Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Kitört a nagy nyugalom, eléggé stabilak itthon és a világban is a gabonaárak.

A piac már beárazta a várható mennyiségek okozta megnövekedő kínálat hatását, így a múlt héten leginkább az amerikai elnökválasztással kapcsolatos várakozások mozgatták az árfolyamokat. Igaz, azok sem túl jelentősen. A görbék mindenhol stagnálás közeli állapotban mozogtak.

Nem sikerült befejezni a kukorica betakarítását a hazai földeken az esők megérkezéséig. Így most a munkálatokat rövidebb-hosszabb ideig biztosan várni kell. Ez azért okoz problémát, mert esetenként nem jut majd elég idő az őszi búza elvetésére sem.

Egyre több adat érkezik be az országosan várható termésmennyiséggel kapcsolatban. Továbbra is a 9 millió tonna a célszám az összeredményre. Van ahol hektáronként 10 tonnát takarítottak be a földekről. Az árak azonban továbbra is 40 ezer körül járnak a Magro.hu fizikai piacterén. Ráadásul a még lábon álló termény nedvességtartalma magas, így jelentős szárítási költséggel is kell számolni. Nem sok nyereség marad idén a kukoricán.

Jelentős forgalom mellett 40 500 forintig emelkedett viszont a fronthavi jegyzés a hazai árutőzsdén. Ez bő 1 százalékos növekedést jelent egy hét alatt.

Ugyan 0,5 százalékos mínuszban zárta a hetet a kukorica Párizsban (MATIF/EURONEXT), de tulajdonképpen a teljes hetet a 162,5 eurós szint közelében töltötte az árfolyam. Csekély forgalom mellett. A nagy csökkenés után tehát most a stagnálás van soron.

Nem jött el a pánik

Felfokozott volt a várakozás az amerikai tőzsdéken, így Chicagóban (CBOT/CME) is az amerikai elnökválasztás miatt. Előzetesen – Donald Trump győzelme esetén – az árfolyamok jelentős esésével lehetett számolni. Nos, Trump győzött, az árfolyamok csökkentek csak nem olyan mértékben, mint ahogy várható volt. A kukorica például „csak” 2,5 százalékkal 119,95 USD-ig tonnánként. A forgalom viszont jóval az átlagos felett alakult.

A hazai határidős búzaárakban továbbra sincs változás. Az étkezési búza kitartóan a 41 ezer, a takarmánybúza pedig a 39 500 forintos szintnél áll.

A fizikai piacon sincsenek lényeges változások. A takarmánybúzát 35 ezer forintért, az étkezési búzát 40 ezer forintért adják-veszik. Mivel a világ vezető tőzsdéin sincsenek ártrendek, ami megmozgatná a hazai piacot, eseménytelen időszak elé nézhetünk.

Párizsban (MATIF/EURONEXT) ugyanis továbbra is meglehetősen stabil a búza ára. Az egyetlen változás a múlt hét óta az volt, hogy az árfolyam még jobban megközelítette a 160 eurót és a napi kilengések gyakorlatilag elhanyagolhatók.

Chicagóban (CBOT/CME) a múlt hét már a csökkenésről szólt, de az ármozgások maradtak a 4-4,2 USD-os ársávban vékánként.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Sokkal több pénzt költ a kormány a vidék támogatására, mint eddig
Baka F. Zoltán | 2021. január 12. 08:27
Itt a korszakváltó bejelentés, amit beharangoztunk.
Agrár Újra megjelent a madárinfluenza Magyarországon - már ölik a pulykákat
Privátbankár.hu | 2021. január 6. 14:57
Madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta szerdán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságokban. A vonuló vadmadarak miatt a betegség fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra.
Agrár Lázár János és Csányi Sándor is ott van a Szent István Egyetem alapítványi kuratóriumában
Privátbankár.hu | 2021. január 4. 09:43
Az egyetem február elsején nevet vált, és Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemként működik tovább.
Agrár Jó hír a hazai földbirtokosoknak: nem lesz árcsökkenés
Privátbankár.hu | 2021. január 3. 10:33
Az elmúlt évtizedben megkétszereződtek a termőföldárak Magyarországhon. A hazai földbirtokosoknak jó hír, hogy még a formálódó válság sem csökkenti az árakat, legfeljebb stagnálnak, így aki most venne földterületet, a visszapattanó gazdasági konjuktúra idején jól járhat.
Agrár A magyar zöldpaprikának is betett 2020
MTI | 2020. december 31. 08:59
Csökkent a termőterülete, és az átlaghozam javulása ellenére magasabb lett az ára, miközben csökkent az exportja és nő az importja.
Agrár Joe Bident beoltották koronavírus ellen
MTI | 2020. december 22. 06:36
A megválasztott amerikai elnök élő tévéadásban kapta meg a Pfizer-BioNTech vakcináját.
Agrár Agrárpénzügyi all-in – interjú a Takarék Agrár Üzletág vezetőjével
Natív tartalom | 2020. december 17. 16:29
Már több mint egy éve annak, hogy a Takarékbank elindította az Agrár Régiókat és az Agrárcentrumokat. Az azóta eltelt idő elegendőnek tűnik egy kis visszatekintésre, összegzésre, a tanulságok levonására, a tapasztalatok megosztására. Erre kértük fel Hollósi Dávidot, a Takarékbank Agrár Üzletágának ügyvezető igazgatóját.
Agrár Már hivatalos: jogfosztottá vált Deutsch Tamás a néppárti frakcióban
Wéber Balázs | 2020. december 16. 21:25
Erről döntött szerda este az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja.
Agrár Tönkreteheti a baromfiágazatot a gabonaárak elszállása
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 09:20
Kormányzati segítséget kérnek: bér- és járuléktámogatást valamint 5 százalékos áfát.
Agrár Magyarország több tízmilliárdos katonai üzletet kötött Izraellel
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 13. 10:17
A magyar hadsereg megvásárolja Izraeltől a kis hatótávolságú rakéták és tüzérségi lövedékek ellen védelmet nyújtó Vaskupola rendszer radarrendszerét - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.
Friss
hírlevél