3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Augusztus 1-jétől változott jogszabály: a kamatjövedelmek és más befektetések hozama után nem úgy kell egészségügyi hozzájárulást fizetni, mint korábban. Sokan azt hitték, a korábban lekötött betétek kamata még eho-mentes lesz - ők könnyen lehet, hogy tévedtek.

Miért fizetünk eho-t?

Egészségügyi hozzájárulást meghatározott egészségügyi szolgáltatások finanszírozásához szükséges források megteremtése érdekében kell fizetni a jövedelem után. Az egészségügyi hozzájárulás százalékosan meghatározott, adó jellegű fizetési kötelezettség, melynek mértéke a kamatjövedelem után 6 százalék .

Sokan hitték azt, hogy megússzák - tévedtek

A betétesek (és kötvénytulajdonosok) egy része félreértelmezte az augusztus 1-jétől érvényes új szabályokat: sokan úgy vélték, ez csak az új jogszabály hatálybalépése után elhelyezett betétekre vonatkozik, a már folyamatban lévő lekötésekre nem.

A törvény pedig egyértelműen fogalmaz - mondta el a Privátbankárnak dr. Istvánovics Éva jogász. Az adófizetési kötelezettség a 2013. augusztus 1-jén és az azt követően megszerzett jövedelmekre érvényes, függetlenül attól, hogy a jövedelmet eredményező szerződést mikor kötötték meg.

Tehát ha valaki augusztus 1-jét megelőzően helyezett el betétet a bankban, de a kamatot augusztus 1-jén vagy azt követően kapta meg, akkor a banknak már a kamatfizetéskor le kellett vonnia a 6%-os eho összegét. (A kamatozó értékpapíroknál hasonló a helyzet.)

Nem a teljes kamat után kell fizetni az augusztus előtti betéteknél

A törvény szó szerinti fogalmazásában: 11/B§ „(2) Ha a kamatjövedelem juttatását megalapozó időszak 2013. augusztus 1-je előtt kezdődik, de a jövedelem megszerzésének időpontja a 2013. augusztus 1-jével kezdődő időszakra esik, a kamatjövedelem utáni egészségügyi hozzájárulás a 2013. augusztus 1-jétől megszolgált kamatjövedelmet terheli.”

Ilyen esetben arányosítást kell végezni: az augusztus 1-jétől megszolgált kamatjövedelmet a kamatjövedelem juttatását megalapozó 2013. július 31-ét követő részének és az időszak teljes időtartamának napokban számolt aránya alapján kell megállapítani - mondja Istvánovics Éva.

Jó tudni - kinek nem kell fizetni?

Jó még tudni, hogy az egészségügyi hozzájárulás általános mértéke 27%. Az osztalékból és az árfolyamnyereségből származó jövedelem után az az egészségügyi hozzájárulás mértéke 14%. Ennek felső határa adóévenként 450 000.

Nem kell egészségügyi hozzájárulást fizetni:

  • a 2013. augusztus 1-jét megelőzően megkötött tartós befektetési szerződések lekötési hozamára, kivéve, ha 3 éven belül a lekötést felbontják,
  • ha a kamatjövedelem utáni személyi jövedelemadó mértéke 0%,
  • meghatározott esetben a befektetési jegy beváltásakor, átruházásakor, visszaváltásakor képződött kamatjövedelem után.

Az egészségügyi hozzájárulást a kifizető vonja le és fizeti meg, a magánszemélyt a személyi jövedelemadó bevallásában bevallási és megfizetési kötelezettség terheli - mondta el dr. Istvánovics Éva.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG