2p
Nőtt a magyar szarvasmarha-állomány 2010 és 2013 között - a helyettes államtitkár szerint magyar tejből is több van a boltokban.

753 ezer marhával élünk együtt

Az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár szerint ez a belső piac visszaszerzésének és az ágazatot érintő támogatási rendszernek köszönhető.

Feldman Zsolt Bonyhádon, a XVII. országos agrárfórumon elmondta: a 2010. végi 681 ezer darabos szarvasmarha-állománnyal szemben jelenleg 753 ezres az állomány, ezen belül 30 ezerrel nőtt a tehénállomány is.

Több a magyar tej a polcokon?

A tejágazatban a 2008-2009-es mélyponttól kezdve folyamatosan emelkedtek a termelői árak, és sikerült több lábon álló támogatási rendszert kiépíteni. Az a termelő, aki rendelkezik termőterülettel, továbbá az állat tejét is hasznosítja, legalább öt jogcímen tud forrást bevonni a gazdaságába. Ez a többi állattenyésztési ágazatban nem áll rendelkezésre - mondta a helyettes államtitkár.

Feldman Zsolt szerint a hazai kiskereskedelmi láncok üzleteiben visszaesett az importtej aránya. Közelített egymáshoz a magyar és nem magyar termékek ára, és érezhetően nőtt a magyar termékek forgalma - mondta.

Lesz egy kis plusz papírmunka a támogatáshoz

Így alakul az agrártámogatás jövőreAz Agrárgazdasági Kutatóintézet számítása szerint az egy hektárra jutó uniós alaptámogatás Magyarországon 146 euró lesz, amelyhez még jön a "zöld komponens", ami további támogatást jelent. A fiatal gazdák közvetlen támogatást is kaphatnak. Részletek >>

Az Európai Unió új Közös Agrárpolitikája (KAP) kapcsán Feldman Zsolt azt mondta: a tárgyalások elhúzódása miatt 2014-ben lényegében semmi nem fog változni, megmarad a területalapú és a szerkezetátalakítási támogatás. Bizonyos azonban, hogy a támogatások 30 százalékát környezetvédelmi feltételek teljesítése után lehet lehívni, ennek azonban "a magyar gazdálkodók minimális többletpapírmunkával, gazdálkodási szokásaik megváltoztatása nélkül" megfelelnek. 2014 után, úgy tűnik, még több mód lesz az állattenyésztés-segítő támogatásokat szerepeltetni a rendszerben - jelezte.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár A globális felmelegedés kinyírja a magyarok kedvenc gyümölcseit
Szirmai S. Péter | 2024. szeptember 4. 09:31
A klímaváltozás, a veszteséges előállítás miatt egyre több fontos növénnyel hagynak fel a gazdák. Az aszályos vidékeken öntözés nélkül már a repce, sőt a kukorica, a napraforgó termesztését is sok kis gazdaság kénytelen befejezni.
Agrár Kína megorrolt Kanadára
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 3. 17:48
Kína kedden közölte, hogy dömpingellenes vizsgálatot indít a Kanadából származó repcére, és elítélte Kanada egyoldalú korlátozó intézkedéseit, miután Ottawa vámokat vetett ki a kínai elektromos járművekre.
Agrár Állatjóléti támogatási program indult Dániában
Bózsó Péter | 2024. augusztus 27. 15:31
A dánok az Európai Unió direktívájának betartását komolyan veszik, a finnekhez és a svédekhez hasonlóan.
Agrár Megoldás a mezőgazdasági munkaerőhiányra?
Szirmai S. Péter | 2024. augusztus 26. 15:13
Újra virágzik, a földpiaci befektetők figyelmét is felkeltette az egy-két hónapos otthoni online villám tanfolyamokkal csábító olcsó aranykalászos gazda képzés, amivel a piaci szereplők szerint enyhíteni lehet a szektorban a komoly munkaerőhiányt. 
Agrár Sokakat tesz boldoggá a Penny
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 14. 09:49
Közzétették a négynapos ünnepi nyitvatartásukat.
Agrár Nagy bejelentést tett a magyarok kedvenc söreinek gyártója
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 14. 09:17
A Carlsberg féléves bevétele 2,6 százalékkal nőtt.
Agrár Ukrajnában a Big Mac Index helyett itt a Borscs Index
Mester Nándor | 2024. augusztus 12. 18:44
Az ukránok szerint ezzel a nem hivatalos módszerrel reálisabb képet lehet alkotni az ukrán gazdaságról.
Agrár Nincs elég traktoros Ukrajnában, a bortermelők viszont fellélegezhetnek
Mester Nándor | 2024. augusztus 8. 14:28
A háború súlyosbította a munkaerőhiányt az ukrán mezőgazdaságban. Közben folyamatosan meg kell küzdeni az áramhiánnyal, ami megdrágítja a termelést. A kormány a bor- és gyümölcstermelők számára könnyítéseket vezetett be, hogy tarthassák az exportcélokat.
Agrár FAO: júliusban alig változtak a globális élelmiszerárak
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 2. 15:50
Gyakorlatilag nem változott, minimálisan csökkent az élelmiszerek világpiaci ára júliusban havi szinten az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapján pénteken közzétett adatok szerint.
Agrár Romániában most nagyon nem jó birkának lenni
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 2. 06:58
A kiskérődzők pestise egyre terjed az országban, ahol a hatóságok rengeteg állat megsemmisítését rendelte el.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG