vagyonkezelés, amivel most rukkolt elő az Apelso?
Bózsó Péter | 2024. február 23. 07:53
Eddig általában vagyonkezelésről beszéltek az iparág cégjei, most családi változatával kíván piacot szerezni az Apelso, mégpedig a felső tízezer családot célozva. Miben új ez?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG