2p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy amerikai vállalat napfény, termőtalaj és víz nélkül termeszt zöldségeket – és még csak nem is varázslatról van szó.

Tudományos-fantasztikus szempontból igen közel járunk egy disztópia megvalósulásához: a termőföldek kimerülése miatt erdőket vágnak ki, az időjárás megtizedeli a termést, a világ szegényebb régióiban pedig éhínség pusztít. Nem csoda hát, ha a spártai problémák szokatlan megoldásokat kívánnak – ennek a leírásnak pedig tökéletesen megfelel a technikai őrült és mezőgazdász, David Rosenberg startupja, az AeroFarms.dir

Megvalósult sci-fi

A CNN cikke szerint az alapító ugyanis napfény és termőtalaj felhasználása nélkül, valamint minimális víz használatával termeszt zöldségeket, szeptembertől pedig mindezt egy több mint 6400 négyzetméteres gyárépületben felépített óriásfarmon teszik majd. Az eljárás a hidropónia továbbfejlesztése: míg egy általános hidropon eljárásban tápanyagban dús oldatban nevelik a növényeket, Rosenbergék vízpermettel oldják meg a zöldségek táplálását, így lényegesen kevesebb vizet használnak fel a termesztés során. Ezt a technológiát használják egyébként a NASA űrhajósai is a Nemzetközi Űrállomáson.

Így működik egy-egy "ágyás". Forrás: aerofarms.com

A növényeket egy újrahasznosított ruhaanyagba „ültetik”, ez alatt permetezik a növény gyökerét, míg fentről folyamatosan LED-del világítják őket. A gyárban nincs éjjel-nappal ciklus, így lerövidül a fejlődési idő, becsléseik szerint egy növényt akár 22-30-szor is le lehet szüretelni egy év alatt. A várakozások szerint egy év alatt összesen 907 tonna bébizöldséget és fűszernövényt, például spenótot vagy bazsalikomot tudnak majd termeszteni.

Így néz ki az AeroFarm gyára New Jersey-ben. Forrás: aerofarms.com

A biónál is bióbb

A termékeket jelenleg 20 százalékkal drágábban értékesítik a hagyományosan nevelt zöldségeknél – ugyanez az árszabása Amerikában egyébként a biotermékeknek is. Rosenbergék azonban mégsem tudnak bio-minősítést szerezni a zöldségekre, mert bár nem használnak növényvédő szereket, sem génkezelt magokat, így a környezetre sincsenek káros hatással, mivel nem használnak termőtalajt, így jogilag nem kaphatják meg a bio jelzőt. Egyes üzletek azonban „a biónál is bióbb” besorolást adták a zöldségeknek, emlékeztetett az alapító.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár A birkavirtus megnyomorítja egy ország élelmiszer-ellátását
Rácz Gergő | 2023. november 26. 14:14
Az ausztrál birkatartóknak nagy gondjaik vannak. Sok eső esett, lett bőven legelhető fű, az állományok pedig ennek megfelelően megnőttek. A gazdák nem akarják irtani az állományt, ingyen is odaadnák a birkáikat, kereslet viszont az árazás átalakulása miatt még így sincs.
Agrár Bevetik a bioreaktort: laboratóriumból jöhet a kisállatok új kedvence
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 08:55
Felforgatnák az állateledelek piacát a műhúsból, azaz a laboratóriumokban előállított húsokból készült termékek. A hús előállításához élő állatokból származó sejteket használnak, amelyek egy tartályban növekednek, és tápanyagokkal táplálják közben. A laboratóriumi hús támogatói szerint ez jóval fenntarthatóbb megoldás mint a hagyományos állattenyésztés.
Agrár Soha ilyen drágán nem adtak még el egy üveg whiskyt - de vajon milyen az illata?
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 10:44
Közel egymilliárd forintot kóstált a 60 évig érlelt itóka.
Agrár Gabonafrász után jön a tejfrász Ukrajnából? Áh, dehogy!
Mester Nándor | 2023. november 14. 14:55
Nem fürdenek benne, inkább exportálják a tejet és a vajat az ukránok. Folyamatosan növekszik az ukrán kivitel tejből és többféle tejtermékből, de egyelőre nem kell megijednie az uniós országoknak, mert túlnyomórészt a szövetségen kívüli európai piacokra mennek a szállítmányok. A tejszín, a tartós tej és tejföltermelés fele azonban már az unióban landol. 
Agrár „Burgonyavész” alakult ki Európában az árak miatt
Buksza blog | 2023. november 9. 13:20
Az alapvető élelmiszerek közül a burgonya óriási dráguláson ment keresztül az elmúlt időszakban.  
Agrár A vásárlók keblükre ölelik az állatokat a tehenektől a disznókig: mire elég a 90 százalékos magyar eredmény?
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. október 26. 15:02
A sok cuki állatos videó, a kutya- és macskapszichológiai, illetve állatorvosi tévésorozatok megtették a hatásukat. Az európaiak kiterjesztenék jóléti társadalmukat az állatokra is.
Agrár Rengeteg gabonát exportálhat idén Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. október 24. 13:36
Az APK-Inform ukrán agrárgazdasági tanácsadó vállalat rontotta ugyan Ukrajna idei gabonatermésére vonatkozó előrejelzését, de a mennyiség így is szerényen meghaladja majd a múlt évit.
Agrár Óva intjük a gazdálkodókat attól, hogy esetleg az árakkal spekuláljanak!
Szirmai S. Péter | 2023. október 23. 14:02
Ezt üzente lapunkon keresztül Héjja Csaba, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának szenior elemzője. Aki szerint megfelelő tudás nélkül,  intenzív és hatékony művelési módszerek nélkül a kis gazdaságok versenyképtelenek, és szinte nem termelnek jövedelmet. A komparatív előnyöket megtalálva, minőséggel és magas hozzáadott értékkel azonban versenyképessé tudnak válni, de ehhez érdemes megbarátkozni az integráció gondolatával.
Agrár Veszélybe került a banán, a helyzet komoly
Buksza blog | 2023. október 16. 08:20
Elkeserítő következményei lehetnek annak, ha a banántermelő afrikai országok nem lépnek fel időben egy, a termésük pusztulásával fenyegető fertőző növénybetegséggel szemben.
Agrár Hszi Csin-ping példát mutatott Orbán Viktornak
Privátbankár.hu | 2023. október 13. 09:25
Kínában gyorsuló ütemben csökkennek az élelmiszerárak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG