4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az üzleti szegmens egyre vonzóbb célpontot jelent a titkosító zsarolóvírusok fejlesztőinek. A Kaspersky Lab legújabb, a Kaspersky Security Netwok (KSN) adatai alapján készült jelentése szerint egy év alatt hatszorosára nőtt a vállalati szektor támadásainak száma. Ez azt is jelenti, hogy a ransomware minden tizedik vállalati felhasználó adatait próbálta meg titkosítani.

A kiberbűnözők egyre gyakrabban veszik célba a szervezeteket, különösen a kis- és középméretű vállalkozásokat. Ezt a tendenciát a Kaspersky Lab és a B2B international egy másik, 2016 IT biztonsági kockázatairól szóló kutatása is alátámasztotta, melyből kiderült, hogy a kkv-k 42 százalékának a titkosító zsarolóvírus jelentette a legsúlyosabb fenyegetést az előző évben.

A kisebb vállalatok esetében jelentős veszteségeket okozhat az adatok hozzáférhetetlensége, de akár az egész működésüket kockáztathatja. Ha nem tesznek kellő intézkedéseket a fontos információk biztosítására, kénytelenek megvásárolni a dekódoló kulcsot a kiberbűnözőktől - ez viszont nem garantálja, hogy képesek lesznek az összes adatot helyreállítani. A védekezés legjobb módja, ha megakadályozzuk a támadást.

A szakértők a következő biztonsági szabályok betartását javasolják:

1. Készítsünk rendszeresen biztonsági másolatokat a fontos fájlokról. Jó, ha két helyen tároljuk a másolatokat: egyiket a felhőben (például Dropbox, Google Drive, stb.), másikat pedig egy külön szerveren vagy cserélhető adathordozón, ha az adatmennyiség nem túl nagy.

2. Bízzunk meg egy elismert szolgáltatóban, aki segíthet a biztonság fenntartásában. A weboldalaikon sok hasznos tanácsot olvashatunk, valamint általában a felhő alapú infrastruktúra biztonsági auditjai is elérhetőek. Téves azt gondolni, hogy a felhőszolgáltatók nem szembesülnek problémákkal a biztonság, rendelkezésre állás és adatszivárgás terén. Minden esetben nézzünk utána, hogy mit tehetünk, ha a biztonsági szolgáltató adatokat veszít: átlátható adatmentési és helyreállítási folyamatokkal kell rendelkezniük, a kellő adatvédelem és hozzáférhetőség mellett.

3. Nem elég hatékony, ha csak ingyenes biztonsági és rosszindulatú programok elleni megoldást használunk. A kisvállalatok sokszor úgy gondolják, hogy az ingyenes eszközök alapvető biztonsági funkciói elegendők, ezek viszont nem rendelkeznek többrétegű támogatással. Nézzünk utána a személyre szabott megoldásoknak: ezek sem igényelnek nagyobb anyagi ráfordítást, viszont magasabb szintű védelemmel látnak el.

4. Rendszeresen frissítsük az operaciós rendszereket, böngészőket és más alkalmazásokat. A bűnözők a legnépszerűbb szoftverek sebezhetőségeit használják ki a felhasználók eszközeinek megfertőzésére.

5. Akadályozzuk meg az IT vészhelyzetet – bízzuk szakértőre a cég biztonsági megoldásának konfigurálását. A kkv-k sokszor nem rendelkeznek IT részleggel vagy rendszergazdával, inkább rábízzák a technológiában leginkább jártas alkalmazottra az irodában, hogy a szokásos feladatai mellett foglalkozzon a számítógépekkel is. Ne várjuk meg, míg baj történik – vegyük igénybe egy informatikai szolgáltató támogatását, hogy felülvizsgálják a szoftvereket és biztonsági beállításokat.

Elkapott a zsarolóvírus, mit tegyek most?

A titkosító ransomware egyre komolyabb veszélyt jelent, mely nem csak pénzbeli veszteséget okozhat a váltságdíj miatt, de a fájlok helyreállításáig a vállalat akár teljesen megbénulhat. A támadási felület igen nagy: érkezhet akár a weben, emailen, szoftver sebezhetőségeken vagy USB eszközökön keresztül.

A fertőzés elkerülése érdekében fontos tájékoztatni az alkalmazottakat a veszélyekről, és ellátni őket hasznos tanácsokkal, például hogy ne nyissanak meg ismeretlen feladótól származó csatolmányokat emailben, ne látogassanak nem biztonságos internetes forrásokat, és ne csatlakoztassanak USB eszközöket nem védett számítógépekre. Emellett a rosszindulatú programok elleni szoftveres megoldás kulcsfontosságú, hogy elkerüljük az incidenseket.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Hernádi Zsolt elárulta: megvan, mekkora osztalékot fizet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 16:43
Nem volt egyszerű éve a Molnak 2023-ban.
Vállalat Közös fejlesztést jelentett be a Siemens és a Mercedes-Benz
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:11
A villamosenergia-rendszerről készített digitális másolat segítségével felgyorsíthatóvá válik az autógyárak energiarendszerének megtervezése, modernizálása.
Vállalat Négynapos? Hatnapos munkahét jön a Samsungnál
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:24
Gazdasági okokra hivatkozva hozták meg az intézkedést.
Vállalat Érkezik az új, nyolcmillió forintos elektromos Dacia
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 12:59
 A Renault francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít.
Vállalat A BioTechUSA-cégcsoport 2023-as éve: közel a 100 milliárdos árbevételi határ
Natív tartalom | 2024. április 22. 16:24
Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő BioTechUSA-cégcsoport. Tavaly csaknem 15 százalékkal, 90,49 milliárd forintra növelte árbevételét, és közel 5 milliárd forintot fordított beruházásokra. Évről évre nő a bevételük, pedig Lévai Bálint vezérigazgató szerint a maratoni futás 42 kilométeréből még csak az 5. kilométernél járnak.
Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG