5p

Húst hússal. Na, ennek legyen most vége! - mondják a politikusok, de a termelők és a lakosság egy része is ellenkezik.

Az Európai Unióban a globális átlagnál kétszer több húst esznek az emberek, s bár a fogyasztás csökkenő tendenciát mutat, még így is nagyon magas. Egy lakos átlagosan hetente 1,5 kilogramot tol le. A húsfogyasztás nem csupán az egészségünkre káros, de a környezetvédelmi gondokat is tetézi - állítja a Greenpeace. A szervezet szerint sokkal gyorsabban, az évtized végére 70 százalékkal kellene csökkenteni ezt a másfél kilogrammos arányt, 2050-re pedig 30 dekára kellene visszamenni.

A vágóhidak sem értenek egyet a miniszterekkel (fotó: MTI)
A vágóhidak sem értenek egyet a miniszterekkel (fotó: MTI)

Egyre hevesebb vita zajlik a témában az egész kontinensen. Múlt hónapban a fogyasztóvédelemmel foglalkozó spanyol miniszter szenvedélyes megszólalásában a húsfogyasztás csökkentését kérte a spanyoloktól a saját egészségük és a környezet védelme érdekében. Az agrárminiszter, azonnal nekiment, majd órákkal később a kormányfő is bírálta, mondván:

"egy félig átsütött steaknél nincs is jobb".

Ez azért érdekes fejlemény, mert éppen a spanyolok állnak az élen a húsfogyasztásban az EU-n belül (évi több mint 100 kilogramm fejenként) és egyelőre nem sok jele van annak, hogy a lakosok feladnák kedvenc steakjeiket, kolbászaikat vagy sonkáikat és nagy arányban térnének át a zöldségekre. 

Politikailag nagyon nehéz egyensúlyozni az ellentétes érdekek között. A rengeteg mezőgazdasági kistermelő az állását félti, a környezetvédők az állattartás miatti pusztítás és az üvegházhatású gázok miatt lázonganak, az olcsón megvehető húsokhoz szokott lakosság pedig attól fél, hogy magasabb lesz a bolti számlája, ha más termékeket kell vennie, illetve sérül az egyik fontos nemzeti identitási elem, a nemzeti konyha.

A The Guardian ezzel összefüggésben idézett egy 10 országra kiterjedő, az EU által is támogatott friss európai felmérést. Eszerint a megkérdezettek 46 százaléka a korábbi évekhez képest kevesebb húst eszik és 40 százalékuk azt tervezi, hogy csökkenti ezt a közeljövőben. Az Európai Bizottság egy minapi anyagban ugyanakkor így fogalmazott: hiába tudatosabbak az európai lakosok ezen a téren és mind többen értik meg, hogy milyen káros környezeti hatásai vannak a túlzott húsfogyasztásnak, a következő években várhatóan évente és fejenként mindössze három kilogrammal lesz kevesebb, amit megesznek.  

Az említett és vitába keveredett spanyol miniszter szerint a nagy húsipari vállalatok nyomást gyakorolnak a kormányra, mert védik ipari érdekeiket és a nekik beszállító, egyébként rendkívüli környezetterhelést okozó nagygazdaságokat. Az agrárminiszter ugyanakkor a kis családi gazdaságokat akarja támogatni és fellép a nagy cégek intenzív gazdálkodása ellen.

A brit lap Németországról szólva kiemelte, hogy szintén nagy belső viták vannak a témában, miközben az ország az egy főre jutó állati eredetű ételek fogyasztásában az első az EU-ban. Itt is csökken a húsfogyasztás, de a wurst az szent dolog arrafelé. Még az elvileg legnagyobb környezetvédő párt, a Zöldek is óvatosak ezzel kapcsolatban, ugyanis sokáig azt kenték rájuk, hogy "megtiltanák az egyik legnagyobb emberi örömöt, az evést". Ez a pecsét még kilenc évvel ezelőtt ragadt rájuk, akkor országos vegán napot hirdettek az állami étkezdékben, mire a Bild bulvárlap ezzel a szalagcímmel jelent meg:

" A Zöldek el akarják venni tőlünk a húsunkat!" 

Most, hogy bekerültek a kormányba, inkább a minőségi húsra figyelnek és azt mondják, hogy száműzni kell a németek étrendjéből a "szemétolcsón kínált szemét ételt". Ez utalás a hard diszkontok és szupermarkertek dömpingáraira, amivel az új, egyébként török származású agrárminiszter szerint tönkre teszik a gazdákat, ártanak az állatállománynak és kihalásra ítélnek bizonyos fajokat. A politikus szerint a minőségi ételek felé kell elmozdulni és azokért nem szégyen magasabb árat kérni. Ezt a kijelentését viszont azonnal bírálták a szociális egyenlőségre törekvő szervezetek és pénzbeli kompenzációt követeltek a szegényebb társadalmi rétegeknek.

Az olasz környezetvédelmi miniszter nem régiben a kisebb húsfogyasztás egészségre gyakorolt kedvező hatását hangoztatta. Azt is kiemelte, hogy a hatékonyabb állattenyésztés révén kevesebb vízre lesz szükség és a széndioxid-kibocsátás is csökkenhet. A farmerek persze visszavágtak: Olaszország az EU-n belül jól áll, hiszen az egyik legalacsonyabb a húsfogyasztás, ezen kívül a mértékletes húsbevitel kifejezetten előnyös az étrend egyensúlya szempontjából. Inkább azt kérik a kormánytól, hogy a helyben termelt élelmiszerek fogyasztására ösztönözze a lakosságot, ezzel sokkal jobban védenék a természetet. 

Franciaországban ugyancsak csökkenőben van a húsok népszerűsége. Az elmúlt három évben a lakosság fele mérsékelte a húsok bevitelét, 30 százaléka pedig azt tervezi, hogy így tesz a következő három évben. A termelők ellenállása azonban nem tört le, akárcsak Dániában, ahol még a szakszervezetek is tiltakoztak az ellen, hogy az állami étkezdékben kötelező heti két húsmentes napot tartottak - a kormány meg is hátrált és visszavonta a rendelkezést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Oroszországban bezzeg mennek le az árak
Privátbankár.hu | 2025. július 17. 08:35
Oroszországban 1,3 százalékkal csökkentek a termelői árak júniusban
Agrár A nap képe: illatos támadás érte a Bizottság budapesti épületét
Privátbankár.hu | 2025. július 16. 14:01
Trágyával üzentek a magyar gazdák Brüsszelnek.     
Agrár Szigorodnak a magyarok egyik kedvenc élelmiszerére vonatkozó szabályok
Szirmai S. Péter | 2025. július 15. 05:44
Vadonatúj mutató, a „fehérjeminőségi érték” feltüntetésére, az elvárt minimumérték teljesítésére kötelezi a gyártókat a nemrég hatályba lépett új „húsrendelet”, amely azt is újraértelmezi, mi is az a „félszáraz” és a „száraz” kolbász, szalámi, egyáltalán, mi a téliszalámi.
Agrár Az ukrán kukorica korlátlanul áraszthatja el Magyarországot?
Szirmai S. Péter | 2025. július 9. 14:44
Már csak a tanácsi jóváhagyásra vár az EU Ukrajnával kötött szabadkereskedelmi megállapodása, amely liberalizálja az élelmiszeripari cikkek kereskedelmét. Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán botrányosnak minősítette „a gazdák háta mögött Ukrajnával megkötött brüsszeli alkut”, amit nem fog hagyni, mert tovább könnyítené az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát.
Agrár FAO: történelmi húsár és dráguló vaj mellett csökkent a cukor ára
Privátbankár.hu | 2025. július 7. 08:19
Vegyesen alakultak az élelmiszerárak júniusban.
Agrár Döntött Brüsszel: szabad génmódosított szójababot importálni
Privátbankár.hu | 2025. július 4. 16:51
Az Európai Bizottság engedélyezte a géntechnológiával módosított szójabab uniós behozatalát, élelmiszerekben és takarmányokban való felhasználását – tájékoztatott az uniós végrehajtó testület pénteken.
Agrár ENSZ: az aszály lassan globális katasztrófához vezet
Privátbankár.hu | 2025. július 2. 15:18
Szomáliától az európai kontinensig az elmúlt két évben a feljegyzett történelem legpusztítóbb aszályai sújtották, amelyeket az éghajlatváltozás súlyosbított – derül ki egy ENSZ által támogatott jelentésből.
Agrár Európa legforróbb nyara jöhet – ezt lépi a magyar kormány
Privátbankár.hu | 2025. június 29. 11:25
A kormány ingyenesen biztosítja a gazdák számára az öntözővizet azzal, hogy mintegy 10 milliárd forintnyi összegben átvállalja a vízdíj árának megfizetését a gazdálkodóktól – mondta Nagy István agrárminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
Agrár Eltűnt az infláció, ezért nullára csökkentették az alapkamatot a svájciak
Privátbankár.hu | 2025. június 19. 10:54
A svájci központi bank (SNB) az elemzői várakozásoknak megfelelően nulla szintre csökkentette az alapkamatot csütörtöki döntésével.
Agrár Rendkívül fertőző, ragályos kór jelent meg Romániában
Privátbankár.hu | 2025. június 19. 06:06
Első ízben mutatták ki a juhhimlőt (variola ovina) Romániában, a hatóságok meghozták a fertőzés elterjedésének megelőzését célzó intézkedéseket – közölte a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság (ANSVSA).
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG