Hirdetés
Hirdetés

Megint száguld az amerikai tőzsde, húzópapír az OTP, de 310 felett van az euró

Eidenpenz József, 2017. április 05., 18:59

Nagyon erős foglalkoztatási adat érkezett az USA-ból, ami után fél százalékos pluszban vannak az amerikai tőzsdeindexek. Európában inkább vegyes a kép, főleg a német papírok süllyedtek. A BUX szépen teljesített, főleg az OTP miatt, a Richter pedig csúcsokat döntöget. A forint viszont gyengült, ismét 310 felett van az euró.

Egy kereskedő figyeli a zuhanó tőzsdei árfolyamokat a tajvani tőzsdén, miután kiderült: Nagy-Britanniában győztek a brexit-pártiak a népszavazáson. Fotó: EPA / David Chang
Egy kereskedő figyeli a zuhanó tőzsdei árfolyamokat a tajvani tőzsdén, miután kiderült: Nagy-Britanniában győztek a brexit-pártiak a népszavazáson. Fotó: EPA / David Chang

Számos hír és félelem befolyásolhatta ma is a tőzsdéket, például az újabb koreai rakétakísérlet, vagy Donald Trump heti programja és tervei. Az európai hangulatot talán a francia elnökválasztás jelentette bizonytalanság fogta vissza, annak ellenére, hogy a szélsőségesek győzelmének kicsi az esélye és a legújabb elnökjelölti tévévita után is csökkent.

Legnagyobbat azonban egy amerikai foglalkoztatási adat szólt (ADP). Eszerint a vártnál sok ezerrel több munkahelyet teremtett az amerikai magánszektor, ami felfelé mozdította a főbb óceánon túli tőzsdeindexeket. A Nasdaq és az S&P 500 fél százalékos, a Dow Jones ipari átlag 0,7 százalékos emelkedésben van, a Nasdaq még csak napon belül ugyan, de elérte történelmi csúcsát is.

Hirdetés

Négyből négyen felfelé

Nálunk a Richter van történelmi csúcson, a részvény újabb 0,8 százalékkal 6827-re emelkedett. A legnagyobb mértékben az OTP drágult, 0,5 százalékkal 8202-re. A bankrészvények voltak ugyanis a nap nyertesei külföldön is, az olajcégekkel karöltve. A Mol 1,3 százalékkal 20 460 forintra drágult, a Telekom 0,4 százalékkal 485-re. A BUX 1,4 százalékos emelkedése bőven rávert a többi európai mutatóra.

A forint viszont tovább gyengült, az euró 310,40-ig emelkedett, ami 60 filléres drágulás. A brókercégek is csak találgatják, hogy ez a rossz hazai lakossági fogyasztási adatnak, az MNB-nek, a CEU körüli kül- és belpolitikai feszültségeknek vagy valami másnak köszönhető.

Kötvényhozam fel, arany le

Hétfőn a forint legalább együtt gyengült a többi feltörekvő európai devizákkal, ma azonban már nem volt ilyen egyszerű a helyzet. A złoty és a román lej határozottan erősödött, bár a dél-afrikai rand és a török líra gyengült. (Dél-Afrikában politikai válság bontakozott ki az utóbbi napokban, Törökországban nemsokára bizonytalan kimenetelű népszavazást tartanak.)

Az olaj több mint egy százalékos pluszban is volt az új amerikai készletadatok nyomán, de ebből később visszavett kissé. Este 0,4-0,5 százalékos emelkedéssel a WTI 51,20, a Brent 54,40 dollár. A nemesfémek erősen esnek, vélhetően azért, mert a kamatemelési várakozások is erősödtek az amerikai makroadat miatt. Az amerikai államkötvények hozama erősen felfelé mozdult el.

Még több Molt vehetnek a külföldiek

Egy százalékkal emelkedett az RWE német energetikai holding árfolyama, miután felmerült, hogy eladná a magyarországi Mátrai Erőműben levő tulajdonrészét. Erről a Reuters tudósított.

Miután a CEZ a napokban eladta Mol részvényeinek jelentős részét, az MSCI indexcsaládban emelkedett a Mol részvények súlya, ezt kedden megnövekedett forgalom jelezte. A KBC Equitas szerint azonban nem kell már sokat várni, hogy a másik nagy indexszolgáltató, az FTSE is hasonlóan tegyen. Április 12-től ott is nő a Mol súlya, ami újabb jelentős keresletet teremthet az indexkövető alapok felől. „És akkor a többi indexről még nem is beszéltünk (CECE, BUX, CETOP, stb…), ahol idővel szintén sor kerülhet a súlynövekedésre” – írják.

Ezért lőtt ki a shanghai-i tőzsde

„A kínai tőzsdén elsősorban a nyersanyag és ipari cégek emelkedtek annak köszönhetően, hogy bejelentették, hogy új gazdasági zónát hoznak létre Peking mellett. Ezzel is csökkenteni kívánják Peking zsúfoltságát és szennyezettségét. Az új, Xiongan névre keresztelt övezet jelentős megrendeléseket adhat például az építőipari vállalatoknak is. Áttételesen pedig megállíthatja a pekingi ingatlanárak emelkedésére irányuló spekulációkat és ez az így felszabaduló forró tőke részben a részvénypiacra áramolhat” – írta az Erste Befektetési reggeli hírlevelében.

Ma Shanghai-ban másfél, Hong Kongban fél százalékkal ment fel a tőzsde, igaz, Kínában hétfőn és kedden szünnap volt. (Ching Ming-ünnep.)

Japánban legális fizetési módként ismerték el a bitcoint. A árfolyam ennek ellenére ma esett.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Olaszország örvényben: az eurónak és a NATO-nak is búcsút intenek?

Olaszország örvényben: az eurónak és a NATO-nak is búcsút intenek?

Leminősítés, megroppant bankrendszer és a politikai centrum megrendülése. Olaszország örvénybe került és legnépszerűbb politikai pártja valóban radikális gazdasági és külpolitikai kurzusváltást javasol. Hogyan érintené ez az ország NATO-tagságát?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • április 24
  Fogyasztói bizalmi index
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, február)
  IFO üzleti hangulatindex
  Alcoa (2017 Q1)
  T-Mobile USA (2017 Q1)
  április 25
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (20 mrdFt)
  McDonald's (2017 Q1)
  Újlakás értékesítések és építések
  április 26
  Daimler (2017 Q1)
  PepsiCo (2017 Q1)
  Twitter (2017 Q1)
  Boeing (2017 Q1)
  április 27
  Lufthansa (2017 Q1)
  Fogyasztói bizalom (végleges)
  EKB kamatdöntés
  Fogyasztói árindex
  Microsoft (2017 Q1)
  Alphabet (2017 Q1)
  április 28
  KSH: Foglalkoztatottság és munkanélküliség (január–március)
  KSH: Ipari termelői árak (március)
  Fogyasztói árindex
  Munkanélküliségi ráta
  Ipari termelés
  Fogyasztói árindex
  GDP (Q1)

Szavazás

Ön szerint hogyan kellene hívni a 2018-as költségvetést?