<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Húst hússal. Na, ennek legyen most vége! - mondják a politikusok, de a termelők és a lakosság egy része is ellenkezik.

Az Európai Unióban a globális átlagnál kétszer több húst esznek az emberek, s bár a fogyasztás csökkenő tendenciát mutat, még így is nagyon magas. Egy lakos átlagosan hetente 1,5 kilogramot tol le. A húsfogyasztás nem csupán az egészségünkre káros, de a környezetvédelmi gondokat is tetézi - állítja a Greenpeace. A szervezet szerint sokkal gyorsabban, az évtized végére 70 százalékkal kellene csökkenteni ezt a másfél kilogrammos arányt, 2050-re pedig 30 dekára kellene visszamenni.

A vágóhidak sem értenek egyet a miniszterekkel (fotó: MTI)A vágóhidak sem értenek egyet a miniszterekkel (fotó: MTI)

Egyre hevesebb vita zajlik a témában az egész kontinensen. Múlt hónapban a fogyasztóvédelemmel foglalkozó spanyol miniszter szenvedélyes megszólalásában a húsfogyasztás csökkentését kérte a spanyoloktól a saját egészségük és a környezet védelme érdekében. Az agrárminiszter, azonnal nekiment, majd órákkal később a kormányfő is bírálta, mondván:

"egy félig átsütött steaknél nincs is jobb".

Ez azért érdekes fejlemény, mert éppen a spanyolok állnak az élen a húsfogyasztásban az EU-n belül (évi több mint 100 kilogramm fejenként) és egyelőre nem sok jele van annak, hogy a lakosok feladnák kedvenc steakjeiket, kolbászaikat vagy sonkáikat és nagy arányban térnének át a zöldségekre. 

Politikailag nagyon nehéz egyensúlyozni az ellentétes érdekek között. A rengeteg mezőgazdasági kistermelő az állását félti, a környezetvédők az állattartás miatti pusztítás és az üvegházhatású gázok miatt lázonganak, az olcsón megvehető húsokhoz szokott lakosság pedig attól fél, hogy magasabb lesz a bolti számlája, ha más termékeket kell vennie, illetve sérül az egyik fontos nemzeti identitási elem, a nemzeti konyha.

A The Guardian ezzel összefüggésben idézett egy 10 országra kiterjedő, az EU által is támogatott friss európai felmérést. Eszerint a megkérdezettek 46 százaléka a korábbi évekhez képest kevesebb húst eszik és 40 százalékuk azt tervezi, hogy csökkenti ezt a közeljövőben. Az Európai Bizottság egy minapi anyagban ugyanakkor így fogalmazott: hiába tudatosabbak az európai lakosok ezen a téren és mind többen értik meg, hogy milyen káros környezeti hatásai vannak a túlzott húsfogyasztásnak, a következő években várhatóan évente és fejenként mindössze három kilogrammal lesz kevesebb, amit megesznek.  

Az említett és vitába keveredett spanyol miniszter szerint a nagy húsipari vállalatok nyomást gyakorolnak a kormányra, mert védik ipari érdekeiket és a nekik beszállító, egyébként rendkívüli környezetterhelést okozó nagygazdaságokat. Az agrárminiszter ugyanakkor a kis családi gazdaságokat akarja támogatni és fellép a nagy cégek intenzív gazdálkodása ellen.

A brit lap Németországról szólva kiemelte, hogy szintén nagy belső viták vannak a témában, miközben az ország az egy főre jutó állati eredetű ételek fogyasztásában az első az EU-ban. Itt is csökken a húsfogyasztás, de a wurst az szent dolog arrafelé. Még az elvileg legnagyobb környezetvédő párt, a Zöldek is óvatosak ezzel kapcsolatban, ugyanis sokáig azt kenték rájuk, hogy "megtiltanák az egyik legnagyobb emberi örömöt, az evést". Ez a pecsét még kilenc évvel ezelőtt ragadt rájuk, akkor országos vegán napot hirdettek az állami étkezdékben, mire a Bild bulvárlap ezzel a szalagcímmel jelent meg:

" A Zöldek el akarják venni tőlünk a húsunkat!" 

Most, hogy bekerültek a kormányba, inkább a minőségi húsra figyelnek és azt mondják, hogy száműzni kell a németek étrendjéből a "szemétolcsón kínált szemét ételt". Ez utalás a hard diszkontok és szupermarkertek dömpingáraira, amivel az új, egyébként török származású agrárminiszter szerint tönkre teszik a gazdákat, ártanak az állatállománynak és kihalásra ítélnek bizonyos fajokat. A politikus szerint a minőségi ételek felé kell elmozdulni és azokért nem szégyen magasabb árat kérni. Ezt a kijelentését viszont azonnal bírálták a szociális egyenlőségre törekvő szervezetek és pénzbeli kompenzációt követeltek a szegényebb társadalmi rétegeknek.

Az olasz környezetvédelmi miniszter nem régiben a kisebb húsfogyasztás egészségre gyakorolt kedvező hatását hangoztatta. Azt is kiemelte, hogy a hatékonyabb állattenyésztés révén kevesebb vízre lesz szükség és a széndioxid-kibocsátás is csökkenhet. A farmerek persze visszavágtak: Olaszország az EU-n belül jól áll, hiszen az egyik legalacsonyabb a húsfogyasztás, ezen kívül a mértékletes húsbevitel kifejezetten előnyös az étrend egyensúlya szempontjából. Inkább azt kérik a kormánytól, hogy a helyben termelt élelmiszerek fogyasztására ösztönözze a lakosságot, ezzel sokkal jobban védenék a természetet. 

Franciaországban ugyancsak csökkenőben van a húsok népszerűsége. Az elmúlt három évben a lakosság fele mérsékelte a húsok bevitelét, 30 százaléka pedig azt tervezi, hogy így tesz a következő három évben. A termelők ellenállása azonban nem tört le, akárcsak Dániában, ahol még a szakszervezetek is tiltakoztak az ellen, hogy az állami étkezdékben kötelező heti két húsmentes napot tartottak - a kormány meg is hátrált és visszavonta a rendelkezést.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Drágulhat a sör, befékeztek az év elején a hazai gyártók
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 06:50
Az első négy hónapban az öt legnagyobb magyarországi sörgyártó termelése 1,6 millió hektoliter volt, belföldi értékesítésük pedig 1,7 millió hektoliter, előbbi 8 százalékkal, utóbbi 4 százalékkal alacsonyabb a 2019. azonos időszakinál.
Agrár A korábbi felére eshet idén az ukrán gabonatermés
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 15:43
Ukrajna arra számít, hogy az ország idei gabonatermése a fele lesz a tavalyinak - közölte Mikola Szolszkij ukrán agrárpolitikai és élelmiszerügyi miniszter, egy konferencián.
Agrár A búzakínálat az idén sem dönt rekordot, de azért nem kell aggódni
Jernei Gábor | 2022. május 15. 11:46
A hazai ellátás nem forog veszélyben a legfontosabb kenyérgabonánkból.
Agrár Agrárminiszter: öntöttük a pénzt a gazdáknak, tessék jól felhasználni!
Privátbankár.hu | 2022. május 5. 11:37
Nagy István nagyon megvédte a magyar állattenyésztést.
Agrár Scholz kezdhet aggódni: iszonyatosan drágulhat a német sör
Privátbankár.hu | 2022. május 4. 11:15
Akár 30 százalékkal is többe kerülhet a nedű az év végére. Vajon Magyarországra is begyűrűzik majd a sördrágulás?
Agrár A német miniszter figyelmeztet – jön a példátlan éhínség a világban
Káncz Csaba | 2022. április 26. 18:16
Legalább 3,2 milliárd ember élelmezése függ a műtrágyák használatától, márpedig a nitrogén alapú műtrágyák ára tonnánként 300 dollárról 1700 dollárra emelkedett. Egy elhúzódó ukrajnai háború katasztrofális következményekkel járna a világ élelmiszerellátására nézve.  Káncz Csaba jegyzete 
Agrár Globális sokkhatások karmaiban a magyar agrárium
Jernei Gábor | 2022. április 20. 16:52
Megjelent a magyar mezőgazdaság évkönyve, az Agrárláz 2022.
Agrár Országszerte átveszi a használt sütőolajat a Mol
Privátbankár.hu | 2022. április 18. 08:18
A használt sütőolaj veszélyes hulladéknak számít, biztonságos leadására lehetőség van a Mol több mint 350 töltőállomásán - hívta fel a figyelmet a vállalat annak kapcsán, hogy húsvétkor a háztartások az átlagosnál nagyobb mennyiségben használnak zsiradékot, amelyet megfelelő módon gyűjtve és leadva újra lehet hasznosítani.
Agrár A katonai konfliktus és a gyenge forint szorítja az agráriumot
Privátbankár.hu | 2022. április 13. 11:16
Az ukrajnai események és a gyengélkedő forint miatt különösen fontos, hogy hatékonyabb legyen a mezőgazdaság.
Agrár Rettegésben tartott rovarok és gombák
Jernei Gábor | 2022. április 12. 17:28
Új szereplőként jelent meg az agropiacon a Kwizda Garden.
hírlevél
Ingatlantájoló