<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Szeptember 20-áig (illetve ezúttal 22-én hétfőig) kell reklámadó-bevallást készíteniük azoknak a cégeknek, amelyek reklámoztak valahol - a Facebookon, az iroda falán, céglogós bögrén vagy szórólapon. Az RSM DTM összeszedett 4 kérdést, amelynek megválaszolásával mindenki eldöntheti, kell-e fizetnie vagy bevallást benyújtania.

Míg augusztus 20-ig a reklámközzétevőknek kellett nyilatkozniuk reklámadó-kötelezettségükről, szeptember 20-án azon vállalkozásoknak kell bevallást beadniuk, amelyek augusztus 15-31. között reklámközzétételről szóló számlát fogadtak be - azaz reklámoztak valahol.

A reklámadó-törvény szerint a megrendelő az, akinek az érdekében végső soron a reklámközzététel történik. (Ha tehát a reklám arról szól, hogy vegyen mindenki Kovácsovics lóbalzsamot, akkor a lóbalzsamot forgalmazó Kovácsovics Kft. a megrendelő.)

Az RSM DTM friss összeállítása szerint a megrendelő soha sem esik a reklámadó hatálya alá, amennyiben a megrendeléshez közvetítőt vesz igénybe. A reklámadó rendszerében mindenkinek azt kell megvizsgálnia, hogy az, akivel megrendelőként szerződéses kapcsolatban áll, reklámközzétevőnek minősül-e (vagy csak közvetítőnek).

Ha tehát ön, vagy az ön cége reklámozott, azaz megrendelő, akkor az alábbiakat kell áttekintenie:

1. Áll-e közvetlen szerződéses kapcsolatban olyan személlyel, szervezettel, amelytől reklámközzétételt rendelt meg?

  Ha nincs közvetlen szerződéses kapcsolat a reklám közzétevőjével, mert akár ügynökségen, akár kapcsolt vállalkozáson keresztül történik a megrendelés, a reklámadó szempontjából nincs további teendő. Be kell szerezni (elég másolatban) a közreműködőtől a reklám közzétevőjének nyilatkozatát, hogy a társasági adóban ne kelljen az adóalapot megnövelni.

  Figyelem! A reklámadó törvény szerint nyomtatott anyagon értenünk kell minden olyan reklámhordozót, amelyre a reklámszöveg nyomtatási technikával kerül rá. (Igen, a bögrét és a tollat is, nem csak a szórólapot.) Illetőleg az ingatlanon közzé tett reklám alatt kell érteni az ingatlan kültéri homlokzatán, és belterének bármely felületén elhelyezett reklámot is.

  2. Befogadott-e olyan számlát, amely augusztus 15-ét követően kötött szerződés szerinti, illetve a törvény hatályba lépését követően leadott egyedi reklám megrendelés költségéről szól?

   A megrendelőnek mindig az adott hónapban kézhez vett számlákat kell vizsgálnia. Csak a törvény hatályba lépését követően kötött szerződések esnek az adó hatálya alá, így a korábban kötött szerződések számlái vonatkozásában nem kell a reklámadó kötelezettséget vizsgálni, függetlenül attól, hogy a megrendelő az erről szóló számlát csak augusztus 15-e után vette kézhez. Reklámadó szempontjából annak sincs jelentősége, hogy mi a szerződéses áfa szerinti teljesítési időpontja.

   3. Rendelkezik-e a reklámközzétevő nyilatkozatával, amely szerint a reklámadó kötelezettség a reklám közzétevőjét terheli, aki az adófizetési és bevallási kötelezettségének eleget tesz?

    Bár a jogalkotó meghatározza, hogy a nyilatkozatot a számlán, számviteli bizonylaton vagy egyéb okiraton kell megtenni, a nyilatkozatnak nincs formai kötöttsége. A nyilatkozat számlán történő megtétele egyszerűsítheti a nyilatkoztatás rendjét, mert ebben az esetben a nyilatkozatnak nem kell feltétlen a cégjegyzésre jogosulttól származnia, elég, ha azt a számlázási teendőkkel is megbízott könyvelő vezeti rá a számlára. Egyéb esetben a nyilatkozatot cégjegyzésre jogosultnak kell megtennie. Láncmegrendelések esetén viszont érdemes figyelni arra, hogy a társasági adó-kockázat elkerülése miatt a mögöttünk álló megrendelőnek is szüksége van a nyilatkozatra. Mivel nem biztos, hogy a számlát szívesen szeretnénk megmutatni, jobb megoldás egy külön okiraton megtenni a nyilatkozat.

    A reklámközzétevő nyilatkozatának az alábbi elemeket kell tartalmaznia:

    1. az adókötelezettség őt terheli és az adóbevallási és adófizetési kötelezettségének eleget tesz, VAGY
    2. az adóévben adófizetési kötelezettség nem terheli.

    Ha a nyilatkozat az adott hónapot követő hónap 20. napjáig nem áll a megrendelő rendelkezésére, havi 2,5 millió forint feletti reklámköltés esetén adóbevallási és adómegfizetési kötelezettség terheli. A bevallási határidő után kézhez vett nyilatkozat birtokában viszont mindenki jogosult önellenőrzésre.

    Fontos, hogy a reklámközzétevő nyilatkozatának - ha azt nem a számlán teszi meg - a konkrét reklámközzététel beazonosításához kellően részletesnek kell lennie, az általános, konkrétumokat nem tartalmazó nyilatkozat nem feltétlenül elegendő.

    4. Meghaladja-e havi szinten a 2,5 millió forintot az összesített, áfa összeget nem tartalmazó nettó reklámköltése?

     A megrendelőnek a havi szintű reklámköltségek számbavételekor csak azokat a reklámköltéseket kell figyelembe vennie, amelyeknél nem rendelkezik a reklám közzétevőjének nyilatkozatával. Ha a kézhez vett számlához van nyilatkozat, akkor az abban szereplő ellenértéket az összesítésnél figyelmen kívül kell hagyni.

     A nem forintban kiállított számlákra a törvény nem ad külön eligazítást. Az adóalap meghatározásánál mind az áfa törvény, mind a számviteli törvény szerinti árfolyam meghatározás, továbbá extrém esetekben a számla kézhezvétele napján érvényes árfolyam alkalmazása is elfogadhatónak látszik.

     Mennyit kell adózni? Mindig kell bevallást készíteni?

     Az adó alapja a havi összesített reklámköltés 2,5 millió forintot meghaladó része - ha tehát 2,6 millióra jön ki az összeg, akkor 100 ezer forint után kell adót fizetni. Az adó mértéke 20 százalék.

     Ha az adott hónapban a reklám-közzététel havi összesített ellenértéke a 2,5 millió forintot nem haladja meg, nullás adattartalmú bevallást benyújtani nem kell - azaz nem kell bevallást készíteni. Egy későbbi ellenőrzés esetére mindenesetre érdemes begyűjteni minden papírt és nyilatkozatot, amivel igazolható, hogy 2,5 millió alatt maradt az összeg.

     További információk:

     Jól jönne 1,5 millió forint?

     A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

     Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
     Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
     A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
     Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
     Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
     Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
     Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
     Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
     A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
     Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
     Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
     A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
     Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
     Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
     Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
     Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
     Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
     Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
     Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
     Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
     Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
     Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
     Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
     Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
     Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
     Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
     Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
     Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
     Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
     Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
     Friss
     hírlevél
     Ingatlantájoló
     Együttműködő partnerünk: 4iG