5p

Húst hússal. Na, ennek legyen most vége! - mondják a politikusok, de a termelők és a lakosság egy része is ellenkezik.

Az Európai Unióban a globális átlagnál kétszer több húst esznek az emberek, s bár a fogyasztás csökkenő tendenciát mutat, még így is nagyon magas. Egy lakos átlagosan hetente 1,5 kilogramot tol le. A húsfogyasztás nem csupán az egészségünkre káros, de a környezetvédelmi gondokat is tetézi - állítja a Greenpeace. A szervezet szerint sokkal gyorsabban, az évtized végére 70 százalékkal kellene csökkenteni ezt a másfél kilogrammos arányt, 2050-re pedig 30 dekára kellene visszamenni.

A vágóhidak sem értenek egyet a miniszterekkel (fotó: MTI)
A vágóhidak sem értenek egyet a miniszterekkel (fotó: MTI)

Egyre hevesebb vita zajlik a témában az egész kontinensen. Múlt hónapban a fogyasztóvédelemmel foglalkozó spanyol miniszter szenvedélyes megszólalásában a húsfogyasztás csökkentését kérte a spanyoloktól a saját egészségük és a környezet védelme érdekében. Az agrárminiszter, azonnal nekiment, majd órákkal később a kormányfő is bírálta, mondván:

"egy félig átsütött steaknél nincs is jobb".

Ez azért érdekes fejlemény, mert éppen a spanyolok állnak az élen a húsfogyasztásban az EU-n belül (évi több mint 100 kilogramm fejenként) és egyelőre nem sok jele van annak, hogy a lakosok feladnák kedvenc steakjeiket, kolbászaikat vagy sonkáikat és nagy arányban térnének át a zöldségekre. 

Politikailag nagyon nehéz egyensúlyozni az ellentétes érdekek között. A rengeteg mezőgazdasági kistermelő az állását félti, a környezetvédők az állattartás miatti pusztítás és az üvegházhatású gázok miatt lázonganak, az olcsón megvehető húsokhoz szokott lakosság pedig attól fél, hogy magasabb lesz a bolti számlája, ha más termékeket kell vennie, illetve sérül az egyik fontos nemzeti identitási elem, a nemzeti konyha.

A The Guardian ezzel összefüggésben idézett egy 10 országra kiterjedő, az EU által is támogatott friss európai felmérést. Eszerint a megkérdezettek 46 százaléka a korábbi évekhez képest kevesebb húst eszik és 40 százalékuk azt tervezi, hogy csökkenti ezt a közeljövőben. Az Európai Bizottság egy minapi anyagban ugyanakkor így fogalmazott: hiába tudatosabbak az európai lakosok ezen a téren és mind többen értik meg, hogy milyen káros környezeti hatásai vannak a túlzott húsfogyasztásnak, a következő években várhatóan évente és fejenként mindössze három kilogrammal lesz kevesebb, amit megesznek.  

Az említett és vitába keveredett spanyol miniszter szerint a nagy húsipari vállalatok nyomást gyakorolnak a kormányra, mert védik ipari érdekeiket és a nekik beszállító, egyébként rendkívüli környezetterhelést okozó nagygazdaságokat. Az agrárminiszter ugyanakkor a kis családi gazdaságokat akarja támogatni és fellép a nagy cégek intenzív gazdálkodása ellen.

A brit lap Németországról szólva kiemelte, hogy szintén nagy belső viták vannak a témában, miközben az ország az egy főre jutó állati eredetű ételek fogyasztásában az első az EU-ban. Itt is csökken a húsfogyasztás, de a wurst az szent dolog arrafelé. Még az elvileg legnagyobb környezetvédő párt, a Zöldek is óvatosak ezzel kapcsolatban, ugyanis sokáig azt kenték rájuk, hogy "megtiltanák az egyik legnagyobb emberi örömöt, az evést". Ez a pecsét még kilenc évvel ezelőtt ragadt rájuk, akkor országos vegán napot hirdettek az állami étkezdékben, mire a Bild bulvárlap ezzel a szalagcímmel jelent meg:

" A Zöldek el akarják venni tőlünk a húsunkat!" 

Most, hogy bekerültek a kormányba, inkább a minőségi húsra figyelnek és azt mondják, hogy száműzni kell a németek étrendjéből a "szemétolcsón kínált szemét ételt". Ez utalás a hard diszkontok és szupermarkertek dömpingáraira, amivel az új, egyébként török származású agrárminiszter szerint tönkre teszik a gazdákat, ártanak az állatállománynak és kihalásra ítélnek bizonyos fajokat. A politikus szerint a minőségi ételek felé kell elmozdulni és azokért nem szégyen magasabb árat kérni. Ezt a kijelentését viszont azonnal bírálták a szociális egyenlőségre törekvő szervezetek és pénzbeli kompenzációt követeltek a szegényebb társadalmi rétegeknek.

Az olasz környezetvédelmi miniszter nem régiben a kisebb húsfogyasztás egészségre gyakorolt kedvező hatását hangoztatta. Azt is kiemelte, hogy a hatékonyabb állattenyésztés révén kevesebb vízre lesz szükség és a széndioxid-kibocsátás is csökkenhet. A farmerek persze visszavágtak: Olaszország az EU-n belül jól áll, hiszen az egyik legalacsonyabb a húsfogyasztás, ezen kívül a mértékletes húsbevitel kifejezetten előnyös az étrend egyensúlya szempontjából. Inkább azt kérik a kormánytól, hogy a helyben termelt élelmiszerek fogyasztására ösztönözze a lakosságot, ezzel sokkal jobban védenék a természetet. 

Franciaországban ugyancsak csökkenőben van a húsok népszerűsége. Az elmúlt három évben a lakosság fele mérsékelte a húsok bevitelét, 30 százaléka pedig azt tervezi, hogy így tesz a következő három évben. A termelők ellenállása azonban nem tört le, akárcsak Dániában, ahol még a szakszervezetek is tiltakoztak az ellen, hogy az állami étkezdékben kötelező heti két húsmentes napot tartottak - a kormány meg is hátrált és visszavonta a rendelkezést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Itt a brüsszeli javaslat: ezzel védenék a magyar gazdákat is
Privátbankár.hu | 2025. október 8. 14:22
A Mercosur partnerségi megállapodás előtti biztosíték.
Agrár Az agráriumnak stabil megoldást nyújt az új kamattámogatott hitel
Privátbankár.hu | 2025. október 6. 14:20
A Közös Agrárpolitika pályázataihoz kapcsolódó kamattámogatott hitel iránt óriási az érdeklődés, amely a nyertes pályázat számára kiemelt finanszírozási lehetőséget biztosít.
Agrár Egyre olcsóbbak az élelmiszerek?
Privátbankár.hu | 2025. október 3. 19:37
Szeptemberben csökkent az élelmiszerek világpiaci ára az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapján pénteken közzétett adatok szerint.
Agrár Vége a narancskorszaknak?
Bózsó Péter | 2025. szeptember 21. 14:21
A citruszöldülés mára Brazíliában, a világ legnagyobb narancstermelőjében az ültetvények közel felét fertőzte meg, Floridában pedig két évtized alatt a termelés 90 százalékát pusztította el. A betegség gyógyíthatatlan, és a globális narancslépiac jövőjét is fenyegeti: Európában drágulás jöhet.
Agrár Amikor a magyar borok közösen indulnak el világkörüli hódító útra
Natív tartalom | 2025. szeptember 19. 09:28
Tényleg van olyan, hogy két világsikert már szerzett magyar borászat úgy dönt, nem versenyeznek egymással, hanem inkább összefognak? Pontosan ez történt a somlói Kancellár Birtok és a villányi Jammertal Borbirtok esetében.
Agrár Tiltakozik a kormány: ezt az uniós megállapodást nem nyelik le?
Privátbankár.hu | 2025. szeptember 8. 20:08
A miniszter elmondta, mi a baj az EU-Mercosur megállapodással.
Agrár Így változott a legfontosabb élelmiszerek ára augusztusban
Privátbankár.hu | 2025. szeptember 8. 08:47
Gyakorlatilag változatlan maradt az élelmiszertermékek világpiaci árának referenciaértéke augusztusban az előző hónaphoz képest, mivel a hús, a cukor és a növényi olaj árának emelkedése ellensúlyozta a gabona- és tejtermékek árának csökkenését az ENSZ római székhelyű Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapján közzétett adatok szerint.
Agrár Folytatódik a vámháború, most Kína intett be az európai sertéshús-iparnak
Privátbankár.hu | 2025. szeptember 5. 17:01
Kína szeptembertől ideiglenesen dömpingellenes vámokat vet ki az Európai Unióból származó sertéshús importjára – jelentette be a kínai kereskedelmi minisztérium pénteken.
Agrár Húsevő parazita férgek visszatérésétől rettegnek a texasi gazdák
Bózsó Péter | 2025. augusztus 31. 17:15
A veszélyes legyek sebekbe rakott petéiből fejlődnek ki az úgynevezett csavarférgek, amelyek előszeretettel fertőzik meg a szarvasmarhákat. Ha kezeletlen marad, akkor ez az állatok elhullásához vezet. A legyek Mexikó felől közelítenek az amerikai határhoz.
Agrár Feltámad egy ősi magyar szőlőfajta a Skrabski Pincészetnél
Privátbankár.hu | 2025. augusztus 17. 10:16
Laptársunk Balatonudvari magaslatán, a Leshegyen járt, a Skrabski Pincészet 150 éves pincefalai között – amely az egykori szerény kezdetből ma egy boutique borászat nőtte ki magát. Egy nagy nemzetközi sikerről is hírt adtak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG