1p
Andy Xie, a Morgan Stanley volt vezető közgazdásza szerint ha a dollár komoly erősödésbe fog, az újabb pénzügyi válságot idézhet elő. Eddig két nagy dollárerősödési periódus volt a jelenlegi pénzügyi rendszerben, az egyik a latin-amerikai válságot idézte elő a nyolcvanas években, a másik az ázsiai válságot a kilencvenesekben. A leírt szindrómák egy része pedig Magyarországra is igaz lehet.

Nem kevesebbtől, mint a feltörekvő országok újabb nagy válságától tart egy híres szakember, Andy Xie, a Morgan Stanley volt ázsiai és csendes-óceáni vezető közgazdásza. Érvelése szerint 1971, a Bretton Woods-i pénzügyi rendszer, azaz a dollár aranyra válthatóságának megszüntetése, a devizák szabadpiaci árfolyammozgása óta két hosszabb időszakban erősödött a dollár. Mindkét alkalommal pénzügyi válság következett be a feltörekvő piacokon, és a harmadik ilyen folyamat akár hónapokon belül is megindulhat – írja a Caixin Online ázsiai portálon.

A dollár az eredetinek 47-ed részét éri

Andy Xie-t a Wikipedia szerint nem prognózisai miatt, hanem azért távolítottak el 2006-ban a Morgan Stanley-től, mert egy rossz helyre keveredett levélben Szingapúrt Indonézia pénzmosodájának nevezte. A nyolcvanas évek dollárerősödéséről azt írja, hogy az az infláció letörésére Paul Volker amerikai jegybankelnök által bevezetett magaskamat-politikának volt a következménye. A kilencvenes évek közepén pedig az információ-technológiai forradalom szippantotta az USA-ba a tőkét, ami nagyon erősítette a dollárkeresletet.

Az arany árfolyama (Stooq.com)

Amióta a dollár 1971-ben elvált az aranytól, 36 dolláros aranyár mellett, azóta az idejének 70 százalékát medvepiacon töltötte, azaz veszített az értékéből. Most 1676 dollár körül van az arany, azaz az árfolyam 1971-től 47-szeresére emelkedett. Másként szólva a dollár csak durván két százalékát éri az egykori önmagának.

Gyengülésben versenyeznek a papírpénzek

Xie szerint tendenciájában az összes papírpénz veszít értékéből az aranyhoz képest, mert a jegybankok, kormányok gyakran hajlamosak rövidebb távú céljaik – gazdasági növekedés, foglalkoztatás fenntartása stb. – érdekében olyan intézkedéseket hozni, a pénzmennyiséget növelni, amelyek inflációt okoznak. De ez majd csak később következik be, így az ezzel való törődést hajlamosak későbbre tolni.

Az, hogy a dollár erős vagy gyenge, inkább a többi papírpénzhez képest értelmezhető. A dollár hajlamosabb a gyengülésre, mint a többi papírpénz jelentős része, mert az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed célja mindig is kettős volt. Ellentétben az európai és japán kollégáival, ahol a pénz értékének megőrzése, az infláció megfékezése volt az elsődleges szempont az utóbbi évtizedekben, a Fed-nél már korábban is a teljes foglalkoztatás fenntartása is egyenrangú célkitűzésként szerepelt. Így a dollár hosszú távú tendenciájában gyengülő deviza volt a többihez képest.

Az euró/dollár hosszú távú árfolyama (Stooq.com)

Ezért kell gyengülnie az eurónak

Xie szerint az euró viszont most, három év euróválság után megérett a gyengülésre. Az Eurozóna problémáit ugyanis alapvetően két módszerrel próbálják megoldani, egyrészt jövedelmet áramoltatnak a zóna északi államaiból a déliek felé, másrészt Délen megszorításokat léptetnek életbe. Ez utóbbi azonban nem működik, mert deflációt okoz, ami csak növeli a problémát, ördögi kör alakul ki. A megoldás az lesz, ha az északi EU-államokban inflációt gerjesztenek, így  megoldva a két régió közötti versenyképességi problémát.

Az emelkedő német ingatlanárak ennek már az első előjelei, az EKB likviditásbővítése pedig ezt alapozza meg. Ha Európában rájönnek, hogy a probléma megoldása nem a defláció, hanem az infláció, akkor az euró gyengülni fog, és van esély rá, hogy akár öt éven keresztül is tart a folyamat – mondja a közgazdász.

A jennek megvan a saját medvéje

A japán jen a dollártól függetlenül a saját medvepiacán forog. A jennel kapcsolatban a szerző leírja az ismert tényeket: elöregedő lakosság, több évtizede tartó gazdasági stagnálás, technológiai lemaradás, defláció. Valamint nem túl eredményes gazdasági stimulusok, amelyek a költségvetési deficit hatalmasra duzzadásával jártak.

Szerinte a jelenlegi folyamatok alapján jó esély van arra, hogy a jen valóban fordulóponthoz érkezett és gyengülése tartós lesz. Ha a jen gyengül, a dollár erősödik, akkor a jenben parkoló, korábban ott elhelyezett pénzek is megmozdulhatnak a dollár irányába, tovább erősítve magát ugyanezt a folyamatot.

A dollár az oka a válságoknak?

A nyolcvanas évek latin-amerikai és a kilencvenes évek ázsiai válságai nem voltak véletlenek – írja Xie. Amikor a dollár gyengül, akkor a nemzetközi tőke a feltörekvő országok gazdaságába áramlik, amitől azok devizája és befektetési eszközei drágulnak. Ez a drágulás árfolyamnyereséget okoz a beáramló tőkének, ami még több tőkét vonz oda, és a folyamat önmagát erősíti. Eközben a célország veszíthet versenyképességéből és magas lehet az inflációja, emelkedhet a belföldi kereslet.

Ám ha a dollár iránya megfordul, akkor a likviditásé is, és ugyanaz a magát erősítő bűvös kör, amely eddig felfelé vitt, most lefelé visz. A likviditás kiáramlása leértékeli a devizát, az pedig tovább erősíti a már amúgy is meglévő inflációt.

Veszélyes lehet dollárban eladósodni

Ráadásul a hosszú dollárgyengélkedés idején a feltörekvő gazdaságok hajlamosak dollárban eladósodni. A gyengülő dollár ugyanis csökkenti az adósságterhet, ami felbátorítja a hitelfelvevőket arra, hogy még több tartozást halmozzanak fel. (Hasonló történt nálunk a több éves svájcifrank-erősödés idején.)

Így azután, amikor a dollár erősödni kezd, a dolláradósság fenntarthatatlanná válik, és a hitelezők nem hajlandóak átütemezni azt. Likviditási válság alakul ki, ahogy az a nyolcvanas és kilencvenes években is történt.

Jaj nektek, BRIC-országok

A legutóbbi évtizedben a BRIC-országok – Brazília, Oroszország, India, Kína – voltak a nemzetközi spekulatív tőkebefektetők kedvencei, ugyanúgy, mint 15 évvel ezelőtt Délkelet-Ázsia – írja a szakember. Amikor egy sztori annyira népszerűvé válik, mint a BRIC-ek esetében, akkor mindig buborék alakul ki, eddig sohasem volt ez alól kivétel – állítja.

A továbbiakban leírja, hogy ezekben az országokban magas az infláció szintje, erősek a helyi devizák és magas az eladósodottság, ami együtt erős keresletet támaszt az olcsó külföldi tőke iránt. A magas infláció miatt a hazai tőke reálmegtérülése például alacsony vagy negatív, az erős deviza miatt a külföldi befektetők megtérülése viszont magas. A tőkebeáramlás erősíti az inflációt és a devizát, ezzel a saját megtérülését is, és ezzel folytatódik maga a beáramlás is.

Hoppá, most mi történt?

Az utóbbi hónapokban a BRIC-országokba már nem történt erős tőkebeáramlás – állítja ezután Andy Xie –, a devizáik pedig leértékelődési nyomás alá kerültek. A BRIC-országok gazdaságai jelenleg hasonló helyzetben lehetnek, mint a délkelet-ázsiai országoké 1996-ban. Elhibázott stratégiai lépések teljes pénzügyi válságot válthatnak ki.

A szakember szerint a spekulatív tőke mozgását elsősorban a gyenge dollár motiválja. Az elemző szerint van rá esély, hogy három hónapon belül megváltozik a dollárral kapcsolatos vélekedés, és erős dollárnál már nem működik az eddigi spekulatív játék.

Turbulencia indul

A BRIC-országoknak szerinte az eddigi növekedésorientált felfogásról át kéne térniük a pénzügyi stabilitást előtérbe helyező nézőpontra. Az ázsiai országok nagy hibája 15 évvel ezelőtt az volt, hogy nem voltak hajlandóak feláldozni a növekedést az inflációs veszélyek ellenére sem. A BRIC-országokban szerinte most megszorítani kéne, de a politikusok túlságosan szűk látókörűek. Ezért a következő 24 hónapon belül Xie nagymértékű turbulenciákat vár a feltörekvő piacokon.

Mi is jól megnézhetjük magunkat?

Mi következhet mindebből Magyarország számára? – tehetjük fel a kérdést. Hazánkkal Xie nem foglalkozott, és sok szempontból talán össze sem lehet bennünket hasonlítani a BRIC-országokkal, de szintén egy magas kamatszínvonalú, magas inflációjú országban élünk, amelyet igencsak megtalált a spekulatív tőke. Tavaly különösen, de hosszú távon is erősen emelkedik a külföldiek forintos állampapír-állománya, és a devizakötvényeinket is ők veszik.

 

A friss hírek szerint még a héten dollárkötvény-kibocsátást szervez Magyarország, ráadásul lejáró euróadósságok kiváltására. Nemrég pedig komoly mennyiségben, már egymilliárd euró felett bocsátottak ki az Eurozóna inflációjához kötött hazai kötvényeket (PEMÁK), viszonylag magas, évi 5,1, majd 4,7 százalékos kamattal. Így ha igaz az, hogy a dollár erősödni, az euró inflációja viszont éppen hogy növekedni fog, duplán rosszul járhatunk.

A legnagyobb gond azonban alighanem az említett turbulenciákkal, illetve a tőkeáramlás esetleges megfordulásával lenne. Eddig bármilyen válság történt a nagyvilágban, ázsiai válság, orosz válság, Lehman-válság, azt az ország nagyon megérezte. Például 2008-ban a finanszírozhatatlanság szélére került és IMF-hitelt kellett felvennie.

Külön szomorú lehet, ha jelenleg valóban a megszorító jellegű, pénzügyi stabilitásra törekvő gazdaságpolitika lenne az előnyös. Ilyen ugyanis Magyarországon már jó néhány éve működik, de súlyos ára volt, a gazdaság stagnált vagy csökkent, az adósságunk pedig nőtt. Most vannak arra utaló jelek, hogy élénkítéssel próbálkoznának a gazdaságpolitikusok, de lehet, hogy megint rosszkor és épp sikerül szembefordulni a nemzetközi trendekkel.

Eidenpenz József

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG