<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Saját, valótlan tartalmú nyilatkozata buktatott meg egy észak-alföldi vállalkozót : a karcagi közértes az online pénztárgépre való átállás során úgy nyilatkozott, hogy azért nem rendelt új kasszát, mert megszünteti tevékenységét. Vissza is adta a vállalkozását, a kisboltját viszont nem zárta be.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2013 végén az Észak-alföldi régióban is nyilatkoztatta azokat az adózókat, akik az online pénztárgéphez üzembehelyezési kódot igényeltek, de pénztárgépet nem rendeltek. Jász-Nagykun-Szolnok megyében 500 megkérdezett adózó közül 145 mondta azt, hogy azért nem rendelt pénztárgépet, mert megszünteti a tevékenységét. A nyilatkozatokat az adóhivatal elfogadta, egyúttal tájékoztatta az érintetteket arról, hogy az adóhatóság a későbbiekben vizsgálja a bejelentett információ valóságtartalmát.

Az ellenőrzésben megbukott karcagi vállalkozó a NAV nyilvántartása szerint 2013 novemberében valóban visszaadta az adószámát. Amikor az ellenőrök február elején megjelentek az adózó vegyesboltjánál mégis azt látták, hogy az üzlet működik. Próbavásárlást tartottak, és a pénztárban ülő kisegítő - a tulajdonos férje - nem adott se számlát, se nyugtát. A helyszínen tartózkodó tulajdonos a pénztárgépből a NAV-osok kérésére nem nyomtatott jelentést, és bevallotta: ezt azért nem tudja megtenni, mert engedély nélkül működik.

Tele volt romlott áruval

Az adóellenőrök a boltot a helyszínen bezáratták, ahol a NAV vám- és pénzügyőrei, valamint a járási főállatorvos is megjelent. A tételes vizsgálat során kiderült: a közértben a legtöbb termék szavatossága már lejárt, illetve az élelmiszerek döntő többségéről az adózónak nem volt számlája. 

A főállatorvos a helyszínen 500 kg élelmiszert semmisítetett meg, illetve foglalt le. A NAV pénzügyőrei 42 féle árut foglaltak le, amelyekről az adózó nem rendelkezett beszerzési bizonylatokkal. Az ismeretlen eredetű termékek, a helyszínen elmondottak alapján friss beszerzések és országos diszkonthálózatok áruházaiból származtak.

Nem tűnik jóhiszeműnek

Tekintettel arra, hogy az adózó - mint volt vállalkozó - tisztában volt a tevékenység végzésével kapcsolatos adókötelezettségeivel, a magatartása pedig szándékosságra utal, a maximálisan kiszabható mulasztási bírságra számíthat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos