1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kormány szerint nem minden munka egyenértékű - így erre is dolgoznak ki kompenzációs rendszert, nemcsak a formailag egykulcsos, "arányos" adórendszer miatt. A kompenzáció mögül az állam folyamatosan kivonul majd, az igazságos szja a cégekre ró majd nagyobb terhet - aki nem emel a nettó béren, köszönjön el a közbeszerzésektől és a pályázatoktól.

Elkészült a jövő évi bérkompenzáció rendszere, annak érdekében, hogy senkinek se csökkenjen a nettó bérre - mondta el a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára. Balog Ádám kiemelte: a szükséges emelés öt százalék feletti részét az állam visszatéríti a munkáltatóknak. Hozzátette: a magánszemélyek várhatóan a Munkaügyi Központokhoz fordulhatnak majd kompenzációért. A helyettes államtitkár erről az InfoRádiónak beszélt.

A bérkompenzációba az állam is beszáll - egy kicsit és nem sokáig

Kétlépcsős rendszert dolgozott ki a kormányzat az egykulcsos jövedelemadó bevezetéséből adódó nettó bércsökkenés kompenzációjára. Ennek egyik eleme, hogy amennyiben a munkáltató megadja a nettó kereset szinten tartásához szükséges béremelést a munkavállalónak, úgy annak nagy részét visszatéríti az állam. Ez úgy nézne ki, hogy a munkaadó vállalja a költség 5 százalékos emeléséig történő kompenzációt, az 5 százalék fölötti részt pedig az állam.

Ez egy minimálbéren lévő munkavállaló esetén azt jelentené, hogy 18 százalékos béremelésre lenne szüksége, tehát 18 százalékos költségnövekedést jelentene ez nagyjából. Ebből a 18-ból 5-öt a munkaadó, 13-at az állam vállal - magyarázta az államtitkár-helyettes. 2013-ra azonban már 10%-os "önrészt" vár majd el az állam, vagyis az állami hozzájárulás mértéke egyre csökkenni fog. Ahogy kivonul a kompenzáció mögül az állam - a cél ugyanis ez - úgy fogja egyre cizelláltabban egyre inkább támogatni az egyes régiókat illetve szegmenseket.

Nem minden munka egyenlő
Dolgozunk a célzott munkaadói kedvezmények rendszerén is. Úgy gondoljuk, hogy valóban azokat a munkavállalókat, akiknek a munkájának az értéke valamiért kevesebb, mert például nagyon alacsony a képzettségük vagy mert olyan régiókban laknak, amik elmaradottnak minősülnek, vagy mert megváltozott munkaképességűek - és még van egypár ilyen célcsoport -, a kormány külön kívánja kezelni - mondta Balog Ádám (képünkön).

Már most bekerül például egy olyan rendelkezés 2013-tól, ami az alacsony képzettségűek foglalkoztatása esetén ad egy jelentős kedvezményt a munkaadónak. "Úgy gondoljuk ugyanis, hogy az az általános kedvezmény, amit az adójóváírás jelentett, számos visszaélésre ad okot, rontja a rendszer arányosságát és átláthatatlan, ezzel szemben a célzott, a valóban érzékeny, hátrányos helyzetű célcsoportok számára adott munkaadói kedvezmények sokkal olcsóbbak az állam számára, ugyanakkor sokkal hatékonyabban jutnak el a megfelelő helyre" - szögezte le az államtitkár-helyettes.Bár a minimálbéreseknél a munkáltatói-állami hozzájárulás aránya egyharmad-kétharmad, a munkáltatók terhe a fizetések nagyságával egyetemben nő - már ami az arányokat illeti. Balog szerint nagyjából 180 ezer forintos bruttón túl az államnak nem is kell hozzátennie a kompenzációhoz.
A Munka Törvénykönyvében a kormány által megfogalmazott ajánlott béremelés mellett a béreket a munkáltatók kompenzálnák nagyjából - Balog szerint nincs "közvetlen összefüggés" a kormány ajánlása és a bérkompenzáció között. Aki viszont teljesíti a teljes béremelést, tehát minimálbér esetén a 18 százalékot, az a munkaadói adójából, a jelenlegi nevén szociális hozzájárulási adóból kedvezményt kap.

"Minimálbérnél kötelező az emelés, tehát ott az nem is kérdéses, ott automatikus lesz a kompenzáció. Azt is hangsúlyoznám, hogy a minimálbér, illetve a garantált bérminimum környékén is van számos olyan jövedelemsáv, ahol a béremelésnek annyinak kell lenni, hogy már amúgy is meghaladja az öt százalékot, ha meg már amúgy is meghaladja az öt százalékot, akkor már megéri a teljes szükséges béremelést megtenni, hiszen így az öt százalékig felülről visszaszámítva visszakapja az államtól a költséget a munkaadó" - magyarázta az interjúban Balog.

"Csak annyit kérünk, vegyenek részt az adórendszer átalakításában"

A jelenlegi szabályozás szerint ugyanakkor a bérkompenzáció nem kötelező, inkább egyfajta "szelíd kényszer". Azok a vállalkozások, akik nem hajtják végre a kormány által elvárt emelést, könnyen eleshetnek pályázatoktól és a közbeszerzésektől is elzárják magukat. Az államtitkár-helyettes ezt úgy fogalmazta meg, hogy "a munkaadóknak azt kell mérlegelniük, hogy részt vesznek-e az átalakításban; ha igen, akkor az állam jelentős részben kárpótolja őket az esetleges veszteségeikért, nem ütköznek semmilyen akadályba a támogatásoknál vagy közbeszerzéseknél".

A második lépcső: csak annyi biztos, hogy lesz

Ettől tehát még éppen lehet olyan munkavállaló, akinek a nettó bére csökkenni fog. Ebben az esetben jön képbe az államtitkár-helyettes által emlegetett második lépcső. Erről azonban nincs sok konkrétum, annyi biztosnak tűnik, hogy akik a munkaadójuktól nem kapják meg a kompenzációt, azok közvetlenül az államtól fogják. Kérdés, hogy a kérvényeket befogadó "kifizetőhely" a NAV vagy a kormányhivatalok, esetleg az azokon belül működő munkaügyi hivatalok lesznek-e majd.

Az sem eldöntött, hogy a munkaadónak majd kell-e nyilatkozatot tennie arról, hogy a bérkompenzáció első lépését nem tudta megtenni - Balog szavaiból úgy tűnt, hogy ez is felmerült. Így a kormány egy komplett listát is összeállíthatna azokból a cégekből, akik nem tudták vállalni a kompenzációt. A hivatalos eljárásrendet heteken belül kidolgozzák az NGM-ben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG