1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Idén július másodikán van az Adófizetők Napja. Ezen a napon ünnepelheti meg az átlagos magyar munkavállaló, hogy mától nem az államnak, hanem magának dolgozik. A jelenlegi adójogszabályok szerint ugyanis az átlagos dolgozó bére 50,67 százalékát viheti haza nettó fizetésként. Tovább rontja a helyzetet ha az áfával is számolunk, ekkor bérünk 39,9 százaléka marad csak nálunk. És ez még nem minden...

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi adatai szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 219 400 forint. A Privátbankár nettóbér-kalkulátora segítségével könnyedén kiszámolhatjuk, mennyi jut ebből a dolgozóknak, és mennyi az államnak:

 

 

Azaz 35 856 forint az szja, 21 940 forint a nyugdíjjárulék, további 15 358 forint az egészségbiztosítási járulék, és 3 291 forint a munkavállalói járulék. Így a zsebünkben marad 142 955 forint. Az alkalmazás költségei ugyanakkor nem merülnek ki a munkavállaló terheiben, hiszen a munkáltatónak is súlyos összegeket kell befizetni alkalmazottja után az államkincstárba.

Mennyit is visz el tőlünk az állam?

 

 

Ahogy a Privátbankár bérköltség-kalkulátorának adatai alapján is látszik, a munkáltató összességében 65 259 forintot fizet az államnak munkavállalója után. Az összesen 281 929 forintos bérköltségnek csupán 50,7 százalékát kapja meg a dolgozó. A nagyjából 50 százalékos, munkabéreket terhelő elvonásból adódóan a mai napra esik az úgynevezett Adófizetők Napja: időarányosan ugyanis az év 184. napjáig fizetjük a közterheket, az év további részében dolgozunk úgy, hogy a pénzt "magunknak keressük. "

Nincs még itt vége az adófizetésnek

Ugyanakkor az állami elvonások nem merülnek ki itt. További terhekre számíthat az, aki elmegy a boltba bevásárolni, vagy tankol az autójába, esetleg telefonál. Az előző számítások ugyanis nem tartalmazzák az áfát, a jövedéki adókat, illetékeket és a telefonadót sem.

Jakab Andor blogja
egy érdekes összeállításra hívja fel a figyelmet. A L'Anglophone belga magazin számításai szerint - amely többek között az áfát is figyelembe veszi - az Európai Unió 27 tagországa közül Magyarországon volt a legnagyobb az adóterhelés 2009-ben. Úgy számoltak, a bruttó fizetésünk 59,4 százalékát fizettük be akkor az államnak. A legjobb helyzetben a ciprusi munkavállalók voltak, ők ugyanis fizetésüknek csupán 19,4 százalékát fizetik vissza az államnak, így már március 13-tól saját maguknak dolgoznak, míg mi 2009-ben ezt csak augusztus hatodikán kezdhettük el. Azóta ráadásul 27 százalékra emelkedett a magyar áfa, ami a legmagasabb az egész EU-ban.


2012-ben érvényben lévő áfa-kulcsok az Európai Unióban
Forrás: Európai Bizottság

Mindezek mellett a legalacsonyabb áfa-kulccsal, 15 százalékkal Luxemburg rendelkezik. Ugyanakkor régiós szomszédainkat is szépen lekörözzük, Romániában az áfakulcs mértéke 24 százalék, Szlovákiában és Csehországban 20 százalék, míg Lengyelországban 23 százalék.

Az áfa még nem minden

Az adatok ugyanakkor még mindig nem tükrözik a teljes adóterhelés nagyságát, hiszen a jövedéki adókat, illetékeket, helyi adókat még így sem tartalmazza, valamint ezekhez még hozzárakódik a júliustól életbe lépő telekomadó is. Ebből a szempontból talán jobb is, ha nem tudjuk, hogy miért, kiért is dolgozunk egy éven át.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG