TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A napokban nagy port kavart adóreform-tanulmány szerzői az egyszámjegyű szja hatásaival is foglalkoztak: a költségvetés 521 milliárd forintot veszítene, ennek jó részét a legfelső jövedelmi tizedbe tartozó adózók "nyernék meg". Az alsó 5 jövedelmi tizedbe tartozók évi 39 ezerrel kapnának többet kézbe, a felső 5 tized nettójához 200 ezret csapnának.

Komoly hullámokat vetett a napokban Virovácz Péter és Tóth G. Csaba tanulmánya a magyar egykulcsos adóreformról, amelyet elsőként a Privátbankár.hu szemlézett. Az ügyben - a szerzők szándékának megfelelően - élénk társadalmi párbeszéd indult, amibe a médián kívül a jegybank és a kormányzat is bekapcsolódott.

Habár a legnagyobb figyelem a tanulmány megállapításai közül az egykulcsos adó nyerteseire és veszteseire vonatkozó részekre irányul, nem árt felidézni az utolsó fejezetet sem, amely az egyszámjegyű jövedelemadó lehetséges bevezetésének hatásait vizsgálja a költségvetési bevételek, valamint az adóterhek változása szempontjából.

Orbán dobta be újra az egyszámjegyű szja-t

Pénteken Tokióban Orbán Viktor kormányfő ismét felvetette az egy számjegyű szja bevezetését; ezt kommentálva Varga Mihály gazdasági miniszter elmondta, ő is azt szeretné, ha ez minél hamarabb megvalósulna - egyelőre azonban nem látja a forrását annak, hogy az így kieső bevételt milyen kiadáscsökkentéssel vagy más bevételek növelésével lehetne előteremteni. Varga szerint "középtávon" reális cél az egyszámjegyű szja, és hozzátette: "Ha az ország három év alatt el tudott jutni oda, hogy megfelezze az adókulcs mértékét, akkor nem valószínű, hogy még három év kell majd ahhoz, hogy tovább csökkenjen."

521 milliárdot vennének ki a költségvetésből

A Pénzügyi Szemlében megjelent tanulmány szerint a 16 százalékos adókulcs felváltása a 9 százalékos adókulccsal a 2011-es adatok alapján 521,8 milliárd forinttal, azaz 44 százalékkal csökkentené tovább a költségvetés személyi jövedelemadóból származó összes bevételét. A legtöbbet azok nyernék, akik egyébként is a legtöbb jövedelemadóz fizetik a költségvetésbe - így az összes adócsökkentés 42 százaléka, azaz 219 milliárd forint a legfelső jövedelmi tized nettó bérét növeli - írják a szerzők.

Az adóköteles magánszemélyek nettó bére évente átlagosan 119 ezer forinttal emelkedne. Az alsó öt jövedelmi tized esetében az egyszámjegyű jövedelemadó bevezetése átlagosan évente 39 ezer forint adócsökkenést jelentene, míg az adófizetők többet kereső felének átlagosan 200 ezer forinttal emelkedne a nettó bére.

A kutatók az első 5 jövedelmi tizedbe azokat sorolták, akiknek éves jövedelme legfeljebb 1,276 millió forint  (ez 12 hónapos munkaviszonnyal számolva nagyjából havi 106 ezer forintos bruttó jövedelmet jelentene, azonban sok adózó nem dolgozott egész évben, így jövedelme is csak az év egy részéből lehet.) A 6-9. jövedelmi tizedbe az évi bruttó 1,276 millió és 3,880 millió forint között kereső adózók kerültek, a legfelső jövedelmi tizedbe az évi 3,880 millió forintnál magasabb éves jövedelemmel rendelkezők kerültek.

A gazdag gyermektelenek nyernének

A Privátbankár.hu júniusban publikált egy elemzést arról, pontosan hogyan is érintené a pénztárcánkat a 9 százalékos szja: az eredmények szerint az egy vagy két gyermeket nevelők közül éppen a legalacsonyabb jövedelműek nem nyernének semmit, a háromgyerekesek havi bruttó 620 ezres fizetés alatt nem látnak semmit abból a hatalmas összegből, amennyivel az intézkedés csökkenti a költségvetés bevételeit. Az okot azonban nem szabad szem elől téveszteni: ők a családi adókedvezménynek köszönhetően havi bruttó 620 ezer forintig a jelenlegi szabályok alapján nem fizetnek személyi jövedelemadót. A teljes elemzést itt olvashatja: Most a gazdag gyermektelenek nyernének az új szja-val >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
Friss
hírlevél