<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Nőtt a magyar szarvasmarha-állomány 2010 és 2013 között - a helyettes államtitkár szerint magyar tejből is több van a boltokban.

753 ezer marhával élünk együtt

Az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár szerint ez a belső piac visszaszerzésének és az ágazatot érintő támogatási rendszernek köszönhető.

Feldman Zsolt Bonyhádon, a XVII. országos agrárfórumon elmondta: a 2010. végi 681 ezer darabos szarvasmarha-állománnyal szemben jelenleg 753 ezres az állomány, ezen belül 30 ezerrel nőtt a tehénállomány is.

Több a magyar tej a polcokon?

A tejágazatban a 2008-2009-es mélyponttól kezdve folyamatosan emelkedtek a termelői árak, és sikerült több lábon álló támogatási rendszert kiépíteni. Az a termelő, aki rendelkezik termőterülettel, továbbá az állat tejét is hasznosítja, legalább öt jogcímen tud forrást bevonni a gazdaságába. Ez a többi állattenyésztési ágazatban nem áll rendelkezésre - mondta a helyettes államtitkár.

Feldman Zsolt szerint a hazai kiskereskedelmi láncok üzleteiben visszaesett az importtej aránya. Közelített egymáshoz a magyar és nem magyar termékek ára, és érezhetően nőtt a magyar termékek forgalma - mondta.

Lesz egy kis plusz papírmunka a támogatáshoz

Így alakul az agrártámogatás jövőreAz Agrárgazdasági Kutatóintézet számítása szerint az egy hektárra jutó uniós alaptámogatás Magyarországon 146 euró lesz, amelyhez még jön a "zöld komponens", ami további támogatást jelent. A fiatal gazdák közvetlen támogatást is kaphatnak. Részletek >>

Az Európai Unió új Közös Agrárpolitikája (KAP) kapcsán Feldman Zsolt azt mondta: a tárgyalások elhúzódása miatt 2014-ben lényegében semmi nem fog változni, megmarad a területalapú és a szerkezetátalakítási támogatás. Bizonyos azonban, hogy a támogatások 30 százalékát környezetvédelmi feltételek teljesítése után lehet lehívni, ennek azonban "a magyar gazdálkodók minimális többletpapírmunkával, gazdálkodási szokásaik megváltoztatása nélkül" megfelelnek. 2014 után, úgy tűnik, még több mód lesz az állattenyésztés-segítő támogatásokat szerepeltetni a rendszerben - jelezte.

Agrár Van, ahol már csökken az élelmiszerek inflációja
Privátbankár.hu | 2023. május 30. 13:52
Az élelmiszer-infláció májusban közel két év óta először lassult nagy-Britanniában, de továbbra is a valaha mért második leggyorsabb éves emelkedés maradt. A brit élelmiszer-drágulás üteme közel két év óta először csökkent - de éves szinten még mindig a 15 százalék feletti tartományban mozog.
Agrár Az éghajlati katasztrófa az egekbe hajtja a misztikus alapélelmiszer árát
Molnár Csaba | 2023. május 23. 09:47
A Spanyolországban tavaly óta tartó súlyos aszály nagy tempóban hajtotta felfelé az olívaolaj árát. Jelenleg több mint 45 százalékkal nőttek a jegyzések a tavalyiakhoz képest, de nem lehet kijelenteni, hogy itt a drágulás vége. A piacon már jó ideje érezhetőek a klímaváltozás hatásai, ám a kedvezőtlen folyamatok az elmúlt két évben felgyorsultak és állandósult a bizonytalanság és a hektikus üzletmenet.
Agrár Pánikban vannak az agrárgazdák - pedig van megoldás!
Privátbankár.hu | 2023. május 22. 12:45
Sok fejtörést okoz az e-permetezési napló.
Agrár Gyökeres változás a Tesco élelmiszerkínálatában
Molnár Csaba | 2023. május 22. 12:23
Jelentős változás állt be a britek élelmiszerfogyasztásának szerkezetében, amennyiben immár 34 százalékra tehető a húst részben vagy teljesen elhagyók aránya. A legnagyobb szigetországi kiskereskedelmi lánc ehhez alkalmazkodva kínálatában jelentősen növeli és szélesíti a vegetárius étkezéshez szükséges alapanyagok és (fél)készételek kínálatát.
Agrár Erre sokan vártak: Putyin külügyminisztere fontos bejelentést tett
Privátbankár.hu | 2023. május 18. 14:15
Szergej Lavrov a gabonamegállapodás kapcsán tett fontos bejelentést.
Agrár Jobb hangulatba kerültek a magyar gazdák is
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 15:05
Alapvetően egyre bizakodóbbak az agrárium és az élelmiszeripar termelői.  
Agrár Harminc drónt lőttek le az ukránok
Privátbankár.hu | 2023. május 8. 20:05
Több ukrajnai területet bombáztak az oroszok, az EU Bizottságának elnöke kedden az ukrán fővárosba látogat.
Agrár Újabb ársapkát kap az Aldi, a Lidl és a Tesco?
Mester Nándor | 2023. május 8. 15:09
Ezzel fenyegette meg az ír kormány a diszkontláncokat, ha nem csökkentik jobban az árakat.
Agrár Putyin nem fog örülni: durva szankciókat követelnek a lengyelek
Privátbankár.hu | 2023. május 6. 15:11
Ismét odacsapnának a lengyelek Oroszországnak, ehhez pedig szankciókat követelnek.
Agrár Egyre több a hamisított méz a boltokban
Molnár Csaba | 2023. május 5. 12:26
A kiskereskedelmi láncok által egy évtizede elkezdett árverseny miatt ma már ezeknek az üzleteknek a polcain felerészben külföldről származó, zömében hamisított méz található, ez a folyamat pedig néhány éven belül akár oda is vezethet, hogy hazai mézet egyre inkább csupán a termelőtől lehet majd beszerezni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG