Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Kitört a nagy nyugalom, eléggé stabilak itthon és a világban is a gabonaárak.

A piac már beárazta a várható mennyiségek okozta megnövekedő kínálat hatását, így a múlt héten leginkább az amerikai elnökválasztással kapcsolatos várakozások mozgatták az árfolyamokat. Igaz, azok sem túl jelentősen. A görbék mindenhol stagnálás közeli állapotban mozogtak.

Nem sikerült befejezni a kukorica betakarítását a hazai földeken az esők megérkezéséig. Így most a munkálatokat rövidebb-hosszabb ideig biztosan várni kell. Ez azért okoz problémát, mert esetenként nem jut majd elég idő az őszi búza elvetésére sem.

Egyre több adat érkezik be az országosan várható termésmennyiséggel kapcsolatban. Továbbra is a 9 millió tonna a célszám az összeredményre. Van ahol hektáronként 10 tonnát takarítottak be a földekről. Az árak azonban továbbra is 40 ezer körül járnak a Magro.hu fizikai piacterén. Ráadásul a még lábon álló termény nedvességtartalma magas, így jelentős szárítási költséggel is kell számolni. Nem sok nyereség marad idén a kukoricán.

Jelentős forgalom mellett 40 500 forintig emelkedett viszont a fronthavi jegyzés a hazai árutőzsdén. Ez bő 1 százalékos növekedést jelent egy hét alatt.

Ugyan 0,5 százalékos mínuszban zárta a hetet a kukorica Párizsban (MATIF/EURONEXT), de tulajdonképpen a teljes hetet a 162,5 eurós szint közelében töltötte az árfolyam. Csekély forgalom mellett. A nagy csökkenés után tehát most a stagnálás van soron.

Nem jött el a pánik

Felfokozott volt a várakozás az amerikai tőzsdéken, így Chicagóban (CBOT/CME) is az amerikai elnökválasztás miatt. Előzetesen – Donald Trump győzelme esetén – az árfolyamok jelentős esésével lehetett számolni. Nos, Trump győzött, az árfolyamok csökkentek csak nem olyan mértékben, mint ahogy várható volt. A kukorica például „csak” 2,5 százalékkal 119,95 USD-ig tonnánként. A forgalom viszont jóval az átlagos felett alakult.

A hazai határidős búzaárakban továbbra sincs változás. Az étkezési búza kitartóan a 41 ezer, a takarmánybúza pedig a 39 500 forintos szintnél áll.

A fizikai piacon sincsenek lényeges változások. A takarmánybúzát 35 ezer forintért, az étkezési búzát 40 ezer forintért adják-veszik. Mivel a világ vezető tőzsdéin sincsenek ártrendek, ami megmozgatná a hazai piacot, eseménytelen időszak elé nézhetünk.

Párizsban (MATIF/EURONEXT) ugyanis továbbra is meglehetősen stabil a búza ára. Az egyetlen változás a múlt hét óta az volt, hogy az árfolyam még jobban megközelítette a 160 eurót és a napi kilengések gyakorlatilag elhanyagolhatók.

Chicagóban (CBOT/CME) a múlt hét már a csökkenésről szólt, de az ármozgások maradtak a 4-4,2 USD-os ársávban vékánként.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Azt javasolják a kormánynak, kezdjenek oltani a stadionokban - regisztráció nélkül
MTI | 2021. április 10. 15:56
Ellenzéki pártok és a főpolgármester is azt javasolja a kormánynak, hogy törölje el a koronavírus elleni oltásokra szóló regisztrációt a lakosság minél gyorsabb és szélesebb körű beoltása érdekében.
Agrár Nagyot ment tavaly a takarmányexport
MTI | 2021. április 3. 13:05
Az élelmiszeripari melléktermékek, elkészített állati takarmányok árucsoport érte el - a gabonák után - a második legnagyobb exportárbevételt és külkereskedelmi aktívumot a 24 élelmiszeripari árucsoport közül 2020-ban - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentésében.
Agrár Bige László állítja: terhelő dokumentumai is vannak
Privátbankár.hu | 2021. március 30. 08:29
Interjút adott a Partizánnak Bige László, házi őrizetben lévő milliárdos, akit 112 milliárd forintos vagyonával a 10. leggazdagabb magyarnak tartottak 2020-ban. Ebben utalt rá, hogy terhelő információi is vannak.
Agrár Rekordösszegű kárenyhítő juttatást kapnak a gazdák
MTI | 2021. március 26. 13:36
A Magyar Államkincstár március 26-án megkezdi a 2020-as kárenyhítési évre benyújtott kérelmek után a kárenyhítő juttatások kifizetését, így az érintett termelők már jövő hétfőn megkapják a részükre jóváhagyott összeget - nyilatkozta Nagy István agrárminiszter pénteken.
Agrár Százmilliós földvagyont halmoztak fel a legnagyobb földbirtokos képviselők Magyarországon
Mester Nándor | 2021. március 22. 05:34
Megint jó évet zártak a parlamentben ülő kisbirtokosok. A kormánypárti veteránok közül néhányan 100 hektár fölé tornászták szántóik méretét és egyikük sem szeretne túladni ezeken, mint ahogy valószínűleg megművelni sem. Hasonló szándékai vannak az ellenzékieknek is. Egy most nyilvánosságra került szakanyag szerint az értéknövekedés évek óta tart, csak egy kicsit lassabb lett az elmúlt években. Kényelmesebb bérbeadni a földeket, elég jó árat lehet felszámítani. 
Agrár Összeütközött két járvány, közel 6 százalékkal csökkent tavaly a húsiparunk teljesítménye
MTI | 2021. március 18. 14:43
A madárinfluenza a és a koronavírus hatásai húzták le együtt az ágazatot.
Agrár Földrengésszerű változást hozhat a földpiacon az osztatlan közös tulajdon felszámolása
Mester Nándor | 2021. március 15. 18:55
Évtizedek óta nem tapasztalt erős kilengésekre számíthatunk a hazai földpiacon a nem régen életbe lépett új törvény hatására – véli több szakember is. Az egyik cég szerint a koronavírus járvány nyomán újabb kényszereladások is lehetnek, akár tömegesen is.  
Agrár Hirtelen mindenki vásárolni indult – járvány idején ez tényleg jó ötlet
Privátbankár.hu | 2021. március 6. 15:34
Számos áruházat és bevásárlóközpontot megrohamoztak az emberek, és a kéthetes boltzár előtt még szeretnének néhány dolgot beszerezni. A dolog egyrészt érthető, ám ha a járványügyi oldalát nézzük a kérdésnek, akkor aligha lehet racionálisnak nevezni a vásárlók döntését.
Agrár Száz napnak elégnek kell lennie az új oltóanyagok kifejlesztésére
MTI | 2021. február 19. 06:53
Gyors csapásmérésre alkalmassá gyúrná a globális járványügyi intézményrendszert Boris Johnson brit kormányfő.
Agrár Bencsik András fia is helyettes államtitkár lett
Privátbankár.hu | 2021. február 16. 08:05
Új helyettes államtitkárt nevezett ki Orbán Viktor kormányfő.
hírlevél
depositphotos