7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Versenysemleges környezetben bárkivel versenyezni tudunk - jelentette ki Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója. A pénzintézet komoly költségcsökkentésbe kezd szinte minden piacon, van ahol fiókokat zár be, van ahol IT-t fejleszt - viszont a veszteséges év ellenére osztalékot fizet.

Az OTP Bank tartja az ígéretét: osztalékot fog fizetni a 2014-es teljesítmény után is, az osztalék mértéke részvényenként 146 forint lesz, ami 3,4 százalékos hozamszintet biztosít majd. Ez megegyezik a tavalyi szinttel és igen szép a jelenlegi kamatkörnyezetben – jelentette be Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója a bank sajtótájékoztatóján.

Dicséret Matolcsynak

Az OTP az idén arra számít, hogy azokban az országokban, ahol jelen van, marzscsökkenés mellett jövedelembővülés következik be. Csányi Sándor szerint Romániában és Horvátországban még nem látható, hogy milyen döntés születik a svájci frank hitelek kapcsán, épp ezért itt még átmeneti bizonytalanságok lehetnek. A bankvezető a tájékoztató keretében gratulált Matolcsy Györgynek a forintosítás tavaly novemberi végigviteléért – szavai szerint kezelhetetlen helyzettel szembesült volna a bankszektor januárban a svájci jegybank döntése okán.

A pénzintézet számára Bulgária évek óta az aranytojás, stabilan nyereséget termel, hasonlóan a többi, kisebb piachoz, ahol szintén nyereségesek a leánybankok. Az OTP román és horvát bankvásárlása sikeresnek mondható.

Ukrajnában a jövőt beárnyékolja a hrivnya árfolyamának beszakadása is, s bár a kijevi kormány megtette az IMF-által várt intézkedéseket, ám a politikai kockázat továbbra is komoly. Ukrajnában további fiókok bezárása várható, s akár a dolgozók létszámának megfeleződése is előfordulhat. Donyeck környékén 17 fiókból 15-öt kellett bezárni a krími egységek után.

Csányi Sándor szerint nagy szó, hogy – ismereteik szerint - egyedüli ukrajnai bankként az OTP tudta növelni – 9 százalékkal - betétállományát, azaz az ukrán ügyfelek – hasonlóan a magyarokhoz – bíznak az OTP-ben. Épp ezért a bank ott akar maradni Ukrajnában, ahol ugyanakkor a csoport kitettsége nem olyan óriás: a csoport hitelállományának 5,5, betétállományának 3 százaléka van Ukrajnában. A pénzintézet a privátbanki ügyfelek, a lakosság felső szegmense és a kkv-k felé fordul majd Ukrajnában. A másik komoly veszteséggel bíró érdekeltség esetében, Oroszországban bizonyos termékek kezelése megnehezült, ezért ezeket – pl. az úgynevezett POS-hitelek – értékesítése megszűnt. Itt is a kkv-k felé nyit majd a bank.

Új bank indul Oroszországban

A bank új online bankot fog indítani Oroszországban márciusban Touch Bank néven, az előzetes elemzések szerint Csányi Sándor szerint a legkorszerűbb online bank lesz majd a pénzintézet Oroszországban. A bank Oroszországban is költséget csökkent – fiókbezárások, dolgozók és ügynökök számának csökkentése várható.

Fontos hangsúlyozni, hogy minden leánybank – a kezdetben gyorsan növő ukrán leány kivételével - saját beszedett forrásainak kihelyezésével bővülhet csak. Az elmúlt hónapokban ugyanakkor az ukrán és az orosz banknak is alárendelt kölcsöntőkére volt szüksége. Ezek közül ugyanakkor az orosz lépés csak technikai, mivel ott a szabályozó emelte meg a fogyasztási hitelek tartalék-elvárását, ezért kellett 3 milliárd forintos alárendelt kölcsöntőkét biztosítani a banknak. Ugyanakkor korábbról 1,2 milliárd alárendelt kölcsöntőke járt le.

Mindkét országban kisebb lesz a veszteség a költségcsökkentő programok, a visszafogott aktivitás és az új innovatív termékeknek köszönhetően - jelezte Csányi Sándor Bencsik László vezérigazgató-helyettes mindehhez azt tette hozzá, hogy a bank az ukrán goodwillt teljesen leírta, Oroszországban az év végén a bank komoly mértékben csökkentette a bank értékét, de ez még mindig jelentősen a könyv szerinti érték felett áll. Ha a helyzet megköveteli, az orosz banknál is sor kerülhet goodwill-leírásra.

A banki költségek bizonyosan nem nőnek majd – jelezte a jövővel kapcsolatban az elnök-vezérigazgató. Elmondása szerint a magyar bankban digitális átalakulás zajlik majd, ami a folyamatok átdolgozásával jár majd. Összességében 160 programhelyet azonosítottak, ezek közül azok megvalósítása kerül előre, amelyek a leggyorsabban a legnagyobb megtakarítást hozzák a banknak, amely a fejlesztések révén Csányi szavai szerint megelőzi majd a versenytársakat.

A gyorsjelentés részleteivel kapcsolatban Bencsik László vezérigazgató-helyettes elmondta, az OTP összes bevételeinek nem várt csökkenését a rubel és a hrivnya drasztikus elértéktelenedésével lehet magyarázni. Oroszországban forintban számolva 14, rubelben számolva azonban csak 1, míg Ukrajnában forintban 28, hrivnyában ugyanakkor csak 3 százalékos volt a bevétel-mérséklődés.

A hitelállomány csoportszinten 6 százalékkal esett vissza, ezen belül Magyarországon a 12 százalékos visszaesés azért megtévesztő, mert benne szerepel a piacról konszolidációval kivezetett önkormányzati hitelállomány. A vállalati hitelek ennek nyomán elvben 20 százalékos esése, valójában 4 százalékos vállalati hitelállomány-bővülést jelent – emelte ki a vezérigazgató-helyettes.

A bank hitel/betét állománya 75 százalékra csökkent, ami a hitelállomány leépülése mellett a betétállomány minden piacon bekövetkezett növelésének volt köszönhető.

A nem teljesítő hitelek állománya 22 százalékra nőtt volna az előző negyedév 21,8 százalékához képest, ám a bank a már meg nem térülő – a legtöbb esetben 100 százalékban lefedezett – hiteleit leírta, ezzel az állomány 19,3 százalékra csökkent.

Ha szembejön”

Az akvizíciós lehetőségekkel kapcsolatban Csányi Sándor elmondta, Szlovéniában még érvényes az ajánlatuk, s bár a szlovén kormány az Apolló tőkebefektetési társasággal folyik, ám az OTP elutasítást még nem kapott. A bank egyelőre nem erőltet újabb akvizíciót, bár elég tartalékkal bírnak arra, hogy ha szembe jön egy kedvező lehetőség, akkor nem zárkóznak el tőle. Ám most a növekedés helyett a stabilitás fontos. A magyar piacon olyan növekedést produkál a bank, amelyhez nem kell akvizíció, de a Citi lakossági üzletágáért vélhetően elindulnak. A Sberbank esetében inkább a szlovák leányvállalat eladása iránt érdeklődhet a bank, de vizsgálni kell, hogy milyen hozzáadott értéket képvisel a bank.

Azzal a hírrel kapcsolatban, hogy a Buda-Cash-DBR ügy kapcsán ismét felmerült, hogy a Kincstár vezesse az önkormányzati számlákat, Csányi Sándor szerint kérdés, hogy a Kincstár képes lenne-e olyan szintű szolgáltatást nyújtani, mint a bankok. A hírek szerint a bankhoz annyi ügyfél jelentkezik át, hogy a pénzintézet vizsgálja, hogy az érintett régióban szombaton is nyitva tart.

A magyar bankrendszer stabil – mondta az OTP első embere. Szerinte a lakosság lassan rájön arra, hogy oda kell vinni a megtakarításokat, amelyek stabilak és valóban bankként működnek és nem olyan intézményekbe, amelyek csak úgy hívják magukat. Az OTP mindenképp támogatná a kockázatarányos ellenőrzési rendszer komoly mértékű megerősödését. A piac tisztulása a megbízható, stabil bankoknak komoly lehetőséget, jövedelmező új üzletet jelenthet – vélekedett a bankvezető.

Versenysemleges piacon bárkivel felvesszük a versenyt

Csányi Sándor örömét fejezte ki az Erste-EBRD-kormány megállapodás miatt, mivel ennek részeként jelentették be a bankadó csökkentését. Az OTP semmilyen versenytől nem retten vissza az olyan piacokon, ahol az állam nem avatkozik be a piacba – a magyar piacon is ilyen tiszta verseny lesz a jövőben – mondta az OTP elnök-vezérigazgatója.

Az agrárfinanszírozás kapcsán kissé más a helyzet, Csányi Sándor épp ezért levelet írt Lázár Jánosnak, hogy az OTP is szeretne csatlakozni a Nemzeti Pénzügyi Szolgáltató Központ koncepcióhoz. Az a terv, amely szerint a Magyar Fejlesztési Bank lesz a termékgyár és termékeit a takarékszövetkezetek és az FHB kínálhatná, megkérdőjelezi azt, hogy az MFB valóban fejlesztési bank-e és valóban versenysemleges-e a szabályozás – figyelmeztetett Csányi Sándor.

Ha az OTP diszkriminatív szabályozással találkozik, minden jogi fórumot kihasznál majd azért, hogy a szerinte jogsértő döntéseket megváltoztassa. Ez igaz a devizahiteles kúriai döntésre is, a bank vizsgálja a további jogi lehetőségeket – mondta el Csányi Sándor.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17230 17200 17550 -0,78% 0 0 5 542 831 390 HUF 2024-04-25 17:08:28
MOL 2998 2968 3014 +0,07% 0 0 1 262 943 364 HUF 2024-04-25 17:09:35
MTELEKOM 902 902 919 -4,25% 0 0 831 205 823 HUF 2024-04-25 17:08:53
RICHTER 9075 9030 9195 -0,27% 0 0 2 551 407 775 HUF 2024-04-25 17:05:30
OPUS 387 382 399 -2,27% 0 0 242 783 183 HUF 2024-04-25 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Felcsillan a szeme, hogyha megpillantja mennyiért vásárolhat eurót
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 18:31
Jó napja volt a forintnak. 
Részvény / Deviza / Áru Megvan, miért romlott el a hangulat Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 17:57
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 247,29 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 66 129,26 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Jól megemelték az OTP célárát, nagy pofont kapott a Facebook-anyavállalat
Eidenpenz József | 2024. április 25. 12:21
Az európai tőzsdék többnyire esnek, de a BUX index úgy tud emelkedni, hogy mind a négy vezető papír egyszerre tart felfelé. A forint tovább erősödget a kamatdöntés óta, az arany áresése megállt. Fordított pályát járt be a Tesla és a Meta. Óvakodjunk a bitcoinos csalásoktól.
Részvény / Deviza / Áru Legénykedik a forint csütörtök reggel!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 07:22
A forint árfolyama csütörtök reggelre erőre kapott a főbb devizákkal szemben a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Van egy rossz hírünk a forintról
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 19:01
Már megint lejjebb csúszott az árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Nagy Márton bejelentést tett a benzinárról, szárnyalt a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 17:44
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 437,29 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 66 376,55 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megrángatták a Molt az ársapka előtt, Musk felbeszélte a Teslát
Eidenpenz József | 2024. április 24. 12:21
Kedvező a hangulat a tőzsdéken, az amerikai gyorsjelentések is jók voltak és egy makroadat is reményt keltett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése inkább megnyugtatta a forintpiacot, az euró árfolyama enyhén esett. A pesszimista várakozásoknál is pocsékabbak lettek a Tesla számai, mégis emelkedni tudott. Letiltják a szankciók kikerülésére használt venezuelai kriptószámlákat.
Részvény / Deviza / Áru Félénk mosoly ülhet ki az arcára, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 07:27
A forint még mindig a 393-es szint felett cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Mit szólt a forint Matolcsy Györgyék döntéséhez?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 19:04
Délutánra erősödött a főbb devizákkal szemben a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Már most fáj a Molnak a kormány terve
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 18:11
Újra bevezethetik az ársapkát, a lépés a Mol-részvények keddi kereskedésére is hatott. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG