<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai ellenőriztek egy mandarinnal megrakott kamiont. Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerben (EKÁER) szereplő adatok szerint a szállítmány értéke kilogrammonként 40 fillér volt. Fogtak hipermarketekbe érkező francia krumplit és ismeretlen eredetű zöldséggel púposra pakolt teherautót is.

Az EKÁER csoport munkatársai az M7-es autópályán állítottak meg egy mandarint szállító magyar rendszámú kamiont. Az EKÁER adatai alapján a szállítmány egy cseh gazdálkodótól a budapesti nagybani piacra tartott. A bejelentés szerint az áru súlya 19500 kg, értéke pedig mindössze 7 750 forint volt. Így kilogrammonként a mandarin értéke 40 fillér. Az eset kapcsán a NAV további vizsgálatokat indított.

A hipermarketekbe szállított krumplival is trükköznek

Egy másik esetben Franciaországból érkező 25,5 tonna jelöletlen burgonyaszállítmányt tartóztattak fel. A vizsgálat megállapította, hogy a gazdálkodó rendszeresen értékesít élelmiszert több magyarországi hipermarket részére és többször előfordult, hogy a bejelentett lerakodási hely közelében sem járt a gépjármű.

Púposra rakták a teherautót - ki tudja, milyen zöldséggel

Az M1-es autópályán tartott ellenőrzéskor pedig egy zöldséget szállító magyar tehergépkocsit állítottak meg. A gépjárművezető az áru egy részének származását semmilyen okmánnyal nem tudta igazolni, ezért a helyszínre érkező NÉBIH munkatársai az áruk azonnali elkobzását és megsemmisítését rendelték el. Az ellenőrzéskor kiderült továbbá, hogy a gépjárművet a forgalmi engedélyben megengedett 3500 kg maximális össztömeget jelentősen túllépve 4860 kg össztömeggel közlekedett, amiért a rendőrség helyszíni bírságot szabott ki.

Még nem bírságolnak hiányzó számért - de nemsokára fognak

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az EKÁER ellenőrzések kapcsán az áruk valós idejű nyomon követésével törekszik az áfacsalások visszaszorítására, az élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések kiszűrésére és a tisztességes piaci szereplők pozíciójának erősítésére, azonban a próbaüzem ideje alatt a hiányzó EKÁER szám miatt mulasztási bírságot nem szab ki a NAV.

Igaz ugyan, hogy 2015. január 22-én 2015. március 1-ig elhalasztották az EKAER rendszer próbaüzemét, azóta azonban semmilyen információ nem került napvilágra az esetleges jogszabálymódosításokat illetően, pedig a rendelkezésre álló negyven nap több mint fele már eltelt - írták a napokban szakértők. Amennyiben nem kerül sor megfelelő egyeztetésre és nem hagynak megfelelő felkészülési időt a vállalkozásoknak, akkor a NAV új fegyvere könnyen elszabadult hajóágyúként viselkedhet - írták. Azóta annyi változott, hogy az online árukövető rendszert szabályozó törvénymódosító-javaslat szövege már elérhető az Országgyűlés honlapján, és készül a változtatási javaslatokat összegző miniszteri rendelet.

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG